Μεσσηνία

Ισόβια σε δύο καλλιεργητές χασισοφυτείας στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας

Ακούστε το άρθρο

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έναν 51χρονο από τη Μεθώνη και έναν 48χρονο από τους Γαργαλιάνους για μια από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες των τελευταίων ετών, στην αγροτοδασική περιοχή “Κοκκινοχώραφα” των Γαργαλιάνων, με 1.142 δέντρα μέχρι 4,5 μέτρα.

Οι δυο τους πιάστηκαν πέρυσι στις 4 Σεπτεμβρίου μέσα στη φυτεία να κορφολογάνε τα τεράστια χασισόδεντρα και φυσικά αποδέχτηκαν ότι αυτοί είναι οι καλλιεργητές. Η απόδοση που θα είχαν τα δέντρα, τα οποία ήταν φουντιασμένα από χαμηλά σχεδόν σε κάθε κλαδί τους, εκτιμάται ότι θα απέφερε κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ!

Αυτό όμως που εντυπωσίασε και δεν πέρασε ασχολίαστο από την έδρα είναι ο τρόπος που είχαν διαμορφώσει και οργανώσει την εν λόγω καλλιέργεια. Καλά κρυμμένη με ψηλά δέντρα τριγύρω, η φυτεία ποτιζόταν και λιπαινόταν αυτόματα, ενώ νερό και λίπασμα έπεφτε σε κάθε ρίζα ξεχωριστά. Οι φούντες ήταν όλες δεμένες με σύρμα και σκοινί για να μην σπάσουν από τον αέρα, ενώ στα σημεία όπου ο μαύρος σωλήνας δεν καλυπτόνταν από τη βλάστηση, οι κατηγορούμενοι τον είχαν ψεκάσει με σκούρο πράσινο σπρέι για να μην διακρίνεται. Επίσης, είναι και οι προφυλάξεις που έπαιρναν για να μην αφήσουν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, μαζεύοντας κάθε γόπα τσιγάρου στις τσέπες τους και ξεπλένοντας με χλωρίνη ό,τι έπιαναν.

Η κατάθεση του αστυνομικού

Ο αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η υπηρεσία τους είχε την πληροφορία ότι κάποιοι καλλιεργούν μια μεγάλη φυτεία στην περιοχή από τις αρχές του καλοκαιριού. Ξεκίνησαν λοιπόν να αναζητούν πού βρίσκεται αυτή η φυτεία, αλλά παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν -κι αυτό, όπως φάνηκε μετά την ανακάλυψή της, οφειλόταν σε όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας και το… καμουφλάζ που είχαν κάνει οι δύο κατηγορούμενοι. Οι αστυνομικοί όμως επανήλθαν στην περιοχή στις 19 Αυγούστου για να ψάξουν τη χασισοκαλλιέργεια, αυτή τη φορά από αέρος με το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Και από ψηλά φαινόταν σε κάποια κομμάτια της, σε 200 μέτρα απόσταση από τον κεντρικό δρόμο Φιλιατρά – Κορυφάσιο, κάτω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Οπως εξήγησε ο αστυνομικός, τριγύρω υπήρχαν ψηλά δέντρα που την έκρυβαν στο μεγαλύτερο μέρος της.

Μέσα στη φυτεία με τις οδοντόβουρτσές τους

Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 4 Σεπτεμβρίου και ενώ οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τη φυτεία. Εκείνο το πρωινό είδαν λοιπόν τους δυο τους να πλησιάζουν με τα σακίδιά τους. Λίγο νωρίτερα από την άφιξή τους είχε ενεργοποιηθεί και το αυτόματο πότισμα, ενώ οι δύο καλλιεργητές χωρίς να καταλάβουν ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί κοντά άρχισαν το… κορφολόγημα. Οπως άλλωστε κατέθεσε ο αστυνομικός, τα δέντρα ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ όταν οι κατηγορούμενοι τους είδαν πήγαν να τρέξουν, αλλά δεν είχαν έτσι κι αλλιώς ευκαιρία να διαφύγουν. Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι ψάχνοντας στα σακίδια βρήκαν είδη υγιεινής (οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσες κ.ά.), τρόφιμα και νερό, που σημαίνει ότι είχαν πάει για να μείνουν…

Σε πλήρη ανάπτυξη

Τα δέντρα “θηρία” από 2 έως και 4,5 μέτρα ήταν σε πλήρη ανάπτυξη και φουντιασμένα από χαμηλά, σχεδόν σε κάθε κλαρί τους. Η φυτεία εκτεινόταν σε 3 στρέμματα, σε διαδοχικές λαχίδες και όπως εκτίμησε ο αστυνομικός θα έβγαζαν τουλάχιστον 1 κιλό χασίς το καθένα. Είπε ακόμα ότι και οι δύο είχαν απασχολήσει ξανά την υπηρεσία τους για ναρκωτικά και ο 48χρονος μάλιστα για καλλιέργεια.

Οργανωμένη φυτεία

Ενα από αυτά που ξεχώριζε τη συγκεκριμένη φυτεία, πέρα από τον αριθμό των δέντρων και την τεράστια διάπλασή τους, ήταν και η οργάνωσή της. Με νερό που έπαιρναν από κεντρικό αγωγό άρδευσης περνούσαν λάστιχα από τη ρίζα κάθε δέντρου, ενώ είχαν τοποθετήσει χρονοδιακόπτες για αυτόματο πότισμα. Επίσης είχαν εγκαταστήσει σύστημα αυτόματης λίπανσης και είχαν φροντίσει ώστε επιδέξια να τα δέσουν για να μην σπάσουν από τον αέρα οι φούντες. Στο μαύρο σωλήνα για το πότισμα είχαν περάσει σκούρο πράσινο σπρέι σε σημεία του, για να χάνεται στη γύρω βλάστηση και να μην φαίνεται.

Ο αστυνομικός είπε ακόμα ότι φορούσαν γάντια για να μην αφήνουν αποτυπώματα και στο σακίδιο του ενός βρήκαν ένα μπουκαλάκι χλωρίνη που το είχαν για να ξεπλένουν τις επιφάνειες που άγγιζαν, ενώ για να μην αφήσουν γενετικό υλικό μάζευαν τα αποτσίγαρα στην τσέπη τους.

Οι απολογίες

Ο 51χρονος στην απολογία του παραδέχτηκε ότι μαζί με τον άλλον έβαλαν την φυτεία. Μάλιστα υποστήριξε ότι το έκαναν γιατί ήθελαν να… ανταλλάξουν το χασίς με ηρωίνη και κοκαΐνη. Τη χλωρίνη στο σακίδιο την δικαιολόγησε λέγοντας ότι έτσι καθάριζαν τις κόλλες που έμεναν στα χέρια τους από το χασίς. Οσο για την επαγγελματική οργάνωση της καλλιέργειας που θα ζήλευε και μεγαλοαγρότης, ο κατηγορούμενος το παρουσίασε ως κάτι το απλό και φυσιολογικό, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή ξέρουν από καλλιέργειες και αυτός είναι ένας συνηθισμένος τρόπος στις ελιές και τα θερμοκήπια.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέμεινε στην ερώτησή της, για το πόσο υπολόγιζαν ότι θα έβγαζαν από κάθε δέντρο, αλλά ο κατηγορούμενος αόριστα απάντησε πως θα ήταν γύρω στα 50 – 70 γραμμάρια μόνο. Και όταν είδε πως δεν γινόταν πιστευτός δικαιολογήθηκε ότι θα φαινόταν σε ενάμιση μήνα όταν πια τα φυτά θα βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής.

Ο έτερος κατηγορούμενος, πιο λακωνικός, αποδέχτηκε και αυτός ότι έκαναν μαζί την καλλιέργεια και υποστήριξε ότι δεν τους ενδιέφερε πόσο θα έβγαζε το κάθε δέντρο.

Η αγόρευση του εισαγγελέα

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της αφού επεσήμανε ότι επρόκειτο για μια απίστευτα οργανωμένη “καλλιέργεια υπόδειγμα”, μίλησε για την τεράστια απόδοση που θα είχαν τα δέντρα, αφού -είπε- ήταν πολυκλαδικά και το κέρδος που θα είχαν οι δύο κατηγορούμενοι από την εκμετάλλευσή τους και τη συγκομιδή θα υπερέβαινε κατά πολύ τα 75.000 ευρώ -ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς πως το ένα κιλό πωλείται από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Τόνισε, επίσης, τις προφυλάξεις που έπαιρναν οι δύο κατηγορούμενοι, για να μην αφήσουν αποτυπώματα ή DNA και φυσικά πως ξέπλεναν κάθε επιφάνεια με χλωρίνη ώστε να είναι απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα αφήσουν στοιχεία για την ενοχή τους. Καταλήγοντας, πρότεινε την ενοχή τους για ιδιαίτερα διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών αναπτύσσοντας γιατί στοιχειοθετείται η επαγγελματική ενασχόληση των δύο κατηγορουμένων με χασισοκαλλιέργειες και ο πορισμός εισοδήματος από αυτό. Οσο για την τοξικομανία που οι δύο επικαλέστηκαν, πρότεινε να γίνει δεκτή μόνο για τον 51χρονο, καθώς για τον άλλον (ο οποίος έχει καταδικαστεί ξανά για καλλιέργεια, ενώ ο άλλος για συμμετοχή σε συμμορία διακίνησης ναρκωτικών) εκτός από μια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που όμως βασίζεται στο ιστορικό το οποίο έδωσε ο ίδιος, δεν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά έγγραφα.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα