Αρθρογραφία

Ισοδύναμα και αδύναμα…

mallios_2_0_0_0_3_0_0_0_1_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε έτοιμοι να απογειωθούμε δηλώνει ο Πρωθυπουργός και εντός του 2014 θα το πετύχουμε, με αποτέλεσμα ένα μέρος του ακροατηρίου να δείχνει ενθουσιασμένο και να χειροκροτεί , ψελίζοντας συνθήματα επιδοκιμασίας και ικανοποίησης ,ρίχνοντας όμως και διερευνητικές ματιές προς τα μετόπισθεν απ όπου ακούγονται σφυρίγματα.

Ο Πρωθυπουργός με ένα νεύμα επιβάλει ησυχία στην αίθουσα, το ακροατήριο, αφοσιώνεται στην παρακολούθηση της συνέχειας ,μέχρι που λήγει ήσυχα η ομιλία και όλοι αναχωρούν σκεπτικοί και συνωστιζόμενοι στην έξοδο από την βιασύνη τους να απαλλαγούν από την αγγαρία που τους επιβλήθηκε.

Τούτο φαίνονταν στα πρόσωπά τους, όταν ο φωτογράφος πανέξυπνα και επαγγελματικά, εστίαζε κατάλληλα κατά τα χειροκροτήματα, τα σφυρίγματα και την αποχώρηση αν και βιαστικά θα λέγαμε, αφού και αυτός βιαζόταν για το επόμενο ρεπορτάζ στα δικαστήρια ,όπου υπήρχε κινητικότητα.

Περισσεύουν λοιπόν οι προβλέψεις του Πρωθυπουργού, αφού λείπουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν τα λεγόμενά του και απουσιάζει έστω και η ελπίδα ,ώστε να αλλάξει το κλίμα και να ευνοηθεί κάποιο είδος προετοιμασίας για μελλοντική απογείωση.

Πως άλλωστε να γεννηθούν ελπίδες για ανάκαμψη και απογείωση μάλιστα, κατά τον Πρωθυπουργό, όταν πάλι κουβεντιάζουμε για την λήψη της δόσης και ετοιμαζόμαστε να επιδείξουμε καλή διαγωγή, αλλά και εκτέλεση των προηγούμενων εντολών, στους απεσταλμένους των επιτηρητών, των λεγόμενων και «τα κουστούμια με τις γραβάτες».

Ηδη η περιρρέουσα άποψη και εκ διαρροών κυβερνητικών πηγών ενισχυόμενη, είναι ότι αναζητούνται για πολλοστή φορά ισοδύναμα μέτρα, ώστε να ξεπεραστεί η αδυναμία και αποφυγή της κυβέρνησης για σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στην λειτουργία του Δημοσίου ,ώστε να μας χορηγηθεί η περίφημη δόση του ευρωδανείου, για τρέχουσες δαπάνες και γενικά έξοδα ασφαλώς και όχι για επενδύσεις.

Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία περίπτωση για σύντομη επάνοδο στην κατάσταση που τα δανεικά θα επενδύονται κερδοφόρα, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη και εκ του κέρδους να πληρωθούν τα τοκοχρεωλύσια, αλλά και μέρος του να επανεπενδυθεί και να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, πραγματικό και όχι πλασματικό.

Αρα λοιπόν πρέπει πάλι να προετοιμαζόμαστε για προσγείωση ,παρά την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού και να καταλάβουμε ότι τα ισοδύναμα και τα οριζόντια έρχονται ,μάλλον μετά τις εκλογές του Μαϊου και ασφαλώς όπως πάντα θα αφορούν τους πιο αδύναμους και ευάλωτους, με προτίμηση στους συνταξιούχους, κατ επιλογήν φυσικά και με εξαιρέσεις των πατρικίων.

Οσο για την λήψη της δόσης, θα ληφθεί ασφαλώς και αυτή, όπως όλες οι προηγούμενες και οι επόμενες, απλά προς ανανέωση των προηγούμενων δανείων και μεγαλύτερο βάθεμα της εξάρτησης από το νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα