Αγροτικά

Ισχυρό το γερμανικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα

navarino.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον επιδεικνύει η γερμανική αγορά για τα ελληνικά τρόφιμα (νωπά και τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα) γεγονός που «καταγράφηκε» την πρώτη ημέρα (8/10) διεξαγωγής του 1ου Ελληνογερμανικού Forum Τροφίμων, που συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ και το οποίο ολοκληρώνεται αύριο (10/10) στη Μεσσηνία (Hotel Costa Navarino).

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως ίσως η σημαντικότερη, αφού θα πραγματοποιηθούν περίπου 156 συναντήσεις B2B προκειμένου να συναφθούν νέες συμφωνίες για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία.

Κατά γενική ομολογία μεταξύ των Γερμανών επιχειρηματιών (χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές επιχειρήσεις) που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί παραγωγοί και ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώνεται για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, το μέλι, αλλά ακόμα και η στέβια.

Σημειώνεται ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια αρωγοί είναι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την BASF στην οποία μάλιστα οφείλεται κατά ένα πολύ σημαντικό μέρος η επιτυχία του 1ου Ελληνογερμανικού Forum Τροφίμων. Να τονισθεί, ότι το forum αποτελεί μια ιδέα του κ. Βασίλη

Την πρώτη ημέρα (8/10) έγιναν εισηγήσεις – τοποθετήσεις από αρκετούς ομιλητές για το πώς μπορούν να προωθηθούν καλύτερα οι ελληνικές εξαγωγές.

«Να αναθερμανθούν οι συνεργασίες για εξαγωγές στη γερμανική αγορά»

Την έναρξη του Forum πραγματοποίησε ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά περιθώρια όσον αφορά τη γερμανική αγορά που είναι πολύ δυναμική και με την οποία παλαιότερα είχε πολύ καλές συνεργασίες. «Πλέον έχει έρθει ο χρόνος αυτές οι συνεργασίες να αναθερμανθούν», ανέφερε ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης ο κ. Δημήτριος Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ και ο κ. Στέφανος Κομνηνός, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

«Καλή η συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και Γερμανίας»

Στην ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης- Έργων – Περιφερειακής Ενημέρωσης Πελοποννήσου, κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου τόνισε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου αισθάνεται υπερήφανη που επελέγη η περιοχή και ιδιαίτερα το όμορφο ξενοδοχείο Costa Navarino για το 1ο Ελληνογερμανικό Forum για τα τρόφιμα». Τόνισε επίσης ότι ήδη υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Γερμανίας πολύ καλή συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των τοπικών προϊόντων όπως είναι οι ελιές Καλαμών, το ελαιόλαδο από τις ποικιλίες Καλαμών και Κορωνέικη, το Αγιωργίτικο σταφύλι, το Μοσχοφίλερο κ.ά. «Η περιοχή έχει πολλά ποιοτικά και αναγνωρισμένα προϊόντα τα οποία μπορούν να εξαχθούν πολύ εύκολα στη Γερμανία», συμπλήρωσε η κα. Νικολάκου. Την πρώτη ημέρα μίλησε επίσης ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών τονίστηκε ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να έχει και συνέχεια.

Η BASF επιθυμεί να συμμετέχει σε όλη τη διατροφική αλυσίδα

Από την πλευρά της BASF μίλησε ο κ. Vincent Gros, Επικεφαλής του Τομέα Προϊόντων Φυτοπροστασίας Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αφρικής (Senior Vice President BASF Corp Protection) ο οποίος εξήγησε το λόγο για τον οποίο η BASF ενισχύει τέτοιες προσπάθειες, λέγοντας ότι η εταιρεία θέλει να αποτελεί μέρος όλης της διατροφικής αλυσίδας από την παραγωγή ως την κατανάλωση διότι «από την επιτυχία της αλυσίδας αυτής, εξαρτάται και η επιτυχία των καινοτόμων ιδεών και λύσεων που προσφέρει η BASF για τη γεωργία».

Έλληνες που ζουν στη Γερμανία προωθούν τα ελληνικά προϊόντα

Στη συνέχεια μίλησαν οι εκπρόσωποι πολλών εταιρειών, ελληνικών και γερμανικών. Το χαρακτηριστικό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση στο ακροατήριο ήταν ότι στο Forum συμμετέχουν πολλοί Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και ουσιαστικά έχουν αναλάβει την προώθηση των ελληνικών προϊόντων εκεί.

Οι ίδιοι μάλιστα έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι εξαγωγές μας προς τη Γερμανία. Παράλληλα, το παρών έδωσαν και πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες οι οποίοι επιδεικνύουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα και έχουν αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα να τα προωθούν στη χώρα τους, αφού όπως εξήγησαν πιστεύουν στην ποιότητα των προϊόντων μας, ενώ κάποιοι έχουν και προσωπικούς λόγους για την επιλογή τους αυτή.

Πηγή: agrotypos.gr

Όλη η επικαιρότητα