Ηλεία

Καμπανάκι από τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού: «Ανοίξτε τα θυροφράγματα… θα πνιγούμε!»

Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» κρούει ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού για πιθανές πλημμύρες εξ αιτίας  της μη εκτόνωσης του φράγματος του Φλόκα, με επιστολή της διοίκησής του  προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τους υπεύθυνους αντιπεριφερειάρχες.

Στην επιστολή τονίζεται ότι αυτή την περίοδο τα θυροφράγματα στο φράγμα Αλφειού παραμένουν κλειστά εξ αιτίας των πιέσεων που ασκεί η ανάδοχος εταιρεία που διαχειρίζεται την υδροηλεκτρική μονάδα της ΥΔΡΗΛ ΑΕ  για την παραγωγή ρεύματος.

Εξ αυτής της αιτίας, επισημαίνει ο πρόεδρος του οργανισμού, το αντλιοστάσιο (αποστράγγισης) στα Μακρίσια, να μην σταματά ποτέ να δουλεύει, με αποτέλεσμα οι αντλίες του να τεθούν εκτός λειτουργείας.

Ο ΓΟΕΒ προχώρησε άμεσα, με την διαδικασία του κατεπείγοντος (και παρά τα οικονομικά του προβλήματα) σε όλες τις ενέργειες αποκατάστασής τους.

Ζητά, επομένως  να παραμείνουν τα θυροφράγματα ανοιχτά αυτή την περίοδο για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Πρόταση για οριστική λύση

Παράλληλα ο κ. Φάμελος  τονίζει την ανάγκη για σύσκεψη των αρμοδίων φορέων για την άμεση αλλά και την οριστική λύση της διαμορφούμενης κατάστασης με την κατασκευή σωληνωτού αγωγού με ταυτόχρονη κατάργηση του αντλιοστασίου που επιβαρύνει με την λειτουργία του τους ΤΟΕΒ και κατ επέκατση τους αγρότες της αρδεύσιμης ζώνης Αλφειού.

Κατά τον ΓΟΕΒ Αλφειού –Πηνειού το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μετά την κατασκευή της Υδροηλεκτρικής Μονάδας (πριν την κατασκευή άνοιγαν τα θυροφράγματα το χειμώνα και δεν υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα και άρα  ούτε ανάγκη για συνεχόμενη λειτουργία του αντλιοστασίου) για αυτό καλεί  την ανάδοχο εταιρεία να σταματήσει τα εξώδικα, διότι αυτή φέρει την κύρια ευθύνη της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας χωρίς να λάβει υπόψη της την κατάσταση λειτουργίας του φράγματος και του όγκου των υδάτων που δεν επιτρέπουν το συνεχόμενο κλείσιμο των θυροφραγμάτων.

Τέλος ο ΓΟΕΒ ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αρθεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων να ταξινομηθεί το αντλιοστάσιο Μακρισίων, αφού λειτουργεί εντός του φράγματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του.

Όλη η επικαιρότητα