WEB tv Αγροτικά Ηλεία

«Καμπάνες» σε αγρότες για την κατάληψη της ΔΟΥ από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας – Θύελλα αντιδράσεων έξω από το Δικαστικό Μέγαρο (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

“Καμπάνες” από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας σε αγρότες της περιοχές για την συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Αμαλιάδας τον Φεβρουάριο του 2014, προκαλούν αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο.

Χθες επρόκειτο να εκδικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας έντεκα υποθέσεις με κατηγορούμενους αγρότες, ωστόσο εκδικάστηκε μόνον η μία, με αρνητικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο, αυτή που αφορούσε την συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ και οι υπόλοιπες δέκα αναβλήθηκαν για να εκδικαστούν στις 3 Μαρτίου του 2020.

Στις δέκα που αναβλήθηκαν κατηγορούμενοι είναι εναλλάξ έξι αγρότες, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 2016 στο Λατίφι, ως αντίδραση για τους δασικούς χάρτες.

Ποινή φυλάκισης ενός έτους

Στην υπόθεση που εκδικάστηκε και αφορούσε την κατάληψη έξω από τα γραφεία της ΔΟΥ Αμαλιάδας τον Φεβρουάριο του 2014 κατηγορούμενοι ήταν τρία άτομα για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούμενος ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Αντωνάτος, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους.  Επίσης κατηγορούμενος ήταν αγρότης ο οποίος μετά τα τότε συμβάντα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και έχει πλέον αναπηρία σε ποσοστό 80% και δεν κατάφερε να παραστεί χθες στην ακροαματική διαδικασία, ωστόσο το Δικαστήριο του επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης. Για την υπόθεση κατηγορούμενος ήταν και τρίτος αγρότης, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή.

Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους, ενώ ισχυρή ήταν και η αστυνομική δύναμη στο Δικαστικό Μέγαρο με επικεφαλής τον αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας Βαγγέλη Αναγνωστάκη.

Συνεχίζουν τον αγώνα

Μετά την έκδοση της απόφασης οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου και ανάρτησαν πανό φωνάζοντας συνθήματα, ενώ εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για το γεγονός ότι σύρεται στα Δικαστήρια το αγροτικό κίνημα, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να καμφθεί το ηθικό τους και θα συνεχίσουν τους αγώνες τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Αντωνάτος, δεν έκρυψε ότι αιφνιδιάστηκε από την έκδοση της απόφασης, κατά της οποίας άσκησε έφεση, και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ήμουν κατηγορούμενος γιατί είχαμε πάει για μισή ώρα στην εφορία για να αντιδράσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Δεν κάναμε τίποτα και το Δικαστήριο τώρα μου φορτώνει ένα χρόνο φυλακή. Αυτή είναι δηλαδή η στήριξη των αγροτών; Εάν συνεχίσουν έτσι πρέπει να παραιτηθούμε και να σηκωθούμε να φύγουμε από τα χωράφια μας και από παντού. Δεν είμαστε κακοποιοί. Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Αντωνάτος

Την απόφαση σχολίασε και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης, ο οποίος ανέφερε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμη και από τις πιο ακραίες κυβερνήσεις και εξαντλεί όλα τα περιθώρια καταστολής και δικάζει τους αγρότες για μία συμβολική διαμαρτυρία. Όποιος προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του το κόβουν ‘σύριζα’, όπως το λέει και το όνομα. Δικάστηκε σήμερα (σημ. χθες) ο πρώτος αγρότης ένα χρόνο φυλακή επειδή κλείσαμε συμβολικά την ΔΟΥ Αμαλιάδας. Δηλαδή όποιος σηκώνει κεφάλι του κόβεται. Αυτή είναι η εντολή και έχουν μαζέψει από το πρωί πόση αστυνομία στα Δικαστήρια της Αμαλιάδας για να πιάσουν τους ‘κακοποιούς’. Πρέπει ο λαός να δώσει απάντηση και να τους αποστομώσει για να καθίσουν στα αυγά τους».

Θανάσης Βομπίρης (Αντιπρόεδρος ΟΑΣΗ)

Οι αγρότες που ήταν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στους αγώνες τους και μάλιστα τις επόμενες ημέρες η ΟΑΣΗ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τους τρόπους αντίδρασης αναφορικά με τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί τα ελαιόδενδρα που έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται σε τεράστια οικονομική καταστροφή οι αγρότες.

Όλη η επικαιρότητα