Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ για την Ηλεία… Σε εγρήγορση φορείς και υπηρεσίες

Το έντονο κύμα καύσωνα που έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη και θα χτυπήσει τη χώρα μας από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους πολίτες της Ηλείας. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες μέχρι και 43 βαθμούς Κελσίου, που αποτελούν ρεκόρ για το νομό μας και που είχαμε να δούμε τέτοιες εδώ και μια δεκαετία.

Ο διαχειριστής του μετεωρολογικού portal metar.gr, Θεόδωρος Κονδύλης, μίλησε αποκλειστικά στην «Πατρίς» για το κύμα καύσωνα που έρχεται στη χώρα μας από τη Δ. Ευρώπη: «Από την Πέμπτη αναμένουμε θερμή εισβολή από Αφρική, που φαίνεται η ισχυρότερη των τελευταίων 10 χρόνων. Περιμένουμε θερμοκρασίες 42-43 βαθμών που θα σημειωθούν στα εσωτερικά τμήματα της Ηλείας, όπως Ολυμπία, Ωλένη, Πηνεία και Κρέστενα. Τα παραθαλάσσια τμήματα θα κυμαίνονται 4-5 βαθμούς χαμηλότερα, αλλά με συνθήκες καύσωνα μιας και η υγρασία θα είναι αυξημένη, οπότε η δυσφορία θα είναι έντονη. Αναλυτικότερα, από Πέμπτη η θερμοκρασία στα εσωτερικά τμήματα θα φτάσει 40-41 βαθμούς. Την Παρασκευή θα ανέβει στους 41-42. Ενδεχομένως να αποτελούν θερμοκρασίες-ρεκόρ, καθώς η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία στο νομό καταγράφηκε στις 25 Ιουλίου 2007, με 41,1 στον Πύργο. Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται να ξεπερνάμε την τιμή αυτή την Παρασκευή. Μένει να επιβεβαιωθεί με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών».

Πιο ζεστό το Σάββατο

«Το Σάββατο φαίνεται να είναι η κορύφωση του ισχυρού καύσωνα με θερμοκρασίες στους 42, πιθανόν τοπικά και 43 βαθμούς». Όσον αφορά την πτώση της θερμοκρασίας Κυριακή και Δευτέρα, είπε: «Την Κυριακή διακρίνεται ενίσχυση βορειοδυτικών ανέμων, που προμηνύει κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 40-41. Εντυπωσιακή πτώση και επαναφορά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα υπάρξει τη Δευτέρα, με 30-31 βαθμούς μέγιστες τιμές, δηλαδή πτώση 10 βαθμών συγκριτικά με Κυριακή και περιμένουμε ενισχυμένους βορειοδυτικούς. Να μη γίνει χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες, τις θερμές ώρες από 11:00 έως 18:00-19:00 να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι σε κλιματιζόμενους χώρους».

Ιούλιος με αυξομειώσεις

Ερωτώμενος για το αν μπορεί να δώσει μια εκτίμηση για το υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού, ο κ. Κονδύλης απάντησε: «Μια ασφαλής πρόγνωση δεν ξεπερνά τις έξι μέρες. Υπάρχουν προγνωστικά δεδομένα που τρέχουν σε πειραματικό στάδιο σε βάθος έτους. Σε αυτά δεν μπορούμε να δώσουμε επιχειρησιακή βάση. Μπορούμε να πούμε όμως ότι την επόμενη εβδομάδα έρχεται σημαντική πτώση θερμοκρασίας σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Υπάρχει μια τάση για νέο επεισόδιο καύσωνα προς τα μέσα Ιουλίου, που το αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη ακόμα.»

Ο καύσωνας που ετοιμάζεται να χτυπήσει τη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία είναι τρίτος ιστορικά. Ο ισχυρότερος όλων που έπληξε την χώρα, ήταν το 1987 που είχε διάρκεια 10 ημερών με μέσο όρο θερμοκρασίας τους 40. Αντίθετα, το καλοκαίρι του 2007 σημειώθηκαν τρεις καύσωνες με ισχυρότερο αυτόν του Ιουλίου με 43,4 βαθμούς μέγιστη τιμή στον Πύργο, ενώ σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία άγγιξε τους 46-47 που αποτελεί ρεκόρ 60ετίας.

Άνεμοι στη θάλασσα

Λίγο πριν το κλείσιμο, με αφορμή τις καιρικές μεταβολές Κυριακής και Δευτέρας ανέφερε: «Το Σάββατο θα έχουμε πέντε μποφόρ βορειοδυτικό άνεμο. Αυτό είναι επικίνδυνο στις παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα το μεσημέρι που έχουμε θερμικό άνεμο. Ωστόσο τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα έχουμε άπνοια. Το πρόβλημα είναι Κυριακή και Δευτέρα, όπου θα ενισχυθεί σημαντικά ο βορειοδυτικός, αφού σταδιακά θα αποχωρεί ο καύσωνας. Χρειάζεται προσοχή, γιατί αναμένουμε εντάσεις και ριπές στα 6 μποφόρ στο Ιόνιο, αλλά και σε εσωτερικά τμήματα του νομού», ενώ για τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούν για την πρόγνωση δήλωσε: «Η πρόγνωση στην ουσία δεν βγαίνει από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, αλλά από την μελέτη των προγνωστικών αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού. Με τους σταθμούς μαθαίνουμε ορισμένες τοπικές ιδιαιτερότητες».

kairos-zesti-735x400.jpg

Σε εγρήγορση για τον καύσωνα

“Καμπανάκι”  έχει σημάνει στο Υπουργείο Υγείας, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίας, καθώς οι υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα και ο καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει υπηρεσιακά τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας άκρως ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα, αποδεικνύει ότι έχει άψογα αντανακλαστικά και ήδη προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης με τα μέτρα που καλούνται να λαμβάνουν οι πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα καύσωνα και να μην υπάρξουν προβλήματα.

«Πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην χώρα μας. Όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης.

Ευάλωτες Ομάδες

Ιδιαίτερα ευάλωτες σε συνθήκες  καύσωνα είναι οι εξής ομάδες του πληθυσμού:

 • Οι ακραίες ηλικιακές ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένοι).
 • Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.)
 • Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με διουρητικά και άλλα φάρμακα
 • Άτομα που εργάζονται ή διαμένουν σε εξωτερικούς χώρους ή αθλητές.
 • Άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ουσιών.

Συμπτώματα

Συμπτώματα θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας:

 • δυνατός πονοκέφαλος
 • ατονία, καταβολή δυνάμεων
 • τάση για λιποθυμία
 • ψυχρό και υγρό δέρμα
 • πτώση της αρτηριακής πίεσης
 • ναυτία
 • έμετοι
 • ταχυκαρδία

Προστατευτικά μέτρα κατά την διάρκεια του καύσωνα

1.Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

2.Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος  επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλά τον αερισμό του κεφαλιού

3.Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.

4.Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.

5.Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα κάτω απ’ τον ήλιο.

6.Κάνετε αρκετά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.

7.Τρώτε  μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα, δώστε  έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορίστε τα λιπαρά.

8.Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), αποφύγετε τα  οινοπνευματώδη ποτά.

9.Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

10.Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, ψυχιατρικά, διαβητικοί κ.λπ.)  πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για οδηγίες.

 1. Αν έχετε ηλικιωμένους στο σπίτι, καλό είναι να μην παραμένουν μόνοι τους τις ημέρες του καύσωνα.

 

Αντώνης Φώτης, Μαρία Καραμπάτση