Πολιτική

Κ. Τζαβάρας: «Να εξαιρεθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από τις τραπεζικές κατασχέσεις»

Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση του  βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα για τη νομοθετική ρύθμιση του ακατάσχετου των  πάσης φύσεως αγροτικών ενισχύσεων

Την προστασία των πάσης φύσεως αγροτικών ενισχύσεων από τις τραπεζικές κατασχέσεις ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και τον υπουργό Αγροτικής ΑΝάπτυξης, Μ. Βορίδη ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Επικαλούμενος την ετήσια έκθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2018 και τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων προκαλεί στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή της και δεν εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τον επιδιωκόμενο από το νομοθέτη σκοπό, που είναι η εξασφάλιση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ειδικά για την εξισωτική αποζημίωση, ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει πως επείγει η προστασία της απο τις τραπεζικές κατασχέσεις, καθώς οι τράπεζες δεν την εντάσσουν στις ενισχύσεις που προστατεύονται από τις κατασχέσεις διότι θεωρούν ότι παραπέμπει αποκλειστικά σε επενδυτικά προγράμματα, δηλαδή σε ενισχύσεις έργων που είναι ακατάσχετες μόνο μέχρι την υλοποίηση του έργου (προκαταβολή, ενδιάμεση πληρωμή) ενώ, μετά την ολοκλήρωσή του, η τελική πληρωμή μπορεί να κατασχεθεί.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Τζαβάρας, η εξισωτική αποζημίωση δεν εμπίπτει στη νομοθεσία περί επενδυτικών προγραμμάτων διότι σύμφωνα με το σημείο 25 του προοιμίου του Κανονισμού (ΕΕ 1305/2013)114, αποτελεί αντισταθμιστική οικονομική ενίσχυση στους γεωργούς και κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που προσβλέπει στην ενθάρρυνση της συνέχισης της γεωργικής δραστηριότητας στις συγκεκριμένες οριοθετημένες περιοχές σε βάθος χρόνου, επομένως οι πληρωμές δεν χαρακτηρίζονται ως τελικές -διότι ο σκοπός της δράσης δεν έχει επιτευχθεί πλήρως- αλλά ως καταβολές που αποσκοπούν στη διατήρηση ή συνέχιση του προγράμματος. Κατά συνέπεια, η κατάσχεση της εξισωτικής αποζημίωσης θίγει την αποτελεσματικότητα της διάθεσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ματαιώνει τον σκοπό της δράσης.

Ο Ηλείος βουλευτής υπογραμμίζει την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας που χαρακτηρίζει τις περισσότερες επιδοτήσεις (βασική, «πράσινη», συνδεδεμένη,κ.ά.) ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα για όσους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ρητά την εξαίρεση των πάσης φύσεως αγροτικών ενισχύσεων από τις τραπεζικές κατασχέσεις, προκειμένου να μην ανατρέπεται ο οικονομικός προγραμματισμός των αγροτών.

Όλη η επικαιρότητα