Μεσσηνία

Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις για Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Ακούστε το άρθρο

Την άμεση κινητοποίηση των πολιτών της Τριφυλίας και της τοπικής ηγεσίας ζητά το Σωματείο Εργαζομένων Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας με ανοικτή του επιστολή, για να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση που δεν φρόντισε εγκαίρως για την κάλυψη των κενών θέσεων, αλλά και για τη μετακίνηση γιατρών από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε αυτό της Καλαμάτας.

Αναλυτικά από το Σωματείο τονίζεται:

«Σας ενημερώνουμε ότι έχει κλονιστεί η ομαλή λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας σε σημείο που να κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών. Λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες όλου του μήνα.

Λείπουν παθολόγοι ιατροί. Υπάρχουν μέρες μέσα στον μήνα που δεν εφημερεύουν παθολόγοι ιατροί και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην παθολογική θα πρέπει να διακομιστούν, όμως δεν γίνεται αυτό, αλλά συνεχίζουν να τους κρατούν εισαγωγή κάτω από την επίβλεψη κάποιου ειδικευόμενου (που δεν επιτρέπεται να εφημερεύει την στιγμή που δεν εφημερεύει ειδικευμένος) ή ακόμα χειρότερα κάτω από την επίβλεψη κάποιου αγροτικού. Οι γιατροί μόλις τελειώσουν την εικοσιτετράωρη εφημερία τους σχολούν και μένει πίσω μόνο ένας για τους νοσηλευόμενους, το τακτικό ιατρείο και τα επείγοντα περιστατικά.

Λείπουν χειρουργοί ιατροί. Πάλι υπάρχουν μέρες μέσα στον μήνα που δεν εφημερεύουν χειρουργοί ιατροί. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας επικουρικός χειρουργός στο νοσοκομείο μας. Βέβαια κάποιες μέρες έρχονται κάποιοι χειρουργοί από Καλαμάτα, αλλά μόνο να καλύψουν την εφημερία. Τα περιστατικά που χρήζουν χειρουργείου διακομίζονται στην Καλαμάτα.

Τα χειρουργεία σταμάτησαν. Οι χειρουργοί πλέον δεν βγάζουν ούτε έναν σπίλο (ελιά). Δεν υπάρχουν προγραμματισμένα χειρουργεία. Μπορεί να μπει κάποιο ουρολογικό χειρουργείο μέσα στον μήνα, αλλά υπάρχει μόνο ένας ουρολόγος. Το ίδιο γίνεται και με τους δύο ορθοπαιδικούς. Επομένως γίνονται τα χειρουργεία και την άλλη μέρα να μην εφημερεύουν από το μεσημέρι και μετά και οι ασθενείς να είναι ακάλυπτοι από ειδικευμένο ιατρό. Μπαίνουν μόνο επείγοντα χειρουργεία. Σταμάτησαν το μπάτζετ για ορθοπαιδικά υλικά, ώστε να προγραμματίζονται χειρουργεία όπως πρόσφατα που υπήρχε και αναμονή.

Η γυναικολογική δεν υφίσταται. Ο μόνιμος γυναικολόγος και ο εξωτερικός που έρχεται καλύπτουν μόνο το εξωτερικό ιατρείο. Χειρουργεία δεν βάζουν, ούτε κυήσεις κρατούν για να έχουν τοκετούς, ούτε εισαγωγές κάνουν. Τοκετοί δεν γίνονται χρόνια στο νοσοκομείο μας.

Το αναισθησιολογικό καλύπτεται μόνο από δύο αναισθησιολόγους, εκ των οποίων ο ένας στις 9-9-2019 παραιτείται γιατί διορίστηκε μόνιμος σε άλλο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι στον μήνα θα καλύπτονται μόνο οι δέκα μέρες από εφημερίες.

Λείπουν παιδίατροι ιατροί. Υπάρχουν μόνο δύο, επομένως καλύπτονται μόνο οι είκοσι μέρες του μήνα. Τις υπόλοιπες δεν εφημερεύουν και επομένως δεν νοσηλεύουν παιδιά.

Υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος. Επομένως καλύπτει δέκα εφημερίες το μήνα. Εάν κάνει εισαγωγή στην εφημερία και την άλλη μέρα δεν εφημερεύει, πρέπει να διακομίσει το περιστατικό σε άλλη καρδιολογική.

Το ΤΕΠ καλύπτεται από αγροτικούς ιατρούς, αφού οι δύο γενικοί ιατροί αποσπάστηκαν στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για να καλύπτουν εκεί τις εφημερίες. Ετσι οι αγροτικοί καλούνται πολλές φορές να αντιμετωπίσουν περιστατικά όλων των ειδικοτήτων χωρίς την κάλυψη ειδικευμένου ιατρού, είτε μη εφημερίας της ειδικότητας π.χ.( μια συρραφή θλαστικού), είτε λόγο μικτής ή ετοιμότητας εφημερία. Μικτή σημαίνει δώδεκα ώρες στο νοσοκομείο, μετά εφημερεύω από το σπίτι μου, ενώ η ετοιμότητα εφημερία σημαίνει εφημερεύω από το σπίτι μου σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων το μέγιστο και όταν καλεστώ για ένα επείγον περιστατικό πρέπει να βρίσκομαι σε ένα εύλογο διάστημα στο νοσοκομείο.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει έναν μόνο νεφρολόγο. Που καλύπτει μόνο μερικές μέρες τον μήνα, γιατί είναι και στην Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας. Πρόσφατα έγινε αντικατάσταση όλων των μηχανημάτων από δωρεά και παρ’ όλα αυτά από έξι μέρες που λειτουργούσε η Μονάδα έγιναν τρεις, τις άλλες τρεις είναι κλειστή. Δεν δέχεται ούτε φιλοξενίες, αλλά ούτε καλύπτει τις θέσεις των ασθενών που απεβίωσαν.

Το ακτινολογικό έχει δύο μόνο ακτινολόγους, επομένως και αυτοί καλύπτουν τις είκοσι μέρες του μήνα με εφημερίες.

Το φαρμακείο έχει τρεις φαρμακοποιούς εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος Καλαμάτα.

Τα αιματολογικά εργαστήρια έχουν τρεις γιατρούς, όπου οι δύο είναι επικουρικοί και κάποια στιγμή θα τελειώσει η σύμβασή τους αν δεν την ανανεώσουν. Προς το παρόν το τμήμα αυτό δεν έχει πρόβλημα.

Υπάρχουν δύο οδοντίατροι. Ο ένας μόνιμος που κάνει και εφημερίες και ένας εξωτερικός που εργάζεται με ραντεβού.

Υπάρχει και ένας νευρολόγος που και αυτός καλύπτει μερικές εφημερίες.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι τον περισσότερο καιρό υπάρχει μόνο ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ που καλύπτει την Τριφυλία. Και αντί να είναι για την άμεση μεταφορά κάποιου επείγοντος περιστατικού στο νοσοκομείο, κάνει τις διακομιδές πέρα δώθε στην Καλαμάτα.

Αρα, όπως καταλαβαίνετε δεν υφίσταται καλή λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, ούτε καλής ποιότητας παροχής υγείας γίνεται με τα σημερινά δεδομένα.

Η διοίκηση προβάλλει στα ΜΜΕ ότι έγινε εξοπλισμός με καρδιολογικό υπέρηχο και άλλα μηχανήματα. Και εδώ ερχόμαστε να μας παρουσιάσουν πόσους υπερήχους καρδιάς έχουν κάνει στον ένα χρόνο, και; Ολα τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό του Ωτορινολαρυγγικού Ιατρείου που μας πήραν πού είναι; Στην ουσία όλο το ιατρείο. Γιατί δεν στέλνουν γιατρούς να κάνουν ιατρείο μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δέκα ημέρες; Αφού είμαστε ένα νοσοκομείο;

Η διοίκηση αδρανούσε αφού δεν φρόντισε εγκαίρως να προκηρύξει τις θέσεις που ήταν ακάλυπτες, καθώς και αυτών που έφυγαν και συνεχίζει να αδρανεί θεωρώντας και εσκεμμένα. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, μετακίνησε γιατρούς από τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας, στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, χωρίς να φροντίσει να καλύψει τις θέσεις που έμειναν κενές, με αποτέλεσμα, με την υποστελέχωση να μας υποβαθμίσει. Για αυτόν όπως δείχνουν τα γεγονότα δεν υπάρχει λόγος της ύπαρξης της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας. Νοσοκομείο είναι μόνο η Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας. Βέβαια μαζί με τις ευχές της δικής μας διοίκησης. Χωρίς να σκεφτούν και να υπολογίσουν το καλό του πολίτη και την ασφάλειά του.

Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση των πολιτών της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής καθώς και της τοπικής ηγεσίας για την άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων, για να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο μας σε Κέντρο Υγείας».

Πηγή: Εφ.Ελευθερία Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα