Ισίδωρος Κούβελος: «Ο άθλος των έξι μεταλλίων μας κάνει περήφανους!»

kouvelos.jpg

Στην ανάγκη να αγκαλιάσει η Πολιτεία τον ερασιτεχνικό αθλητισμό προκειμένου να έχουν συνέχεια οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αναφέρθηκε ο αρχηγός της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας Iσίδωρος Κούβελος στην αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας εξήρε την προσπάθεια όλων των Ελλήνων αθλητών, ενώ επισήμανε ότι η ΕΟΕ απευθύνθηκε στο ταμείο αλληλεγγύης της ΔΟΕ ώστε να μπορέσουν οι να μπορέσουν να συμμετάσχουν καθώς ο προϋπολογισμός από την κράτος ήταν μηδαμινός. Ο κ. Κούβελος χαρακτηρίζει ανεκτίμητο δεδομένο για τη χώρα μας την Αρχαία Ολυμπία και υποστηρίζει ότι την τελευταία αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια.

Τέλος ο κ. Κούβελος ανακοινώνει επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του Πρόεδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπης, τονίζοντας ότι συνδυάζει την υποψηφιότητά μου με ένα σύνολο Αρχών για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό από την Ολομέλεια της ΕΟΕ.

Συνέντευξη στον Γιάννη Αργυρόπουλο 

* Η Ελληνική αποστολή στο Ρίο πέτυχε μια από τις καλύτερες συγκομιδές μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας. Εσείς προσωπικά περιμένατε αυτές τις επιτυχίες;

  • Πράγματι, από πλευράς αποτελεσμάτων, η Ελληνική Αποστολή στο Ρίο υπήρξε η πιο πετυχημένη εδώ και πολλά χρόνια. Και ήταν μια μεγάλη έκπληξη γιατί όλοι γνωρίζαμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αθλητές μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια της προετοιμασίας τους. Η αλήθεια είναι ότι από κάποιους συγκεκριμένους αθλητές περίμενα μετάλλιο και το είχα δηλώσει πριν αναχωρήσουμε για το Ρίο έχοντας παρακολουθήσει από κοντά τις δυνατότητές τους τα τελευταία χρόνια. Όμως η επιτυχία των 6 μεταλλίων υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη που μας έκανε όλους να περηφανευόμαστε για αυτά τα παιδιά.

* Ως αρχηγός της ελληνικής αποστολής πως ζήσατε αυτές τις μεγάλες στιγμές στο Ρίο; Τι ήταν αυτό που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

  • Η συνέπεια, η πειθαρχεία και η αφοσίωση στο στόχο που είχαν όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές που συμμετείχαν στην Αποστολή. Είναι πολύ δύσκολο να κατορθώνεις να ξεπερνάς με υπομονή και αντοχή τις τρομερές αντιξοότητας που συναντήσαμε στο Ρίο. Πολλές φορές αναρωτήθηκα πως θα ήταν το δικό μου έργο αν δεν είχα στην Αποστολή παιδιά και στελέχη αυτού του ήθους. Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε λόγω ανεπάρκειας της Οργανωτικής Επιτροπής, εκείνο που εμένα προσωπικά με εντυπωσίασε ήταν το ήθος όλων των μελών της Αποστολής και τους ευχαριστώ για την συμβολή τους στην μεγάλη αυτή επιτυχία.  

* Ποιο είναι το χρέος της ελληνικής πολιτείας προς αυτά τα παιδιά; Αρκούν οι συγχαρητήριες δηλώσεις ή θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των επιτυχιών;

  • Το μεγάλο ευχαριστώ της πολιτείας προς τους αθλητές που ανέβασαν την Ελλάδα των προβλημάτων στα ουράνια θα είναι η άμεσος σχεδιασμός της επόμενης μέρας. Αυτά τα παιδιά αλλά και όλα εκείνα που ακολουθούν, μαζί με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες του απαιτούν μια ξεχωριστή αναγνώριση! Μια αναγνώριση που θα μεταφράζεται σε οικονομική στήριξη των προσπαθειών τους… Αν φυσικά η κυβέρνηση πιστεύει πως ο αθλητισμός είναι ένα απαραίτητο στοιχείο διαμόρφωσης του χαρακτήρα των νέων και μια ευκαιρία διεθνούς προβολής της Χώρας που γέννησε τον Ολυμπισμό και τους Ολυμπιακούς αγώνες.

* Είναι αλήθεια ότι για τη συμμετοχή των πρωταθλητών μας δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό;

  • Αυτό είναι γεγονός και μια πικρή αλήθεια! Αν δεν ήταν ο ιδιωτικός τομέας να στηρίξει την προετοιμασία πολλών αθλητών μας, είναι βέβαιο πως δεν θα είχαν ανέβει 6 φορές στο βάθρο οι μεταλλιούχοι μας και δεν θα έφταναν στις επιδόσεις που πέτυχαν οι περισσότεροι από τους λοιπούς! Και τότε ούτε συγχαρητήρια θα είχαμε ούτε δεξιώσεις… Καταλαβαίνω βέβαια πως κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε σήμερα, ήταν δύσκολο να βρεθούν ικανοποιητικοί κρατικοί πόροι. Αυτό να το δεχθώ… Αλλά από την αδυναμία κάλυψης των αναγκών μιας ολοκληρωμένης προετοιμασίας μέχρι στο να μην παρέχεται από το Κράτος οικονομική βοήθεια προς τις Ομοσπονδίες ούτε για την υποτυπώδη λειτουργία τους, η απόσταση είναι τεράστια!!!

* Σας ακούσαμε να λέτε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μπορεί να μας δώσει και νέες επιτυχίες, αρκεί να στηριχθεί. Έχετε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις;

  • Ασφαλώς και είμαι έτοιμος να τις καταθέσω αρμοδίως! Επειδή ο χώρος μιας συνέντευξης είναι μικρός και δεν μου επιτρέπει να τις αναλύσω θα σας πω μόνον το εξής: Ο αθλητισμός (και όχι ο πρωταθλητισμός) αποτελεί σήμερα τον πρώτο παράγοντα ισορροπημένης ανάπτυξης του χαρακτήρα των νέων σε συνδυασμό με την παιδεία και την αναζήτηση της «αριστείας», όπως διακήρυσσε ενάμιση αιώνα πριν ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και ο Δημήτριος Βικέλας. Αν δεν στηρίξεις αυτούς τους δύο πυλώνες παράλληλα και αντίστοιχα, δεν μπορείς να έχεις ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα, τι από όλα αυτά καταλαβαίνουν οι σύγχρονες κυβερνήσεις, αυτό είναι το ζητούμενο.   

Ανεκτίμητο δεδομένο η Αρχαία Ολυμπία

* Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ διεθνές συνέδριο για τη σχέση της αρχαίας Ελλάδας με τον σύγχρονο κόσμο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τελικά πόσο μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα είναι η Αρχαία Ολυμπία;

  • Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί για την πολιτιστική ιστορία της πατρίδας μας ένα ανεκτίμητο δεδομένο! Όλα ξεκίνησαν από αυτόν τον μαγικό χώρο! Όλοι έχουν αντιληφθεί την τεράστια προσφορά στην ανθρωπότητα που προσέφεραν οι Ολυμπιακές Αξίες που κάθε μέρα γίνονται και πιο απαραίτητες στην ζωή μας! Στο συνέδριο αυτό που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η προσέγγιση αυτή έγινε σαφής μεταξύ των άλλων παραμέτρων που προσέφερε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος στον σύγχρονο κόσμο! Όταν αυτό το διαπιστώνουν Έλληνες και ξένοι διαπρεπείς επιστήμονες, τι περισσότερο μπορώ εγώ να προσθέσω.

* Είναι γεγονός ότι επί των δικών σας ημερών έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Σχεδιάζετε κάποιες νέες πρωτοβουλίες;

  • Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία πράγματι τα τελευταία 8 χρόνια, έχει αλλάξει προφίλ και εργασιακές συνθήκες, όπως έχει κατ’ επανάληψη παραδεχθεί η ΔΟΕ δημοσίως. Ο στόχος παραμένει βέβαια ο ίδιος: Η διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών και η στήριξη της Ολυμπιακής Παιδείας. Προσπαθούμε, στηριζόμενοι κυρίως στην οικονομική ενίσχυση της ΔΟΕ και του ιδιωτικού φορέα, να αυξήσουμε τις δράσεις μας και να διατηρήσουμε ένα περιβαλλοντολογικό πλαίσιο κατάλληλο να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκατοντάδες σπουδαστές, καθηγητές και αθλητές από όλο τον κόσμο, που έρχονται για να νοιώσουν την μαγεία αυτού του τόπου και τον πολιτισμό που εκπέμπει! Και τελικά να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού. Του Ολυμπιακού Πολιτισμού όπως μου αρέσει να λέω! Δυστυχώς στην μοναδική αυτή πηγή ιδεών και διάχυσης Αξιών η Πολιτεία δεν συμμετέχει σχεδόν καθόλου. Να φανταστείτε πως η επιχορήγηση που παίρνει η ΔΟΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού αντιστοιχεί με το 6,5% του προϋπολογισμού της και είναι ίση με μια ετήσια επιχορήγηση Ομοσπονδίας μη Ολυμπιακού Αθλήματος!!!  

* Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν την περσινή χρονιά θα συνεχιστούν;

  • Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΔΟΑ τις δύο τελευταίες χρονιές, κατόρθωσε με πολλή εργασία και αφοσίωση από τα στελέχη της, να υλοποιήσει ολόκληρο το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα. Το ίδιο θα κάνουμε και την επόμενη χρονιά εξασφαλίζοντας σπουδαίες δράσει, συνέδρια και σεμινάρια υψηλού επιπέδου από Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ας ελπίσουμε πως οι χορηγίες από τον ιδιωτικό φορέα θα αυξηθούν ώστε να μπορέσουμε απερίσπαστοι να ανταποκριθούμε στη τεράστια ευθύνη που έχουμε απέναντι στην Ολυμπιακή Οικογένεια και την ΔΟΕ που μας εμπιστεύτηκε το έργο της συντήρησης και διάδοσης των Ολυμπιακών αξιών.

Υποψήφιος Πρόεδρος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

* Σε πρόσφατη συνέντευξη σας είχατε δηλώσει ότι θα διεκδικήσετε τη θέση του Προέδρου στις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Ισχύει αυτή η δήλωσή σας;

  • Νομίζω πως μετά από μια μακρά θητεία στα αθλητικά πράγματα στην Χώρα και διεθνώς από διάφορες θέσεις, αισθάνομαι έτοιμος να διεκδικήσω την θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για πρώτη φορά. Αναμφίβολα αρκετοί από τους συναδέλφους μου στην Ολομέλεια της ΕΟΕ, έχουν προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν και αυτοί την θέση του Προέδρου. Σε μια τέτοια εκλογική διαδικασία δεν έχεις εχθρούς ως αντιπάλους, αλλά φίλους και συναγωνιστές! Εγώ έχω συνδυάσει την υποψηφιότητά μου με ένα σύνολο Αρχών για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, το οποίο κατέθεσα στην Ολομέλεια της ΕΟΕ πριν από λίγους μήνες, το οποίο έγινε αποδεκτό ομόφωνα. Σύμφωνα με αυτό, καλούμε την Πολιτεία να διαγράψει οριστικά και ουσιαστικά τις πολιτικές και αθλητικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, που στοίχισαν τόσο πολύ στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού και να δώσει νέα πνοή και ελπίδα στους νέους της Ελλάδος. Χωρίς γενναίες αποφάσεις και τομές που να αγκαλιάζουν το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, μακριά από ευκαιριακές παρεμβάσεις της πολιτικής στο έργο των Ομοσπονδιών, δεν θα υπάρξει μέλλον για την νεολαία! Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία, αν με τιμήσει η Ολομέλεια με την εμπιστοσύνη της, να συμβάλλω και εγώ με την σειρά μου στον ελληνικό αθλητισμό, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία και τις παραστάσεις που έχω αποκομίσει από την μακροχρόνια πορεία μου στα αθλητικά δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.