Κόσμος

Ίρμα: Κατέστρεψε τα πάντα και “σβήνει” (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Φλόριντα από τον κυκλώνα Ίρμα ο οποίος συνοδευόμενος από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες χτύπησε την πολιτεία, αναγκάζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής και να ανακοινώσει την επίσκεψή του στην Πολιτεία, δείχνει ωστόσο να είναι λιγότερο καταστροφικό σε σύγκριση με όσο αρχικά φοβόντουσαν οι αρχές.

https://www.youtube.com/watch?v=qcLDiLywS7g

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35. Κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας, το «μάτι» της Ίρμας βρισκόταν σε απόσταση 170 χιλιομέτρων βόρεια της Τάμπας, στη Φλόριντα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 110 χιλιόμετρα την ώρα. Η σφοδρότητα του φαινομένου είναι εφάμιλλη με εκείνη ενός κυκλώνα.

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

[Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν]

Φλόριντα: 3 νεκροί, ανυπολόγιστες ζημιές

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Το μωρό του τυφώνα

Μια γυναίκα στη συνοικία Μικρή Αϊτή του Μαϊάμι γέννησε μόνη της το μωρό της, με το ιατρικό προσωπικό να της δίνει οδηγίες από το τηλέφωνο διότι οι ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να φθάσουν στο σπίτι της, γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή του Μαϊάμι στο Twitter. Οι δυο τους μεταφέρθηκαν τελικά στο νοσοκομείο.

«Μην πυροβολείτε τον τυφώνα!»

Ανήμποροι μπροστά στην Ίρμα, πολλοί κάτοικοι της Φλόριντα υπαινίσσονται ότι θα αρχίσουν να πυροβολούν προς τον τυφώνα.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ εναντίον της Ίρμα. Δεν θα τη σταματήσει και οι επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες» έγραψε στο Twitter το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πάσκο, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Αν και ξεκίνησε ως φάρσα στο Διαδίκτυο, την ιδέα σύντομα εξέλαβαν σοβαρά ορισμένοι κάτοικοι της Φλόριντα που έφθασαν στο σημείο να προτείνουν την χρήση φλοβόλων για να διαλύσουν την Ίρμα.

Κούβα: Τουλάχιστον 10 νεκροί

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε πολλές επαρχίες της Κούβας, που έπληξε ο καταστροφικός κυκλώνας Ίρμα, με ριπές ανέμων που έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 150 και πλέον χιλιόμετρα/ώρα, έγινε γνωστό από τις αρχές.

«Μετά το πέρασμα του επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα στην κουβανική επικράτεια, γνωστοποιούμε προς το παρόν την θλιβερή απώλεια 10 ανθρώπινων ζωών, στις επαρχίες Αβάνα, Ματάνσας, Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα» ανέφερε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 27 έως και 89 ετών, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Cubadebate. Ηλεκτροπληξία, πτώση από μπαλκόνι πάνω σε ένα λεωφορείο, πνιγμός ή κατάρρευση κατοικιών: τα αίτια των θανάτων ποικίλλουν, υπογραμμίζει η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, υπενθυμίζοντας ότι ορισμένα από τα θύματα δεν «υπάκουσαν στις συστάσεις» των αρχών κι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Προτού κατευθυνθεί προς την Φλόριντα, η Ίρμα προκάλεσε πλημμύρες έως την Αβάνα και πολλές καταστροφές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της νήσου, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές.

Η γεωργία και οι τουριστικές υποδομές μετρούν επίσης ζημιές, συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Βίντεο από το φονικό πέρασμα σε ΜπαχάμεςΒρετανικές Παρθένες Νήσους και Κούβα:

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα