Πολιτική

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο

kastrobama.jpg
Ακούστε το άρθρο
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο ηγετών να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών τους έπειτα από δεκαετίας εχθρότητας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Κάστρο “ιστορική”, ο Ομπάμα επισήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να θέσουν τέλος στον διμερή ανταγωνισμό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

“Είμαστε πλέον σε θέση να βαδίσουμε σε έναν δρόμο προς το μέλλον”, είπε ο Ομπάμα στον Κάστρο κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Παναμά, όπου οι δύο ηγέτες συμμετέχουν στη Σύνοδο της Αμερικής. “Με τον καιρό, θα γίνει εφικτό να γυρίσουμε σελίδα και να αναπτύξουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες κάθισαν ο ένας στο πλευρό του άλλου σε μια μικρή αίθουσα συσκέψεων, σε εγκάρδιο, αλλά τυπικό κλίμα. Ο καθένας τους ένευε και χαμογελούσε συγκρατημένα ακούγοντας ορισμένα από τα σύντομα σχόλια που έκανε ο άλλος στους δημοσιογράφους.

Ο Κάστρο σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, ενώ επισήμανε ότι προτίθεται να συζητήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για άλλα ζητήματα.

“Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί”, τόνισε ο 83χρονος πρόεδρος της Κούβας.

Οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τις οποίες είχε διακόψει η Ουάσινγκτον το 1961. Έκτοτε, ο Ομπάμα έχει χαλαρώσει ορισμένους από τους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς οι οποίοι επιβάλλονται στην Κούβα από τις αρχές των ΗΠΑ.

 
 
 
Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα