Μεσσηνία

Καλαμάτα: Ένοχοι δύο γιατροί για το θάνατο του 8χρονου – Αθώοι όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Ακούστε το άρθρο

Ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια ενός 8χρονου αγοριού, το Μάιο του 2011, κρίθηκαν χθες νωρίς το απόγευμα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο τότε διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και η τότε ειδικευόμενη παιδίατρος που χειρίστηκε το συγκεκριμένο περιστατικό στα Επείγοντα.

Ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, χθες το δικαστήριο προχώρησε στην αθώωση των δέκα από τους δώδεκα κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για το θάνατο του 8χρονου, ούτε επέδειξαν αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, η ιδιώτης παιδίατρος που παρακολουθούσε το παιδί, τέσσερις παιδίατροι του Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου που είχαν εμπλοκή με το περιστατικό, η αναισθησιολόγος που διασωλήνωσε το παιδί και ο καρδιολόγος του νοσοκομείου που το επανέφερε όταν έπαθε ανακοπή. Επίσης, αθώοι κρίθηκαν ο γιατρός που του είχε ανατεθεί η διενέργεια της ΕΔΕ για το περιστατικό και οι τότε διοικητές του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος.

Ποινές
Το δικαστήριο έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και έκρινε ενόχους τους δύο γιατρούς. Στον τότε διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 30 μηνών και στην τότε ειδικευόμενη παιδίατρο στα Επείγοντα ποινή φυλακίσεως 18 μηνών. Και για τις δύο ποινές δόθηκε τριετής αναστολή και δικαίωμα έφεσης.
Ο 8χρονος το Μάιο του 2011 μεταφέρθηκε από του γονείς του στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έπειτα από αδιαθεσία των προηγούμενων ημερών και εμετό. Είχε προηγηθεί της αδιαθεσίας επίσκεψη στην ιδιώτη παιδίατρο, η οποία είχε συνταγογραφήσει εξετάσεις, καθώς παρατηρήθηκε μικρή απώλεια βάρους στο παιδί. Στα Επείγοντα επιλήφθηκε πρώτη η ειδικευόμενη παιδίατρος που καταδικάσθηκε, ενώ στη συνέχεια το παιδί εισήχθη στην Παιδιατρική, όπου διαγνώσθηκε διαβητική κετοξέωση και δόθηκε εντολή από τον τότε διευθυντή της Παιδιατρικής για διακομιδή του στην Αθήνα.
Μόλις όμως ξεκίνησε η διακομιδή, το παιδί υπέστη εγκεφαλικό οίδημα και ανακοπή και το ασθενοφόρο επέστρεψε στην Καλαμάτα. Μετά τη διασωλήνωσή του από την αναισθησιολόγο και την επαναφορά του από τον καρδιολόγο, έγινε η διακομιδή του στην Αθήνα, όμως ύστερα από λίγες ώρες κατέληξε.

Εσφαλμένοι χειρισμοί
Στο κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμφθηκαν οι γιατροί, αναφέρεται ότι δεν εκτέλεσαν τους ενδεδειγμένος χειρισμούς τις δύο πρώτες ώρες εισαγωγής του παιδιού στα Επείγοντα και πως η χορήγηση του ορού γλυκόζης επιδείνωσε την κατάστασή του. Επίσης, ότι δε χορήγησαν τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης πριν από την αναχώρηση του παιδιού με το ασθενοφόρο την πρώτη φορά. Καθώς και ότι αποφασίσθηκε η διακομιδή χωρίς να έχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή του.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της είχε ζητήσει την ενοχή της ειδικευόμενης παιδιάτρου στα Επείγοντα, λέγοντας ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί εκ μέρους της, κάνοντας ειδική αναφορά στη χορήγηση ορού με γλυκόζη. Επίσης, είχε προτείνει την ενοχή του διευθυντή της Παιδιατρικής, μιλώντας για εσφαλμένους χειρισμούς ως προς τη νοσηλεία και τη θεραπεία του παιδιού. Μάλιστα, είχε πει ότι δεν έγινε έλεγχος καλίου και νατρίου και ενδεχομένως αυτά να ήταν υπεύθυνα για το εγκεφαλικό οίδημα που υπέστη ο 8χρονος. Ακόμα, είχε αναφέρει ότι πράγματι το παιδί έπρεπε να διακομισθεί στην Αθήνα, αλλά πρώτα ο συγκεκριμένος γιατρός να έχει σταθεροποιήσει την κατάστασή του.

Πηγή: tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα