Μεσσηνία

Καλαμάτα: Ακατάλληλα κρίθηκαν σπίτια στην Αλαγονία

Ακούστε το άρθρο

Αυτοψίες σε 14 σπίτια που επλήγησαν από κατολισθήσεις – καθιζήσεις στην περιοχή της Αλαγονίας διενήργησε κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων), σε συνέχεια αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας.
Από αυτά, τρία χαρακτηρίσθηκαν με κόκκινο χρώμα, οκτώ με κίτρινο και τρία με πράσινο.

Επικίνδυνα σπίτια
Το κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ επικεντρώθηκε σε οικίες των οποίων η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και οι οποίες έχουν ως εξής:
-οικία στη θέση Κατσαναίικα Αλαγονίας όπου διαπιστώθηκε απόκλιση από την κατακόρυφο
-οικία στη θέση Μεσόρουγα Αλαγονίας, όπου υπάρχει καθίζηση, έντονη στον περιβάλλοντα χώρο
-δύο οικίες στην Πάνω Μεριά Αλαγονίας, όπου καταγράφηκαν έντονες ρωγμές στα κτήρια και στον περιβάλλοντα χώρο καθενός
-οικία στο Μαχαλά Αλαγονίας, όπου υφίσταται κατολίσθηση πρανούς στο πίσω όριο της κατοικίας
-οικία στη θέση Κρύο Νερό Αρτεμισίας, όπου παρατηρείται κατολίσθηση τμήματος δρόμου μπροστά από την κατοικία και έντονα προβλήματα καθίζησης.
Ο Δήμος Καλαμάτας απέστειλε συνεργείο τεχνικών, για τη λήψη μέτρων σήμανσης και αποκλεισμού του χώρου των οικιών αυτών.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας υπέβαλε αίτημα προς το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλλη να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, δεδομένων των σοβαρών ζημιών σε υποδομές, όχι μόνο στην περιοχή των χωριών της Αλαγονίας, αλλά και στο Ελαιοχώρι και την υπόλοιπη ορεινή ζώνη, καθώς και στην περιοχή του κάμπου.

Προβλήματα στην Aλαγονία
Εξομαλύνεται σιγά σιγά η κατάσταση στα χωριά της περιοχής Αλαγονίας. Σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας, ο εθνικός δρόμος αρχίζει να λειτουργεί, ενώ σε μερικές μέρες θα λειτουργήσει και ο κεντρικός δημοτικός δρόμος προς Αλαγονία, που έχει καταρρεύσει σε κάποια σημεία.
Καιρό φαίνεται πως θα πάρει η αποκατάσταση του δρόμου από Αλαγονία προς Νέδουσα, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν υπήρξε χωριό, πάντως, που να ήταν ή να είναι αποκλεισμένο.
Χθες το πρωί, κατά τις 11.00, λόγω κατολίσθησης συστάδα δένδρων απέκλεισε το δρόμο από Πηγές προς Αλαγονία και την κυκλοφορία αποκατέστησε ο πρόεδρος της Αλαγονίας.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα