Κόσμος

Καλιφόρνια: Αντιμέτωποι με τις πλημμύρες οι πληγέντες από τις πυρκαγιές – Πάνω από 1.000 οι αγνοούμενοι

Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες εκτοπισμένοι από την πιο καταστροφική δασική πυρκαγιά της Καλιφόρνιας,  ανάμεσά τους και εκατοντάδες που έχουν βρει καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους και σε σκηνές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σφοδρές βροχοπτώσεις την ερχόμενη εβδομάδα, οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν επικίνδυνες πλημμύρες και κατολισθήσεις παρότι θα συμβάλουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι, οι οποίοι γλίτωσαν από την δασική πυρκαγιά βρήκαν χθες καταφύγιο στον χώρο στάθμευσης ενός πολυκαταστήματος Walmart στο Τσίκο, περίπου 24 χιλιόμετρα δυτικά από την ορεινή πόλη Πάρανταϊς το οποίο κατέκαψε η φωτιά στις 8 Νοεμβρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταιγίδες και οι αρχές ζητούν από τους πληγέντες να εγκαταλείψουν τον χώρο στάθμευσης του πολυκαταστήματος μέχρι αύριο το μεσημέρι, όπως δήλωσε ο Μπράιαν Μέι, ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τον Μέι, δεν είναι σαφής ο ακριβής αριθμός όσων χρειάζονται στέγαση, αλλά οι αρχές είχαν αρχικά διατάξει την απομάκρυνση περισσότερων από 52.000 ανθρώπων.

Κάποιοι από τους εκτοπισμένους προτίμησαν να παραμείνουν στο ύπαιθρο επειδή θέλουν να είναι μαζί με τα κατοικίδιά τους, τα οποία πολλά καταφύγια δεν κάνουν δεκτά, είπε ο ίδιος.

000_1AV5EU

Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται μετά τη δασική πυρκαγιά, η οποία αποκαλείται Camp Fire, αυξήθηκε σε πάνω από 1.000, ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ γνωστοποίησαν επίσης ότι εντοπίστηκαν τα λείψανα άλλων οκτώ θυμάτων, με αποτέλεσμα ο – ακόμη προσωρινός – απολογισμός των νεκρών στην Κομητεία Μπιούτ να αυξηθεί στους 71.

Ο αριθμός των αγνοουμένων, που πιθανόν συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που σώθηκαν από τις φλόγες και δεν ξέρουν πως έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι, αυξήθηκε από τους 631 την Πέμπτη στους 1.011, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο σερίφης της Κομητείας Μπιούτ, ο Κόρι Χόνι.

Στην Καλιφόρνια αναμένεται σήμερα να κάνει μια επίσκεψη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να συναντηθεί με πυροπαθείς, έπειτα από την φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας, η οποία ξέσπασε την 8η Νοεμβρίου.

Η γιγαντιαία δασική πυρκαγιά, που απέχει πολύ από το να έχει τεθεί υπό έλεγχο — την Παρασκευή είχε ελεγχθεί κατά το 45%, κατά το πυροσβεστικό σώμα της Πολιτείας — απανθράκωσε σχεδόν 10.000 σπίτια και άλλα κτίρια και 550.000 στρέμματα γης.

20340692
20340693

Με πληροφορίες από protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα