Ήρθαμε για το στεγαστικό

Καλημέρα σας, ήρθα για το στεγαστικό δάνειο που διαφημίζετε στην τηλεόραση, που ακριβώς θα πάω;  Περάστε παρακαλώ επάνω στον ημιόροφο στο τμήμα στεγαστικών δανείων για να πάρετε αριθμό προτεραιότητας, αν και ήρθατε αργά και φοβάμαι δεν θα μπορέσουμε να σας εξυπηρετήσουμε σήμερα.

Καλά ας πάω εγώ και βλέπουμε και αν δεν εξυπηρετηθώ σήμερα έρχομαι αύριο πρωί-πρωί και πιάνω σειρά από τους πρώτους, και όπως σας έχω πει την προηγούμενη φορά, είναι ευκαιρία για μένα να αγοράσω το σπίτι για να το νοικιάσω, όπως λέγαμε και από τα νοίκια να πληρώνω την δόση, άλλωστε δεν έχω να χάσω και κάτι, αν δεν μπορέσω να πληρώσω ελάτε και πάρτε το.

Και πήγαμε όλοι, στις 10/ετίες του 1990 και 2000 κυρίως, πήραμε στεγαστικά δάνεια, ένα και δύο και τρία και αγοράσαμε και ένα και δύο και τρία σπίτια, για να τα νοικιάσουμε και να γίνουμε εισοδηματίες, να τα αρπάζουμε από τους νοικάτορες μάλλον μαύρα και αφορολόγητα, χωρίς συμφωνητικά ή με μαϊμουδίστικα και καταχρεωθήκαμε, για μία υποθήκη και μία πυρασφάλεια.

Και οι τράπεζες, κυριολεκτικά μας μάζεψαν από τους καφενέδες και τις πλατείες, με διαφημίσεις στα ΜΜΕ και στις κολώνες των πόλεων, με το σλόγκαν «περάστε κόσμε, περάστε κόσμε, εδώ τα φθηνά και καλά δάνεια», είμαστε στην διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσουμε στον ελάχιστο χρόνο και με τα ελάχιστα δικαιολογητικά, φέρτε και τους φίλους σας.

Και τρέξαμε όλοι, συνωστισμός και ουρές στις τράπεζες και το χρήμα έρρεε άφθονο και οι υποθήκες επίσης με τις ασφάλειες πυρός ταυτόχρονα, έτσι ώστε να κονομάμε όλοι, εμείς που δανειζόμασταν, η τράπεζα που πουλούσε το χρήμα των καταθετών της πανάκριβο και η ασφαλιστική εταιρεία που ασφάλιζε τα ντουβάρια του τσιμέντου κατά κινδύνων πυρός.

Η εξυπηρέτηση ήταν ταχύτατη και άψογη, οι διαδικασίες απλές και γρήγορες, οι υποθήκες ,οι ασφάλειες και όλα τα προαπαιτούμενα τακτοποιημένα και τυποποιημένα απόλυτα, ώστε αυθημερόν να εισρεύσει στις τσέπες μας το χρήμα και με την σχετική υπερτιμολόγηση να μας μείνει και το κάτι τις, ώστε να αγοράσουμε και μία οικογενειακή κούρσα, ανταλλάσσοντας την παλιά μας.

Και άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δώσεις, πληρώναμε κανονικά, αν και το σπίτι δεν νοικιάστηκε και όταν νοικιάστηκε ο νοικάτορας ήταν λαμόγιο, δεν πλήρωνε και έφυγε με πολύ κόπο και δικηγορικά έξοδα και έτσι αρχίσαμε να δυσκολευόμαστε, μπήκαμε και στην λεγόμενη οικονομική κρίση, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, πολλούς μας σχόλασαν απ τις δουλειές, έκλεισαν εργοστάσια και καταστήματα,  και σταματήσαμε να πληρώνουμε.

Όλα έγιναν γρήγορα και απλά, κανείς δεν κατάλαβε πως και γιατί, ούτε και οι τραπεζίτες, που είχαν βγάλει ντελάλη και έμπλεξαν τον κόσμο και τώρα βαφτίζουν τα δάνεια κόκκινα και αβέβαιης είσπραξης και τα πουλάνε στα λεγόμενα φάνς, εισπράττοντας για τον εαυτό τους το 10% της αξίας και αφήνοντας το θύμα τον δανειολήπτη χρεωμένον για το υπόλοιπο 90% .-