Αρθρογραφία

Καίνε τα πλαστικά…

mall.jpg
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται πως ναυάγησε και έμεινε στα αζήτητα,  ή μάλλον πετάχτηκε στα σκουπίδια ο σχεδιασμός της Νομαρχίας πριν δέκα περίπου χρόνια, για την διαχείριση των πλαστικών των θερμοκηπίων του Νομού μας, με την μέθοδο της ανακύκλωσης, από βιομηχανίες  οι οποίες είχαν δείξει ανάλογο ενδιαφέρον την εποχή εκείνη.

Και έτσι φτάσαμε στο έτος 2014 και εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, παρατηρούμε στην πεδινή Ηλεία, ακόμη και διασχίζοντας της εθνική οδό, μικρές  η μεγαλύτερες  φωτιές  καιόμενων πλαστικών και μαύρους καπνούς να σκοτεινιάζουν την ατμόσφαιρα.

Αυτές τις φωτιές επισήμανε και η Οικολογική Δυτική Ελλάδα, πολιτική κίνηση των Οικολόγων-Πράσινων στην Περιφέρεια  Δυτικής  Ελλάδας, σε δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε την 3 Οκτώβρη του 2014, καταγγέλλοντας την κατάσταση και προτείνοντας φυσικά την ανακύκλωση, γεγονός που κανείς πολιτικός σχηματισμός  δεν ξόδεψε λίγο χρόνο, ώστε να παρέμβει  αναλόγως.

Έτσι λοιπόν, ένα τόσο απλό  ζήτημα, πολύ σοβαρό για την υγεία των ανθρώπων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, πετάχτηκε στα άχρηστα  από την Νομαρχία, αγνοήθηκε από τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, ουδείς άλλος ασχολήθηκε  και όλοι άμεσα ή έμμεσα,  «απολαμβάνουν»  τις μικρές και μεγάλες φωτιές από την καύση των πλαστικών στον κάμπο της Ηλείας.

Κανείς δεν δίνει σημασία για τα επικίνδυνα αέρια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, όπως  «διοξίνες και φουράνια»  ιδιαίτερα τοξικά και  αποδεδειγμένα θανατηφόρα, πέραν του καπνού και της στάχτης, επίσης τοξικών και δηλητηριωδών, αλλά  όλοι μας θεωρητικά και για το θεαθήναι  μπορούμε  να εγκαλούμε δήθεν τους Δημάρχους και το κράτος  γενικότερα για τα σκουπίδια  και γιατί όχι,  ακόμη και οι καίοντες τα πλαστικά, για τα πλαστικά.

Η οικολογική μας συνείδηση, ατομική και συλλογική, εξαφανίστηκε για ένα τόσο σοβαρό αλλά και απλό στην διαχείριση ζήτημα, άγνωστο για ποιους λόγους, πιθανόν και χωρίς λόγους, πιθανότερα δε, να μην υπήρχε και να μην υπάρχει πραγματική οικολογική συνείδηση, αλλά μόνο επίπλαστη περιστασιακή για ψηφοθηρική κυρίως προπαγάνδα και μικροκομματική πολιτική.

Εν προκειμένω λοιπόν, θα πρέπει άμεσα να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι αγρότες και να παρέμβουν οι Οργανώσεις τους, οι Δήμοι και η Περιφέρεια, ώστε να δρομολογηθεί διαδικασία μόνιμη και βιώσιμη,  ώστε τα αγροτικά πλαστικά, τα υπολείμματα την θερμοκηπίων και λοιπών εκμεταλλεύσεων, να οδηγηθούν στην ανακύκλωση, για την προστασία της υγείας των ιδίων και όλων των πολιτών και φυσικά γενικότερα, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ας γίνει μία αρχή λοιπόν, εδώ και τώρα,  και ποιος ξέρει,  μπορεί να αποτελέσει και παράδειγμα για μίμηση, για το άλλο μέγα, χρόνιο και επικίνδυνο πρόβλημα, της διαχείρισης των λοιπών αποβλήτων, των λεγόμενων στερεών, αλλά και κοινώς σκουπιδιών.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα