Ηλεία

«Καμπανάκι» από Νικολούτσο για το Πάτρα-Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό «καμπανάκι» για την πορεία της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος χτυπά με επίσημη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, κάνοντας λόγο για «δραματικές εξελίξεις» που επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό που διατυπώνει σταθερά εδώ και τέσσερα χρόνια για τους κινδύνους από τον «τεμαχισμό» του έργου στα οκτώ.

Ο κ. Νικολούτσος αποκαλύπτει ότι χθες έληξε η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων εγγράφων από τον «ΤΟΞΟΤΗ», κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα, που έχει αναλάβει την εκτέλεση δύο εργολαβιών, γεγονός που προμηνύει νέα καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ουσιαστικά βάζει «δυναμίτη» στο ήδη «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή δύο εταιρειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το τμήμα «Αμαλιάδα-Κυλλήνη», εξέλιξη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2023.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του κ. Νικολούτσου:

Οι σημερινές δραματικές και πιθανώς αναμενόμενες εξελίξεις για το έργο – βραχνά, Πύργος – Πάτρα, επιβεβαιώνουν την πάγια άποψη του Επιμελητηρίου Ηλείας για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες. Συγκεκριμένα σήμερα 10/6 έληξε η προθεσμία για προσκόμιση από τον όμιλο Καλογρίτσα Εγγυητικών επιστολών για τις υπ’ αριθμ. 1 και 4 εργολαβίες στις όποιες ήταν ανάδοχος.

»Η αρμοδία υπηρεσία συμφώνα με την νομοθεσία είναι υποχρεωμένη να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο και να απευθυνθεί στον δεύτερο. Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της ανάθεσης στον δεύτερο μειοδότη είναι 6 μήνες. Συνεπώς υπάρχουν 5 συμβασιοποιημένες εργολαβίες, 1 στα δικαστήρια και 2 με έκπτωτο ανάδοχο. Δυστυχώς η όλη εξέλιξη είναι πολύ άσχημη έως απογοητευτική».

Ετοιμάζουν… «μπουρλότο» στη Δυτική Αχαΐα!

Εκτός όμως από τα εμπόδια στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος δεν αποκλείεται να μπει σε πιο σοβαρές περιπέτειες, καθώς μερίδα κατοίκων της Δυτικής Αχαΐας ζητούν βελτιώσεις στη μελέτη της 7ης εργολαβίας, ειδάλλως προτίθενται να προβούν σε προσφυγές!

Σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση που έγινε στην περιοχή του Αλισσού, κάτοικοι του Άνω και Κάτω Αλισσού συζήτησαν την πορεία του έργου και τόνισαν ότι θα πρέπει να επαναφέρουν παλαιότερες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και τοπικών φορέων για τη χάραξη του δρόμου.

Σύμφωνα με μηχανικούς από την περιοχή, η σύνδεση με τον νέο αυτοκινητόδρομο διακόπτεται εντελώς και η πρόσβαση σε αυτόν επιτρέπεται μόνο από κόμβους. Η μοναδική οδός από την οποία θα μπορούν να συνδεθούν τα δημοτικά διαμερίσματα για να εξυπηρετηθούν κυκλοφοριακά, θα είναι η υφιστάμενη ΠΕΟ Πατρών-Πύργου. Κατά συνέπεια, αναφέρουν, η κυκλοφοριακή σύνδεση Ανω και Κάτω Αλισσού, καθώς και των γειτονικών διαμερισμάτων, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό.

Όλη η επικαιρότητα