Μεσσηνία

Καλαμάτα: Κι άλλο φορτίο με τούρκικες ελιές “κόπηκε στον έλεγχο” πριν 1,5 μήνα

Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη φορά μέσα σε 1,5 μήνα μπλοκαρίστηκε φορτίο με ελιές Τουρκίας από το Τελωνείο Καλαμάτας, ύστερα από ελέγχους γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, που δεν ενέκριναν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελιών.

Το άλλο φορτίο είχε εισαχθεί για την ίδια λακωνική επιχείρηση, που είχε προσπαθήσει να εισάγει ελιές και την πρώτη φορά, στις 21 Απριλίου. Οπως φαίνεται, οι Τούρκοι εξαγωγείς προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα για την πρώτη παραγγελία, έστειλαν το δεύτερο φορτίο βελτιώνοντας κάποια χαρακτηριστικά του προϊόντος black olives. Ομως ούτε το δεύτερο φορτίο πληρούσε τις προδιαγραφές που απαιτεί ο νόμος για να εκτελωνιστεί και “κόπηκε” μετά τον έλεγχο των γεωπόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορτίο ήρθε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για εκτελωνισμό επειδή στην Καλαμάτα εδρεύει το κύριο Τελωνείο της περιοχής και είναι είναι το μόνο που διαθέτει μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα πάντα με όσα έγιναν γνωστά από το Τελωνείο, αναφορικά με την πορεία που θα είχε το προϊόν Τουρκίας, εάν περνούσε από τον έλεγχο, «η επιτήρηση των προϊόντων είναι διαρκής μέχρι την μεταποίηση και την εξαγωγή τους και ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατό να εξαχθεί ως ΠΟΠ». Πολύ δε περισσότερο, επισημαίνεται, όταν πρόκειται για προϊόντα που σχετίζονται με την τοπική οικονομία, όπως οι ελιές.

Το φορτηγό με τις ελιές θα επιστρέψει στην Τουρκία όταν λάβει τις απαιτούμενες τραπεζικές εγγυήσεις.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα