Αγροτικά

«Καλέστε μας να μας ακούσετε…» – Υπόμνημα από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στον Αποστόλου

Ακούστε το άρθρο

Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου ζητά η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, για να συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να δοθούν λύσεις.

Χθες η Ομάδα Παραγωγών απέστειλε εκτενές υπόμνημα στον Υπουργό, το οποίο κοινοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στους βουλευτές του νομού και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, ο νομός Ηλείας στηρίζεται στην πλειοψηφία του στο αγροτικό εισόδημα και μετά από σεισμούς, φωτιές και ακραία καιρικά φαινόμενα, μάταια οι αγρότες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, καθώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και παραμένουν άλυτα.

Τα αιτήματα

Μεταξύ των θεμάτων που τίθενται μέσω του υπομνήματος είναι η αναδιάρθρωση στης Κορινθιακής σταφίδας, καθώς εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια την σταφίδα θα την βλέπουν όλοι μέσα από φωτογραφίες. Αν και έχει τεθεί το θέμα της τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ στα αιτήματα συμπεριλαμβάνεται η ενδυνάμωση των Οργανώσεων παραγωγών έτσι ώστε να παρεμβαίνουν στην διακίνηση των εφοδίων αλλά και των αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, ζητείται η αξιοποίηση του Ινστιτούτου Κοροίβου, έτσι ώστε να προτείνονται οι καλύτερες λύσεις στον αγροτικό τομέα.

Στα αιτήματα συμπεριλαμβάνονται οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα το 2016, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και γίνεται υπενθύμιση στον Υπουργό ότι ενώ είχε επισκεφθεί την Ηλεία και είχε πει ότι θα αλλάξει ο Κανονισμός των ΠΣΕΑ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το επόμενο αίτημα, καθώς αφορά την επιστροφή στους παραγωγούς του 20% από τις ζημιές του 2016. Παρά την υπόσχεση ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα αποζημιώνονταν οι παραγωγοί, η τελευταία ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν έχει εγκρίνει ακόμη την πίστωση και αναμένεται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου να το καταβληθεί το 10% και το υπόλοιπο όταν εγκριθεί η πίστωση.

Μεταξύ των αιτημάτων, το τι μέλλει γενέσθαι με τις εκτάσεις που είναι πλησίον  στις λίμνες, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2017 που πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν ζωοτροφές για τα ζώα τους, η καταβολή του αγροτικού πετρελαίου και το πρόγραμμα νέων αγροτών.

‘Ζητάμε διάλογο’

«Με το υπόμνημά μας επισημαίνουμε στον Υπουργό μερικά από τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες του νομού Ηλείας. Ο ίδιος μας έχει πει ότι η πόρτα στο Υπουργείο του είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο και μπορεί να γνωρίζουμε ότι ο χρόνος του είναι πολύτιμος, πρέπει να καταλάβει όμως ότι και τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και μεγάλα και θέλουν άμεσες λύσεις. Περιμένουμε λοιπόν από τον Υπουργό να μας καλέσει, να του θέσουμε τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος  υπογράφει και το υπόμνημα.

Όλη η επικαιρότητα