Ελλάδα Κόσμος

Καμιά ελληνική εταιρεία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό για κατασκευή τρένου στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

Ακούστε το άρθρο

Η πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα «σημειώνει με μεγάλη ικανοποίηση ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών για την κατασκευή του ελαφρού σιδηροδρομικού έργου στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ έληξε στις 13 Μαΐου 2019 και ούτε ιδιωτικές ούτε δημόσιες ελληνικές εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για το έργο».

Όπως προσθέτει η ανακοίνωση της παλαιστινιακής πρεσβείας:

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης Marwan Toubassi έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Χαιρετίζουμε την απόφαση των Ελληνικών εταιρειών να μην συμμετάσχουν σε αυτό το έργο του Ισραήλ, το οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει σιδηροδρομική σύνδεση για τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Με την απόφαση αυτή, οι Ελληνικές εταιρείες τηρούν το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν τους ισραηλινούς εποικισμούς ως σημαντικό εμπόδιο για την ειρήνη.

Αυτή η απόφαση είναι μια σαφής έκφραση απόρριψης του αποικισμού. Η απόφαση αυτή αναμφίβολα θα ενισχύσει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης, αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού κόσμου, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την φιλική Ελληνική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη συνάντηση του Συμβουλίου των Αράβων Πρέσβεων στην Ελλάδα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Χαιρετίζουμε επίσης την πρόσφατη απόφαση άλλων μεγάλων διεθνών εταιρειών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τον Καναδά να αποσυρθούν από αυτό το παράνομο σχέδιο με το οποίο το Ισραήλ σκόπευε να διεκδικήσει τον παράνομο έλεγχο του στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και να εδραιώσει την παράνομη αποικιακή κυριαρχία του στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και την βαθιά εκτίμησή μας σε όλους τους Έλληνες φίλους μας που υποστήριξαν το αίτημά μας για απόσυρση των Ελληνικών εταιρειών από αυτό το παράνομο έργο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ που υπέβαλαν σχετική ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς τον Έλληνα Υπουργό Μεταφορών και όλους τους ακτιβιστές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, Δήμους και άλλους που στάθηκαν μαζί μας σε αυτό το θέμα υποστηρίζοντας τη διεθνή νομιμότητα και αντιδρώντας κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού.

Είμαστε βέβαιοι ότι η φιλική Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ειρήνη και για την ίδρυση του Ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με την πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα