Ηλεία Πολιτισμός

«Καφέ Αμαν. Ελληνική Απόλαυσις»: Μια εξαιρετική μουσική παράσταση από τους ΤΑΚΙΜ

Ακούστε το άρθρο

   Όσοι ξέρουν από προσφυγιά και έχουν ζήσει στην ξενιτιά, δάκρυσαν. Κι όσοι απλά έχουν ακούσει τέτοιες ιστορίες από γονείς και παππούδες έγιναν για λίγο μέρος της ιστορίας των Καφέ Αμάν.

Ιστορίες που «ζωντάνεψαν» μπροστά τα μάτια τους, μέσα από τα τραγούδια και τις μελωδίες των «Τακίμ» στην εξαιρετική μουσική παράσταση «Καφέ Αμαν. Ελληνική Απόλαυσις» που άνοιξε την «αυλαία» του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.

Η πρωτοβουλία και διοργάνωση της ανοίξει στις δραστήριες κυρίες του  Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων του Πύργου και έγινε πράξη με την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη μελών και φίλων του, τη συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και την ευγενική υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Όσοι – τυχεροί – βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Θέατρο Φλόγα, έγιναν «επιβάτες» σ’ ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα και στον κόσμο. Σταθμοί του ταξιδιού ήταν τα Γιάννενα (με το «Γυαλί-καφενέ»), τα Βαλκάνια (με το «Γκρέτζι-Χάνι»), η Πόλη (με το «Καζίνο της Δέσποινας» στα Ταταύλα), η Σμύρνη (με τις «μπύρες» την Προκυμαία), αλλά και η Αμερική (με τα Καφέ-Αμάν του Κατσαρού και της Μαρίκας στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη).

Την επιμέλεια και παρουσίαση της παράστασης είχε ο καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, με τη συμμετοχή της ταλαντούχας ηθοποιού Δήμητρας Στογιάννη. Τις εξαιρετικές εισαγωγές και αφηγήσεις τους, ακολουθούσαν τραγούδια γεμάτα ιστορία, αγάπη, έρωτα, πόνο και καημούς από τους δεξιοτέχνες μουσικούς Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι),  Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί),  Κώστα Μερετάκη (κρουστά) και Γιάννη Πλαγιαννάκο (μπάσο). Τα τραγούδια  ερμήνευσαν μοναδικά οι Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου, με το κοινό, να γίνεται η «δεύτερη φωνή» συμμετέχοντας σε πολλά από τα τραγούδια της παράστασης.

Κι επειδή οι καημοί δεν τραγουδιούνται μόνο, αλλά χορεύονται, η συμμετοχή της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου. Των ανδρών που χόρεψαν παλικαρίσια και των κοριτσιών που με τη χάρη τους εντυπωσίασαν το κοινό – υπό τις οδηγίες του δασκάλους του, Κώστα Τζανέτου.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνα Παρασκευοπούλου ευχαρίστησε – στο τέλος – από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση και επιτυχία αυτής της παράστασης. Και το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, ήταν η πιο τρανή απόδειξη αυτής της επιτυχίας.

Οι συντελεστές της επιτυχημένης μουσικής παράστασης που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού
Οι Τακίμ εντυπωσίασαν το κοινό με τα τραγούδια και τις ερμηνείες τους
Περίπου 3.000 τυχεροί θεατές βρέθηκαν στο Θέατρο Φλόκα

Όλη η επικαιρότητα