Ηλεία

Η ιστορία της «Σωτηρούλας» που πανηγυρίζει – Η μικρή εκκλησία στο Παλούκι Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Και ποιος από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδος δεν γνωρίζει την «Σωτηρούλα»; Πρόκειται για τον μικρό ναό που βρίσκεται στο Παλούκι, στον οποίο τιμάται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και πανηγυρίζει μεθαύριο Κυριακή 6 Αυγούστου.

Στο πανηγύρι του ναού, έρχονται πολλοί προσκυνητές τόσο από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδος αλλά και του Πύργου.

Η «Σωτηρούλα» βρίσκεται σε περίπου 200 μέτρα από την παραλία, δίπλα στον Καρδαμαϊκό ποταμό και έχει ιστορία που λίγοι γνωρίζουν. Το εκκλησάκι λειτουργεί πέντε έξι φορές το χρόνο και κάθε φορά στη Λειτουργία συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Από τον Δαλιάνη στον Κυριακόπουλο

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξης Αναγνωστόπουλος, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος,  τον οποίο συναντήσαμε στο ναό όπου συνεργείο είχε αναλάβει τον καθαρισμό του, μας λέει: «Η εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1850, ήταν πέτρινη και σχετικά μεγαλύτερη από την σημερινή, αν λάβει κανείς υπόψη το περίγραμμα των θεμελίων της που υπάρχουν ακόμη και σήμερα πίσω ακριβώς από το ιερό του ναού».

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξης Αναγνωστόπουλος

Ο χώρος καθώς και  ο μικρός ναός ήταν ιδιοκτησίας του μακαρίτη Αναγνώστη Δαλιάνη. Με διαθήκη  κληροδότησε την εκκλησία και  το οικόπεδο περίπου 10 στρεμμάτων, από το οποίο σήμερα έχουν απομείνει περίπου 4 στρέμματα, στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου. Ο ναός ήταν κτισμένος με υπέροχη πέτρα»

Την ανατίναξαν

Και ο π. Αλέξης  συνεχίζει: «Το 1942 οι Γερμανοί, αφού ειδοποίησαν τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν τις εικόνες και τα ιερά σκεύη, την ανατίναξαν γιατί υπήρχε στην περιοχή στρατόπεδο και το κτίσμα έπρεπε για λόγους ασφαλείας να γκρεμιστεί. Πράγματι η εκκλησία ανατινάχθηκε και έμειναν οι πέτρες πολλές από τις οποίες κάποιοι τις πήραν για δική τους χρήση»

Ξαναχτίστηκε

Από το 1942 μέχρι το 1975 εδώ στο Παλούκι, δυτικά του Καρδαμαϊκού μικρού ποταμού, υπήρχαν μόνο τα ίχνη της εκκλησίας που είχε γκρεμιστεί.

Και ο π. Αλέξης συνεχίζει: «Το 1975 βρέθηκε ένας καλός χριστιανός ο Γεώργιος Κυριακόπουλος και με δικά του έξοδα έχτισε την εκκλησία που βλέπουμε σήμερα, λίγα μέτρα από τα παλιά θεμέλια, περίγραμμα των οποίων υπάρχουν όπως βλέπετε μέχρι σήμερα. Η εκκλησία δεν χτίστηκε με τις αρχικές πέτρες αφού όπως προείπα, κάποιοι τις πήραν προς ίδιον όφελος».

Όλη η επικαιρότητα