Μεσσηνία

Καλαμάτα: Εντάσεις, διαμαρτυρίες, αλλά και γόνιμος διάλογος… κατά την επίσκεψη του Μπαξεβανάκη (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η επίσκεψη ενός υφυπουργού στην Καλαμάτα δε δίνει – δημοσιογραφικά – σπουδαίες ειδήσεις. Κάνει μια σύντομη περιοδεία, διαπιστώνει, βγάζει κι ένα λόγο και μετά παίρνει τον… εύκολο δρόμο για την καρέκλα του υπουργείου του.
Η χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας, όμως, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, τα είχε όλα. Καταγραφή προβλημάτων, συζήτηση με φορείς της εκπαίδευσης, την είδηση για την πιθανότητα λειτουργίας του Τμήματος Ακτινολογίας στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, ξεκάθαρη παρουσίαση της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον τομέα της ενίσχυσης των ΕΠΑΛ, αλλά και σχόλιο, χωρίς υπεκφυγές, για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας.

ΤΕΙ
Το χρονικό της επίσκεψης ξεκίνησε από το ΤΕΙ Πελοποννήσου, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Δημήτρη Βελισσαρίου και καθηγητές, τόσο του εκπαιδευτικού ιδρύματος όσο και της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας, ενώ επισκέφθηκε και το Εργαστήριο της Ομάδας Γευσιγνωσίας Καλαμάτας.

Όπως αναφέρθηκε, η συνεργασία των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι πολύ καλή, ενώ ιδιαίτερα από την πλευρά της Πανεπιστημιακής Σχολής υπογραμμίστηκε ότι η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, όπως σε ζητήματα κτηριακά.

Ο υφυπουργός έκανε, επίσης, αναφορά στη πιθανή δυνατότητα επανασύστασης του Τμήματος Ακτινολογίας στο ΤΕΙ.
Μετά τη σύντομη συνάντηση όλοι περιηγηθήκαν στους χώρους του Ιδρύματος, όπου ο υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος και χαριτολογώντας είπε στον κ. Βελισσαρίου: «Μη λέτε τόσα πολλά, γιατί δε θα μπορείτε να ζητήσετε άλλα».

4ο ΕΠΑΛ
Στη συνέχεια, στο πρώην Πολυκλαδικό, ο διευθυντής του 4ου ΕΠΑΛ, Δημήτρης Μαλαπάνης,

τον ενημέρωσε, πριν ξεκινήσει η κλειστή σύσκεψη, για την κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στεγάνωση και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του.

Δημαρχείο
Ο υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε και το Δήμο Καλαμάτας και είχε συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης, Π. Νίκα. Μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος ανέφερε πως τον ενημέρωσε ότι «η κατάσταση των σχολικών κτηρίων είναι ικανοποιητική έως εξόχως ικανοποιητική, εκτός από δύο-τρεις περιπτώσεις. Καταβάλλονται προσπάθειες, και με τα χρήματα, τα οποία έρχονται από την κυβέρνηση και συμπληρώνονται με χρήματα από το δημοτικό προϋπολογισμό – χρήματα του λαού είναι όλα αυτά –, ώστε να δίνουμε στα παιδιά μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ο κ. Νίκας επισήμανε ως σημαντικότερο πρόβλημα τα κτήρια του πρώην Πολυκλαδικού, «που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και το οποίο ποτέ δε λειτούργησε σωστά. Από τότε που δημιουργήθηκε, είχε τεχνικά προβλήματα. Σε σύντομο διάστημα βγαίνει η πρόσκληση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και υπάρχει συνεννόηση με τον περιφερειάρχη, ώστε να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο και να μην έχουμε πλέον τα προβλήματα που έχουμε κάθε χρόνο».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «είχαμε μία ειλικρινή συζήτηση με το δήμαρχο. Χαιρόμαστε που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας για τα θέματα στα οποία έχουμε όλοι συναρμοδιότητα. Χαιρόμαστε, επίσης, γιατί βλέπουμε – και είναι επιδίωξή μας – ότι οφείλουμε τα κοινά ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε μαζί, διότι σε αυτούς τους καιρούς – και αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας –, που τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι λίγα, οφείλουμε όσοι τα διαχειριζόμαστε να τα σεβόμαστε μέχρι τελευταίου ευρώ».
Ο υφυπουργός προσέθεσε ότι «έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση – και σε αυτό υπήρξε απόλυτη σύμπτωση με το δήμαρχο – στα λίγα προβλήματα, όπως είπε νωρίτερα κι ο ίδιος, στα λίγα προβλήματα που υπάρχουν, όσον αφορά στις κτηριακές υποδομές των σχολείων – ήδη φαίνεται ότι είναι δρομολογημένα –, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας και τη συμβολή του στην ταχεία ολοκλήρωση της λύσης τους, να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας».

Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
Ακολούθως ο κ. Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, όπου και είχε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη.
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης που έχουν σχέση με την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια στηρίζει τις κτιριολογικές υποδομές των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και των σχολικών μονάδων.
Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, που θεωρεί μείζονος σημασίας, θέτοντας τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται γονείς και μαθητές και να γίνεται η ίδια δέκτης προβλημάτων και παραπόνων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιών.

Πρότεινε, δε, διορθώσεις και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, για να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες στις πραγματικές ανάγκες.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα του ΕΕΕΕΚ και της μη ύπαρξης μετέπειτα εκπαιδευτικής δομής για τους αποφοίτους του, ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί άμεσα.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος του ΚΕΚ της ΠΕ Μεσσηνίας, Απόστολος Γκούνης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το πιστοποιημένο ΚΕΚ στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης. Κατά το έτος 2016 υλοποίησε συνολικά 90 προγράμματα κατάρτισης άνω των 1.800 πολιτών της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, εφαρμόζοντας καινοτόμες δράσεις σε όλο το νομό.
Η περιφερειακή σύμβουλος και εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού, Αντωνία Μπούζα, έθεσε στον υφυπουργό το θέμα ίδρυσης Δημοσίου ΙΕΚ Αγροτικής και Φυτικής Παραγωγής στα Φιλιατρά, μια περιοχή με σημαντική αγροτική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι υπάρχει η απαραίτητη κτιριολογική υποδομή.

Συνάντηση με φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας
Τέλος, ο κ. Μπαξεβανάκης συναντήθηκε στο Διοικητήριο με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και μέλη του Συλλόγου Γονέων Καλαμάτας.


Στη συγκεκριμένη συνάντηση υπήρξαν εντάσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντεγκλήσεις και στιγμές με έντονους φραστικούς διαλόγους, η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα.

Πηγή: Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα