Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Ιταλική» η 8η (και τελευταία) εργολαβία του Πάτρα – Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος των δημοπρατήσεων του έργου Πάτρα-Πύργος, με τη διεξαγωγή του 8ου και τελευταίου διαγωνισμού που αφορά το οδικό τμήμα Μιντιλόγλι-ΒΙΠΕ, μήκους, 7,5 χλμ περίπου και με αρχικό προϋπολογισμό 74,4 εκατ. ευρώ. Στη χθεσινή διαγωνιστική διαδικασία αναδείχθηκε προσωρινή μειοδότρια η ιταλική εταιρεία Infrastutture με προσφορά έκπτωσης 52,42%. Η δεύτερη καλύτερη προσφορά κατατέθηκε από την κοινοπραξία Θεμέλη-Ελληνική Υδροκατασκευή με 46,78% και η τρίτη καλύτερη από την κοινοπραξία Ξανθάκης ΑΤΕ – Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ – ΙΝΤΕΡΚΑΤ με 46,20%. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 8 προσφορές από εταιρείες και κοινοπραξίες.

Πλέον, το έργο περνά στην κρισιμότερη φάση του, καθώς τώρα το υπουργείο Υποδομών περιμένει τη θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) στην αίτηση μεγάλου έργου που κατατέθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2017. Αν και τυπικά θα έπρεπε εντός τριμήνου να έχει δοθεί απάντηση, εντούτοις οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν λάβει επίσημο έγγραφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», τον περασμένο μήνα ζητήθηκαν ορισμένες επιπλέον διευκρινίσεις από την Κομισιόν επί του έργου, οι οποίες και δόθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, ενώ από την περασμένη Δευτέρα η ανεπίσημη ευρωπαϊκή ενημέρωση κάνει λόγο για μικρή άτυπη παράταση στην υποβολή της απάντησης.

Πρώτα έγκριση, μετά συμβασιοποίηση

Όπως επισημάνθηκε στην εφ. «Πατρίς» από υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, καμία εργολαβία δεν θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο αν δεν δοθεί πρώτα η επίσημη έγκριση για τη χρηματοδότηση του έργου. Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, στο πρόσφατο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα, ο τωρινός σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και συμβασιοποίηση του έργου μέσα στην άνοιξη, ενώ η έναρξη των εργασιών προσδιορίζεται μέσα στο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμβασιοποίηση των μισών εργολαβιών, από την 4η έως την 8η, καθώς μόνο οι τέσσερις πρώτες έχουν ως απαραίτητο όρο συμβασιοποίησης την οριστική έγκριση της χρηματοδότησης. Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση της εφ. «Πατρίς» προς τον κ.Σπίρτζη στο περιθώριο της ομιλίας του στην Πάτρα, ο υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αλλά δεν έγινε για να αποτραπούν ενέργειες καθυστέρησης.

«Με τη θετική εισήγηση και της Τζάσπερς δεν υπάρχει κίνδυνος (σ.σ. για τη χρηματοδότηση). Θα μπορούσαμε να είχαμε συμβασιοποιήσει δύο εργολαβίες, αλλά θα είχαμε άλλες οδυνηρές διαδικασίες με δικαστικές προσφυγές. Οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούσαν να αποδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να γίνει το έργο. Εννοείται ότι το καλοκαίρι –ή και νωρίτερα- θα έχουν ξεκινήσει τα έργα», είχε δηλώσει ο κ. Σπίρτζης.

Όλη η επικαιρότητα