Κόσμος

Καλόγρια σκηνοθέτησε τον θάνατό της για να παραδοθεί στις… απολαύσεις της σάρκας

Ακούστε το άρθρο

Η Joan δεν ήθελε να συμβιβαστεί με τη ζωή που της επέβαλε η εποχή της. Η καταπίεση που υφίσταντο οι γυναίκες τον Μεσαίωνα την κατέπνιγε. Αναγκάστηκε να γίνει καλόγρια, όμως, δεν σκόπευε να περάσει την υπόλοιπη ζωή της στο μοναστήρι και σκηνοθέτησε τον ίδιο της τον θάνατο για να το σκάσει.

Η μοναχή, που έζησε τον 14ο αιώνα, κατέστρωσε ολόκληρο σχέδιο για να διαφύγει από το μοναστήρι, όπως αποκαλύπτουν οι αρχειοφύλακες του Πανεπιστημίου του Γιόρκ.

Τα στοιχεία σχετικά με τη «σκανδαλώδη» καλόγριαανακαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μεταφράσεων κειμένων των Αρχιεπισκόπων του Γιόρκ, που χρονολογούνται μεταξύ 1304 και 1405.

Η Joan, όπως αποκαλύφθηκε, προσποιήθηκε πως ήταν άρρωστη και στη συνέχεια παρίστανε τη νεκρή. Πριν φύγει από το μοναστήρι, έπεισε τις μοναχές να θάψουν μία κούκλα που είχε φτιάξει.

Φεύγοντας, εγκαταστάθηκε σε μία κοντινή πόλη, όταν, όμως, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο έφυγε πιο μακριά. Η εκκλησία και ιδίως ο Αρχιεπίσκοπος του Γιόρκ δεν μπορούσε να ανεχτεί την προσβολή και έστειλε ανθρώπους να την φέρουν πίσω στη μονή.

Σε κείμενο της εποχής ο Αρχιεπίσκοπος έγγραφε πως η Joan «καταπάτησε τους όρκους της και τη σεμνότητα του φύλου της» και σχεδίασε τον ίδιο της τον θάνατο «κατά πονηρό τρόπο». Μάλιστα, ανέφερε πως εγκατέλειψε την ορθή οδό και παραδόθηκε στις «σαρκικές απολαύσεις».

Τα κείμενα της εποχής, δυστυχώς, δεν αποκαλύπτουν την τύχη της Joan ούτε το εάν επέστρεψε ποτέ στη μονή της.

CNN

Όλη η επικαιρότητα