Κόσμος

Ήττα των σοσιαλιστών στις γαλλικές δημοτικές εκλογές

gallia2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε πανωλεθρία για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε πολλά εκλογικά κέντρα.

Πολλές πόλεις-σύμβολα για την Aριστερά, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Παρόλα αυτά στο Παρίσι, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό κατάφερε να κερδίσει με ένα ποσοστό γύρω στο 54%. Θα είναι η πρώτη γυναίκα-δήμαρχος για την πρωτεύουσα.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη δεξιά.

Επίσης οι Οικολόγοι “άρπαξαν” τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.

Στοιχεία παρηγοριάς για την αριστερά είναι ότι κέρδισαν στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο.

Επίσης οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν.

Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τελικά την πόλη Φρεζίς (Βαρ) έχασε όμως στις πόλεις Φορμπάκ όπου υποψήφιος ήταν ο Φλοριάν Φιλιπό νούμερο δύο του κόμματος, καθώς και στην Περπινιάν με υποψήφιο τον Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφο της Μαρίν Λεπέν.

Μετά τη νίκη του στη Ντιζόν ο γερουσιαστής Φρανσουά Ρεμπζαμέν, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη Γερουσία, αποδέχθηκε ότι “οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σκληρό και ιδιαίτερα βίαιο μήνυμα στην κυβέρνηση (…) λέγοντας δεν καταλαβαίνουμε τι κάνετε” και υποστήριξε ότι εκείνο που επείγει για τον Ολάντ είναι να μιλήσει στο γαλλικό λαό και αυτό πριν από τον οποιοδήποτε ανασχηματισμό αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Πηγή: News247.gr

Όλη η επικαιρότητα