Αρθρογραφία

Ήταν όλα ψεύτικα…

mallios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μετά από δέκα περίπου χρόνια το ΣτΕ αποφάσισε θετικά για επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην περιοχή Βάϊ Λασιθίου, λαμβάνοντας υπ όψιν αφενός μεν τις προτάσεις και δεσμεύσεις του Βρετανού επενδυτή για την προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου δε την προάσπιση και προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος , όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Είναι ασφαλώς ενθαρρυντικό εν μέσω γενικής απραξίας και απουσίας επενδύσεων, να φαίνεται ότι κινείται κάτι, και βέβαια είναι αξιοσημείωτη η υπομονή των επενδυτών ,που περίμεναν τόσα χρόνια, ώστε να ξεμπλοκάρει η υπόθεση και να αρχίσει η τουριστική αξιοποίηση περίπου 22 χιλιάδων στρεμμάτων παραθαλάσσιας έκτασης.

Φαίνεται πως στην περιοχή του Λασιθίου, πέραν της δικαστικής απόφασης, επικρατεί και σοβαρότητα στους φορείς της περιοχής και στους επιχειρηματίες, οι οποίοι, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν την ικανότητα και την τόλμη να προωθούν σοβαρές επενδυτικές προτάσεις και να στηρίζουν την προσέλκυση κεφαλαίων για την ανάπτυξη της περιοχής τους.

Το ίδιο βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει για την περιοχή μας και αν εξαιρέσουμε κάπως την βόρεια παραθαλάσσια Ηλεία όπου έγιναν και μπορούν ακόμη να γίνουν σοβαρές επενδύσεις τουρισμού από ιδιώτες και το λιμάνι του Κατακόλου όπου εκτελούνται δημόσια έργα αναβάθμισής του, διαπιστώνουμε γενική αποχή και απουσία κάθε σοβαρής επενδυτικής δραστηριότητας.

Μάλιστα γνωρίζουμε όλοι, ότι ανακοινωθείσες στο παρελθόν επενδυτικές πρωτοβουλίες, δημόσιες και ιδιωτικές, στην πορεία ακυρώθηκαν για διάφορους, σοβαρούς ή όχι λόγους, ουσιαστικά εκδιώχθηκαν οι ιδιώτες επενδυτές και ξεχάστηκαν στα χρονοντούλαπα οι δημόσιες,  κάποιες δε απ αυτές τις ενθυμούμαστε όλοι, όπως για παράδειγμα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, τον Καϊάφα, το Επιτάλιο, την Μούτελη, την Μουριά, σαν ξεθωριασμένα και ψεύτικα όνειρα, ψεύτικων υποσχέσεων.

Δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία να αναλύσει κανείς τις παραπάνω ή και άλλες περιπτώσεις χαμένων ευκαιριών για την Ηλεία, κάτι τέτοιο ίσως είναι και ψυχοφθόρο για ευαίσθητους Ηλείους,  δεν μπορεί όμως να ξεχνάμε κιόλας, κάποιες σοβαρές επενδυτικές προτάσεις, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την επικρατούσα γενική απραξία και σαν τέτοιες μπορούν να αναφερθούν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορά την ίδρυση το 1996, με τον νόμο 2413/96, άρθρα 32 και 33, δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 124/96, σειράς Α, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών, με έδρα την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε  και η δεύτερη την ακυρωθείσα το 2004, λίγο πριν τις εκλογές,  πρόταση τουριστικές επένδυσης μεγάλης κλίμακας στον Καϊάφα, του τότε υπουργού Τουρισμού, του κ. Δ. Γεωργακόπουλου.

Και οι δύο αυτές προτάσεις, ακυρώθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία, αλλά και χωρίς καμία διαμαρτυρία από τους Ηλείους φορείς και πολίτες, παραμένουν δε στα χρονοντούλαπα των Υπουργείων  Παιδείας και Τουρισμού, προφανώς ως σπάνιες περιπτώσεις αναιτιολόγητων αρνήσεων της πολιτικής  εξουσίας, να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.

Όλη η επικαιρότητα