Ηλεία Καιρός

Καλλιάνος: Σαββατοκύριακο με ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

Ακούστε το άρθρο

“Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι κατά τόπους και κατά περιόδους οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι αρκετά έως πολύ ισχυρές. Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και για πλημμυρικά φαινόμενα” αναφέρει με ανάρτησή του στο facebook, o Γιάννης Καλλιάνος.

Αναλυτικά η πρόγνωση που δίνει ο μετεωρολόγος:

Σάββατο :

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα άστατος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά τμήματα, από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη αλλά και στις περιοχές του Αιγαίου, αναμένονται βροχές και κατά περιόδους ισχυρές καταιγίδες. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αντίθετα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι βροχές θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα και μικρότερης χρονικής διάρκειας. Πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος από τα υψόμετρα και πάνω που βλέπετε στον χάρτη της επικράτειας και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα θα χιονίσει ακόμα και πάνω από τα 650 μέτρα τοπικά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιάδες και θα είναι θυελλώδεις με ένταση έως και 8 μποφόρ τοπικά με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο όπου θα πνέει βορειοανατολικός άνεμος με ένταση έως και 8 με 9 μποφόρ ως μέγιστες ριπές. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 11 βαθμούς στα βόρεια, τους 16 στα δυτικά, τους 15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τους 13 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 21 στις νότιες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Κυριακή :

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ο καιρός θα είναι άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αφού θα εκδηλώνονται βροχοπτώσεις και πιθανότατα τοπικές καταιγίδες στο βορειανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα παραμείνει άστατος ο καιρός κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ συγκεκριμένα από το ύψος της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και βορειότερα θα χιονίζει τοπικά και κατά διαστήματα πάνω από τα 650 με 700 μέτρα. Ειδικά στη Θράκη, προς το βράδυ της Κυριακής, θα χιονίσει πρόσκαιρα ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ίσως και σχεδόν στα πεδινά του βόρειου Έβρου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα ακολουθούν την φορά που είναι αντίθετη από την κίνηση των δεικτών του ρολογιού διότι το βαρομετρικό χαμηλό θα περνά πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. Οι εντάσεις των ανέμων θα αγγίζουν ακόμα και τα 8 μποφόρ τοπικά με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φτάσει τους 11 βαθμούς, στα δυτικά τους 14, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τους 15, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους 15 και στην Κρήτη τους 18 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Όλη η επικαιρότητα