Ιστορική νίκη Μώραλη στον Πειραιά

istoriki_niki_morali_ston_peiraia.jpg

Διαστάσεις πρωτοφανούς θριάμβου παίρνει η νίκη του Γιάννη Μώραλη στον αγώνα για το δήμο Πειραιά. Αφ’ ενός τα ποσοστά από τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν προβάδισμα του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» της τάξης του 20%, αφ’ ετέρου υπήρξε η απευθείας παραδοχή της ήττας εκ μέρους του απερχομένου δημάρχου, κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Γιάννη Μώραλη, κρατώντας σημαίες με το λογότυπο του συνδυασμού – αλλά και ερυθρόλευκες σημαίες του Ολυμπιακού- οι υποστηρικτές του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» ξεκίνησαν από νωρίς τους πανηγυρισμούς για τη διαγραφόμενη επικράτησή του στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Αρκετοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» και άνθρωποι του αθλητισμού, όπως ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού Αβραάμ Παπαδόπουλος, βρίσκονται ανάμεσα στον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί, κοντά στην πλατεία Τερψιθέας.

Λίγο πριν τις 10 ο χώρος πήρε «φωτιά» με την άφιξη του Γιάννη Μώραλη και του Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού έκανε λόγο για μεγάλη ημέρα στον Πειραιά.

«Σήμερα για τον Πειραιά δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» συμπλήρωσε ευχαριστώντας «και εκείνους που μας ψήφισαν και όσους δεν μας ψήφισαν για τη συμμετοχή».

«Έχουμε σχέδιο και αστείρευτες δυνάμεις και θα πετύχουμε» τόνισε ο Γιάννης Μώραλης και κατέληξε με μια πιο προσωπική αναφορά ευχαριστώντας τη γυναίκα του και τα παιδιά του που τον στήριξαν αλλά και τους γονείς του που τον μεγάλωσαν με δημοκρατικές αντιλήψεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος τόνισε: «Σήμερα ο πειραϊκός λαός ψήφισε και νίκησε».Συγκινημένος αφιέρωσε το σημερινό βράδυ στον πατέρα του προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να κάνω τον Πειραιά μεγάλο». 

«Και να ξέρετε ότι εμείς αγκαλιάζουμε όλους τους Πειραιώτες για το καλό του Πειραιά» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης υπό τις ιαχές του πλήθους «είναι τρελός ο πρόεδρος».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Βασίλη Μιχαλολιάκου με τις οποίες παραδέχτηκε ότι έχασε στη μονομαχία με τον κ. Μώραλη, λέγοντας ότι «πήρα τηλέφωνο τον κ. Μώραλη και του ευχήθηκα καλή επιτυχία. Χωρίς υποσημειώσεις. Δεν μου ταιριάζει ο ρόλος του παραπονεμένου. Ούτως ή άλλως, ο πειραϊκός λαός μού έχει χαρίσει πολλές, πολλές χαρές. Κάποια στιγμή έπρεπε να γευτώ και εγώ την πίκρα μιας ήττας. Σας βεβαιώ ότι δεν νιώθω πικραμένος, ίσως να νιώθω και λυτρωμένος. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Είμαι παρών, για τον Πειραιά και την πατρίδα μου. Τις επόμενες ώρες και ημέρες θα συνέλθει ο συνδυασμός για να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Δεν μου ταιριάζουν τα μοιρολόγια. Τα μοιρολόγια στο μέρος από το οποίο κατάγομαι τα έχουμε για τους νεκρούς. Εγώ δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός και δυνατός. Αισθάνομαι ότι και τώρα που περπατάω, ο κόσμος πιστεύει ότι ήμουν ένας επιτυχημένος δήμαρχος».

Στην ερώτηση εάν ο Πειραιάς, ύστερα από το σημερινό αποτέλεσμα, στηρίζει την κυβέρνηση, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε χαρακτηριστικά «εάν εγώ είμαι προέκταση της κυβέρνησης, εγώ πήρα μεγαλύτερο ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία. Με την ετυμηγορία του, ο πειραϊκός λαός προτίμησε μια άλλη αλλαγή. Όπως το ’81 είχε προτιμήσει μια άλλη αλλαγή. Και η απόφαση αυτή είναι σεβαστή».

Οι συγκεντρωμένοι στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη, παρακολούθησαν από τις τηλεοπτικές οθόνες που έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο τη δήλωση του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Οι όποιες αμφιβολίες αναφορικά με την νίκη του Γιάννη Μώραλη, διαλύθηκαν μετά τη δημόσια οποθέτηση παραδοχής της ήττας του από τον κ.Μιχαλολιάκο.

Πρώτος την εικόνα για την επικράτηση του Γιάννη Μώραλη είχε δώσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν λίγο πριν τις 8 το βράδυ είχε μεταβεί στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» και είχε δηλώσει «θα υπάρξουν πανηγυρισμοί.

 

www.protothema.gr