Κόσμος

Ήρωας: Έσωσε 2,4 εκατ. μωρά δίνοντας αίμα κάθε εβδομάδα για 60 χρόνια

Ακούστε το άρθρο

Γνωστός ως “ο άνδρας με το χρυσό χέρι”, ο Τζέιμς Χάρισον εκτιμάται ότι έσωσε τη ζωή 2,4 εκατ. μωρών δίνοντας αίμα σχεδόν κάθε εβδομάδα για 60 χρόνια. Ο 81χρονος Αυστραλός έδωσε αίμα περισσότερες από 1.100 φορές, ξεκινώντας από όταν ήταν 21 ετών.

Το αίμα του, που έχει αντισώματα που θεωρούνται μοναδικά χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί εμβόλιο που καταπολεμά νόσο, κατά την οποία το αίμα των εγκύων επιτίθεται στα αγέννητα μωρά τους. Ο Χάρισον έδωσε για τελευταία φορά αίμα την Παρασκευή, καθώς έφτασε το ανώτατο ηλικιακό όριο για τη διαδικασία και ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι η προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια έσωσε τη ζωή περισσότερων από 2,4 εκατ. μωρών στην Αυστραλία.

“Είναι κάτι που μπορώ να κάνω. Ένα από τα ταλέντα μου, ίσως το μοναδικό μου, είναι ότι μπορώ να είμαι δωρητής αίματος” είπε ο Χάρισον, ο οποίος το 1999 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αυστραλίας (Order of Australia).

Σε συνέντευξή του στο 9News της πατρίδας του, επεσήμανε: “Έχω σώσει πολλές ζωές και έφερα στον κόσμο πολλά παιδιά. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλά. Νομίζω ότι έχει αυξήσει κατά αρκετά εκατομμύρια τον πληθυσμό”.

Πώς ο Χάρισον έκανε τη διαφορά

Ο Χάρισον ανακάλυψε ότι το αίμα του έχει μοναδικές ιδιότητες μετά από επέμβαση αφαίρεσης πνεύμονα, που έκανε σε ηλικία 14 ετών. Τότε οι γιατροί διαπίστωσαν ότι περιείχε αντισώματα, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη παρασκευή εμβολίων “Anti-D”. Έτσι άρχισε να δίνει αίμα κάθε εβδομάδα.

Οι γιατροί δεν έχουν εξακριβώσει για ποιο λόγο ο Χάρισον έχει αυτόν τον σπάνιο τύπο αίματος αλλά εκτιμούν ότι οφείλεται στις μεταγγίσεις που χρειάστηκε να κάνει μετά την προαναφερθείσα επέμβαση. Είναι ένας από τους περίπου 50 ανθρώπους στην Αυστραλία που είναι γνωστό ότι έχουν τα ιδιαίτερα αυτά αντισώματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα