Αποδράσεις Ηλεία

Καλύβια Ήλιδας: Ακολουθούν τη μοίρα των άλλων χωριών…

Ακούστε το άρθρο

Τη μοίρα των υπολοίπων χωριών της Ελλάδας και της Ηλείας, που οδηγούνται σε μαρασμό και εγκατάλειψη, φαίνεται να ακολουθεί και το χωριό Καλύβια του δήμου Ήλιδας.

Ένα χωριό, το οποίο όπως και τόσα άλλα, διαρκώς συρρικνώνεται από κατοίκους, με τους νέους να είναι ελάχιστοι, χωρίς ελπίδα για το μέλλον.

Τα Καλύβια βρίσκονται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας, της εγκαταλελειμμένης όπως λένε οι κάτοικοι διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, και παρά το γεγονός ότι η περιοχή θα έπρεπε να είχε αναδειχθεί και να είναι πόλος έλξης, παραμένει απλώς στην αφάνεια…

Δύο είναι οι εκδοχές σε ότι αφορά την ονομασία του χωριού. Η μία εκδοχή αναφέρει ότι οι πρώτοι οικιστές που βρέθηκαν εκεί έφτιαξαν καλύβια, εξ ου και το όνομα του χωριού, ενώ η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι ο πρώτος οικιστής λεγόταν Αναστάσιος Καλύβης και ότι από εκεί προήλθε και η ονομασία.

Ερημώνει…

Οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι είναι 340 και οι μόνιμοι αριθμούν τους 250, οι οποίοι μάλιστα είναι διχασμένοι αναφορικά με το αν ο ‘Καποδίστριας’ και ο ‘Καλλικράτης’ ευνόησαν ή όχι τα χωριά. Η πλειοψηφίας υποστηρίζει ότι η συνενώσεις και η δημιουργία των μεγάλων δήμων, ήταν η απαρχή της ερήμωσης των χωριών, ωστόσο υπάρχουν και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι όταν είσαι κομμάτι ενός μεγάλου δήμου μπορείς να ωφεληθείς πολλά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ουσία δεν αλλάζει… Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και είναι πολλά. Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει τα Καλύβια, το χωριό διαρκώς ερημώνει, οι νέοι αναζητούν αλλού την τύχη τους, ενώ όσοι μένουν στο χωριό παραμένουν ανύπαντροι, κατά συνέπεια δεν γεννιούνται παιδιά, το δημοτικό σχολείο έχει κλείσει και εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση σε λίγο θα κλείσει και το νηπιαγωγείο που έχει απομείνει στο χωριό.

Οι ηλικιωμένοι συντηρούν τους νέους και όλοι έχουν επενδύσει στον αγροτικό τομέα, αν και τα πράγματα δεν είναι καλά, ενώ η πασίγνωστη καλλιέργεια, τα Καλυβέϊκα κρεμμύδια, τείνει χρόνο με το χρόνο να εξαφανιστεί και οι κάτοικοι ευελπιστούν να μην διαρκέσει και άλλο η οικονομική κρίση, αν και δεν έχουν ελπίδες.

Το μεγάλο παράπονο των κατοίκων, το οποίο θέτει εύστοχα ο κ. Νίκος Καραμέρος, ο οποίος διατέλεσε επί 33 χρόνια γραμματέας του χωριού και υπηρέτησε για 4 χρόνια ως αιρετός πρόεδρος για τέσσερα χρόνια, είναι ότι τα Καλύβια δεν διαθέτουν πλατεία. Ένα από τα ελάχιστα χωριά και όπως επισημαίνει ο ίδιος, εξέλειπε πλέον ο λόγος της έλλειψης χώρου, αφού έχει πάψει να λειτουργεί το δημοτικό σχολείο και πλέον υπάρχει άπλετος χώρος στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι σημαντική είναι η προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυβίων ‘Η Αρχαία Ήλιδα’ , στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, που πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις.

Δείτε Φωτογραφίες 

Όλη η επικαιρότητα