Μεσσηνία

Κ. Πουλάκης από την Καλαμάτα: Δεδομένη η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ακούστε το άρθρο

Κοινή εκδήλωση διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργάνωσαν τη Δευτέρα στην Καλαμάτα επτά δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις της περιοχής με τη συμμετοχή πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών και ενεργών πολιτών.
Στην εκδήλωση παρέστη και παρουσίασε, ως κεντρικός ομιλητής, τις θέσεις στις οποίες κατέληξε η ειδική Επιτροπή που λειτούργησε στο ΥΠΕΣ με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών φορέων, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης.

Στην ομιλία του ο Κ. Πουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος, το οποίο και έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Αποτελεί κεντρική προγραμματική επιλογή της κυβέρνησης. Και κυρίως αποτελεί υπερώριμο κοινωνικό αίτημα, αφού εμβαθύνει την τοπική δημοκρατία».

Μάλιστα, απαντώντας εμμέσως στις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί κυρίως από την ηγεσία της ΚΕΔΕ στην απλή αναλογική, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε απέναντι σε συγκεκριμένες και μειοψηφικές μικροκομματικές, ενίοτε και προσωπικές σκοπιμότητες ορισμένων αυτοδιοικητικών παραγόντων. Η περιβόητη «κυβερνησιμότητα» των Ο.Τ.Α. δεν απειλείται ούτε από τη γνήσια αποτύπωση της βούλησης των πολιτών ούτε από το δημοκρατικό διάλογο μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά από κάποιους – λίγους ευτυχώς – τοπικούς άρχοντες με συγκεντρωτική νοοτροπία».

messiniapress.gr

Όλη η επικαιρότητα