Πολιτική

Καμμένος: Τσίπρας και Μακρόν συζήτησαν για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Στα εξοπλιστικά αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το ΚΥΣΕΑ.

Για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 ανέφερε:

“Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε μετά από διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ότι το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F16 τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.

To πρόγραμμα των F16 τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης και της Βουλής, όμως σε ό,τι αφορά την καταβολή των χρημάτων που θα είναι εντός του 1,1 δις, υπάρχει ζήτημα λόγω των δεσμεύσεων που έχουμε απέναντι στους εταίρους. Η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις προκαταβολές”.

Εν συνεχεία έδωσε απαντήσεις για τις φρεγάτες για τις οποίες συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο Μακρόν. Οι δηλώσεις του έρχονται μετά από εκείνες του Φώτη Κουβέλη που είχε κάνει λόγο για έλευση δύο φρεγατών ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι με ενοικίαση leasing. Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Άμυνας μίλησε για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα και όχι για ενοικίαση.

Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος:

“Αυτό που έχει συμβεί με τις φρεγάτες είναι πως υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργίας Μειμαράκη, ωστόσο αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν.

Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η συμφωνία με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό που χρωστάει η Γαλλία στην Ελλάδα για να υπάρξει συνέργεια και να κατασκευαστούν οι φρεγάτες στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο επαφών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν. Όταν και αν έρθει η ώρα αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και πάνω στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού”.

Θυμίζουμε πως στόχος για τη συμφωνία είναι να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη για τη χώρα μας και να μην εντάσσεται σε λογική αύξησης των εξοπλισμών (με αξιοποίηση μέρους των υπερκερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνται από τη Γαλλική Κεντρική Τράπεζα).

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χρονομίσθωσης (leasing) με την οποία η Γαλλία φέρεται να παραχωρεί στην Ελλάδα δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM μέχρι την τελική απόκτηση-κατασκευή από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, δήλωνε προσφάτως άγνοια. Η γαλλική πλευρά φαίνεται πως δεν θέτει ζήτημα ενοικίασης.

Πηγή: NEWS247 

Όλη η επικαιρότητα