Επιστήμη Έρευνα

Είστε αθεράπευτα ονειροπόλοι; Η επιστήμη έχει νέα για εσάς

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neuropsycologia και πραγματοποίησε ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, η τάση ορισμένων ανθρώπων να ονειροπολούν σχετίζεται άμεσα με την εξυπνάδα και τη δημιουργικότητά τους.

Μέχρι σήμερα ήταν κοινός τόπος ότι οι ονειροπόλοι χαρακτηρίζονται από δυσκολία συγκέντρωσης, η επιστήμης όμως έχει πια αντίθετη γνώμη. “Αυτό δεν είναι πάντα ακριβές. Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν ιδιαίτερα ικανά μυαλά” τονίζει ο Έρικ Σουμάχερ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Οι ερευνητές μελέτησαν το εγκεφαλογράφημα 112 ανθρώπων που έπρεπε να παρατηρήσουν μία εικόνα σε ένα συγκεκριμένο σημείο επί πέντε λεπτά. Στόχος τους ήταν να παρατηρήσουν πιο σημείο του εγκεφάλου τους ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν επίσης ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με το αν είναι ονειροπόλοι ενώ έκαναν και συμπληρωματικά τεστ εκτελεστικής ικανότητας, ευφυίας και δημιουργικότητας.

Οι συσχετισμοί ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Όσοι δήλωναν ονειροπόλοι εμφάνιζαν μεγαλύτερο έλεγχο στις εγκεφαλικές λειτουργίες και αντιδράσεις τους. Εμφάνιζαν επίσης μεγαλύτερους δείκτες ευφυίας και δημιουργικότητας από εκείνους που δήλωναν μόνοι τους ότι δεν συνηθίζουν να ονειροπολούν.

Στο ίδιο συμπέρασμα συνηγορούν και άλλες έρευνες που υποστηρίζουν ότι όσοι ονειροπολούν διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων αλλά και προγραμματισμού.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν ανήκει σε αυτή την κατηγορία; Σύμφωνα με τον κ. Σουμάχερ είναι απλό: Αν το μυαλό σας ταξιδεύει διαρκώς και όταν επιστρέφετε στη Γη μπορείτε να συνδέσετε το παζλ όσων έγιναν όσο ήσασταν… απόντες.

Παρά το γεγονός ότι το δείγμα της έρευνας ήταν πολύ μικρό, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανοίγει νέους δρόμους στην εξερεύνηση αυτής της ανθρώπινης συνήθειας, προκειμένου να διαπιστωθεί πότε είναι πρόβλημα και πότε… προσόν.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα