Καιρός

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Σε κλοιό ψύχους η χώρα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ακούστε το άρθρο

Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα – Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και παγετό σε πολλές περιοχές αφήνει στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», προκαλώντας προβλήματα σε πολλά χωριά και πόλεις της ορεινής και ημιορεινής χώρας. Τα φαινόμενα σε Αττική, Εύβοια και Κρήτη θα επιμείνουν και σήμερα Τρίτη, ενώ το ψύχος θα γίνεται ακόμη εντονότερο εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν, εντάσεως έως και 10 μποφόρ. Ουσιαστική βελτίωση ο καιρός θα παρουσιάσει από την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη αναμένουμε χιονόνερο και τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στην Αττική και την Εύβοια, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις με λίγες σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήμα της Δυτικής Κρήτης και των Βορείων Κυκλάδων. Τοπικά ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Αττική, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, κατά περιόδους στη Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ανατολική Βοιωτία και τη Σκύρο. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα εκδηλωθούν βροχές με ισχυρά φαινόμενα και λίγες σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Κρήτης και πιθανόν των Βορείων Κυκλάδων. Τοπικά ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -5 έως 7, στην Ήπειρο από -3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 0 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 0 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 7, και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και στην Κρήτη από 5 έως 9 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα στα βόρεια πελάγη και από προς το βράδυ στα υπόλοιπα. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού και κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και προοδευτικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και με έως 9 με 10 μποφόρ στα ορεινά, στα ημιορεινά και στα ανατολικά παράλια, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης και κυρίως στα βόρεια θα διατηρηθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και πολύ κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς.

temp_tue

Χιονόνερο και την Τετάρτη στα ανατολικά και στα νησιά

Την Τετάρτη αναμένουμε στα ανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7, στο Αιγαίο 7 με 8 και νωρίς το πρωί πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

temp_wen

Βελτίωση και άνοδο της θερμοκρασίας την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένουμε στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

temp_thu

Προβλήματα από την επέλαση του «Ηφαιστιώνα»

Πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν ανήμερα των Θεοφανείων στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας. Ο «Ηφαιστίων», όπως ονομάστηκε η νέα κακοκαιρία, «χτύπησε» την Κρήτη με τις πιο έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κατολισθήσεις, ενώ κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια.

Παράλληλα, άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούσαν από τις πρωινές ώρες των Θεοφανείων στο Αιγαίο, με τις ταχύτητες να φτάνουν στα 161 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 km/h στη νότια Τήνο.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, ανακοινώνεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Λάρισα – Αθήνα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αν και δεν χιόνισε στο κέντρο και στα νότια, στα βόρεια προάστια της Αττικής και ιδιαίτερα σε Διόνυσο και Πεντέλη, αλλά και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τα Βίλια, το… έστρωσε για τα καλά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Αθήνα και τα προάστιά της η βροχή ήταν έντονη και οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ οι ριπές ανέμου δημιουργούσαν ακόμη εντονότερη την αίσθηση του κρύου.

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Καθηλωμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι τα πλοία, καθώς βρίσκεται σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται σύμφωνα με την ΕΜΥ από το απόγευμα.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι και οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

weth1
weth2
weth3

via

Όλη η επικαιρότητα