Γυναίκα

Κάνε τη δίαιτα που κάνουν οι Γαλλίδες

Ακούστε το άρθρο

Aπό την Ελένη Χαδιαράκου

Γιατί οι Γαλλίδες παραμένουν λεπτές παρόλο που δεν στερούνται κάποια από τα αγαπημένα τους φαγητά; Η Mireille Guiliano, η διάσημη συγγραφέας του best seller: «Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;» μας αποκαλύπτει τα μυστικά της κομψής τους σιλουέτας και ένα διατροφικό πρόγραμμα για να αποκτήσουμε τις ιδανικές τους αναλογίες.

Η Mireille Guiliano είναι η διάσημη συγγραφέας του best seller: «Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν» «French Women Don΄t Get Fat». Το πρώτο της βιβλίο μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες, πούλησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα και αναδείχτηκε best seller από την εφημερίδα New York Times. Η επιτυχία του βιβλίου κίνησε το ενδιαφέρον της βραβευμένης με Όσκαρ Χίλαρι Σουόνκ η οποία και αγόρασε τα δικαιώματα για να ετοιμάσει μια ταινία βασισμένη σε αυτό. Στο νέο της βιβλίο «French Women for Αll Seasons», η συγγραφέας μας αποκαλύπτει πως οι Γαλλίδες διατηρούν τη σιλουέτα τους, συνιστώντας ένα διαιτολόγιο που περιέχει σοκολάτα, ψωμί και κρασί.

Τα μυστικά της λεπτής σιλουέτας των Γαλλίδων
Έχετε στο μυαλό σας 3 λέξεις
Απόλαυση, Μερίδα και Πρόγραμμα. 

Καταναλώνετε φαγητά ανώτερης ποιότητας σε μικρές ποσότητες, συχνά μέσα στην ημέρα.
Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε αξία στην κάθε μπουκιά φαγητού που καταναλώνετε γιατί έτσι και χορταίνετε πιο εύκολα αλλά και απολαμβάνετε το φαγητό σας.

Μειώστε τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη
Και αντικαταστήστε τα με νέες συνταγές, με γεύσεις και αρώματα. Βάλτε μπαχαρικά στο φαγητό για περισσότερη απόλαυση χωρίς περιττές θερμίδες.

Σας έπιασε λιγούρα για κάτι γλυκό; 
Ικανοποιήστε την όρεξή σας δαγκώνοντας μερικές μπουκιές από το γλυκό που θέλετε, χωρίς όμως να το καταναλώσετε ολόκληρο.

Βάλτε το γιαούρτι στο καθημερινό σας μενού
Είναι μια άριστη τροφή, πλούσια σε ασβέστιο και οι Γαλλίδες δεν λένε όχι σε ένα με δύο γιαουρτάκια καθημερινά, στο πρωινό ή λίγο πριν πέσουν για ύπνο.

Τρώτε αργά 
Η διάρκεια του μέσου γαλλικού γεύματος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και πάλι φτάνει τα 42 λεπτά κατά μέσον όρο. Κάτι άλλο που έχει αποτέλεσμα είναι να ακούτε μουσική και να φροντίζετε το γεύμα σας να διαρκεί όσο 5 ή 6 τραγούδια. Αυτό αντιστοιχεί χονδρικά σε 20 λεπτά, το χρόνο δηλαδή που χρειάζεται για να φτάσει το σήμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι σου είναι γεμάτο.

Ξεκινήστε με σαλάτα 
Εάν ξεκινήσετε με τη σαλάτα, θα αρχίσετε να νιώθετε πλήρης ήδη στις πρώτες μπουκιές του επόμενου πιάτου, π.χ. τα μακαρόνια.

Κάνετε το μεσημεριανό το βασικό γεύμα της ημέρας 
Το γαλλικό πρωινό είναι μικρό, αλλά το μεσημεριανό είναι μεγάλη ιστορία και μπορεί να περιλαμβάνει σούπα, σαλάτα, ένα πιάτο με κοτόπουλο και τουλάχιστον ένα λαχανικό και ένα ελαφρύ επιδόρπιο, όπως σορμπέ

Φάτε νωρίς το βραδινό σας γεύμα 
Οι Γάλλοι τρώνε ελαφρύ δείπνο, αλλά πιο αργά, γύρω στις 8 με 9. Επειδή ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις θερμίδες από το μεσημεριανό για την υπόλοιπη μέρα, το σώμα αποθηκεύει και μετατρέπει λιγότερες σε λίπος. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε μεγαλύτερη ποσότητα κάθε βράδυ και να παίρνετε τα δύο τρίτα μαζί την επομένη στη δουλειά. Έτσι, δε θα πεινάτε σαν λύκος μέχρι να φτάσει η ώρα για το δείπνο.

Υποκύψτε (λιγάκι) στον πειρασμό 
Αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσα γλυκά θέλετε. Οι Γαλλίδες απολαμβάνουν μια μικρή λιχουδιά στο τέλος κάθε γεύματος – ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, έναν εσπρέσο ή ένα ποτήρι κρασί. Αυτό στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να σταματήσεις να τρως.

Μοιράστε το βραδινό γεύμα σε 3 διαφορετικά πιάτα 
Περισσότερα πιάτα στο τραπέζι σημαίνει ότι θα τρώτε πιο αργά και το δείπνο θα διαρκεί περισσότερο.

Κάθε πιάτο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 χρώματα 
Και κάτι πράσινο, όπως μαρούλι και κάτι κόκκινο όπως πιπεριά και ένα «λευκό» κρέας. Αυτό εκτός από το ότι βοηθάει να απολαύσετε οπτικά το φαγητό αποτελεί και μια εξαιρετικά υγιεινή  επιλογή.

Εντοπίστε τα τρόφιμα στα οποία έχετε αδυναμία… 
…και περιορίζουν δραστικά τις ποσότητες που καταναλώνουν από αυτά

Απολαύστε το φαγητό με την συμμετοχή όλων των αισθήσεων 
Το φαγητό οφείλει να ικανοποιεί όχι μόνον την γεύση, αλλά την όσφρηση και την όραση

Δεν υπάρχει κάποια τροφή που να είναι απαγορευμένη 
Αλλά το λίγο απ’ όλα είναι αυτό που χαρακτηρίζει την διατροφή μιας τυπικής Γαλλίδας.

Περπατήστε 
Οι Γαλλίδες, σύμφωνα με την συγγραφέα, προτιμούν να μην σπαταλούν χρόνο στο γυμναστήριο με μαθήματα που έχουν αβέβαια αποτελέσματα αλλά να οργώνουν τα σοκάκια του Παρισιού για ψώνια και βόλτα ενώ δεν παραλείπουν και τους περιπάτους τα Σαββατοκύριακα. Κάθε Γαλλίδα που σέβεται τον εαυτό της περπατά πολύ, χρησιμοποιεί το ασανσέρ μόνο όταν πρέπει και προσπαθεί να κινείται όσο περισσότερο μπορεί

Το διατροφικό πλάνο της Μιρέιλ Γκιγιανό 
Η  συγγραφέας μας προτείνει να ξεκινήσουμε την εν λόγω διατροφή με αποτοξίνωση. Στο πρόγραμμα της προτείνει ένα διήμερο ξεκίνημα με κατανάλωση μόνο μιας σούπας (της επιλογής σου- εκτός από τις βελουτέ) ενώ τις επόμενες ημέρες προτείνει ψάρι ή κρέας, πολλά λαχανικά και 1 φρούτο καθημερινά.

Εφόσον ξεκινήσετε, φροντίστε να καταγράφετε σε ένα σημειωματάριο τις τροφές που καταναλώνετε (ροφήματα και στέρεα τρόφιμα).

Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφετε τις τροφές την στιγμή που τις καταναλώνετε ώστε να κάνετε όσες περικοπές χρειάζονται στην ποσότητα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Ακόμα και σε αυτή την πρώτη φάση, μπορείτε να καταναλώνετε τις αγαπημένες σας τροφές, αλλά μόνον μια φορά την εβδομάδα μήνα.

Ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα  

Την πρώτη εβδομάδα θα χάσετε γύρω στα τρία με τέσσερα κιλά και αν την συνεχίσετε για δεύτερη εβδομάδα η δίαιτα υπόσχεται απώλεια έως και 8 κιλών

Δευτέρα
Πρωινό: Καφές ή Ρόφημα βοτάνων + μια φέτα μπαγκέτα με λίγη μαρμελάδα
Μεσημεριανό: 100 γραμμ. μοσχαρίσιο κρέας ψητό  + σαλάτα μαρούλι
Βραδινό: Σαλάτα με 2 αυγά βραστά, 1 ντομάτα και μαρούλι

Τρίτη
Πρωινό: Καφές ή Ρόφημα βοτάνων + 1 φρυγανιά ολικής άλεσης
Μεσημεριανό: 100 γραμμ. μοσχαρίσιο κρέας ψητό +σαλάτα μαρούλι
Βραδινό: Ένα γιαούρτι ή ένα σορμπέ

Τετάρτη 
Πρωινό: Καφές ή Ρόφημα βοτάνων 1 φρυγανιά ολικής άλεσης
Μεσημεριανό: 100 γραμμ. βραστό λουκάνικο + Σαλάτα με 2 καρότα και 1 ντομάτα
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι

Πέμπτη 
Πρωινό: Καφές ή Ρόφημα βοτάνων +1 φρυγανιά ολικής άλεσης
Μεσημεριανό:100 γραμμ. τυρί με χαμηλά λιπαρά + 1 αυγό + ι φέτα ζαμπόν
Βραδινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά +1 φρούτο

Παρασκευή 
Πρωινό: Καφές ή Ρόφημα βοτάνων + μια φέτα μπαγκέτα με λίγη μαρμελάδα
Μεσημεριανό: 100 γραμμ. ψάρι ψητό + σαλάτα με 1 ντομάτα και 2 καρότα
Βραδινό: 100 γραμμ. ψάρι ψητό + 1 φρυγανιά ολικής άλεσης

Σάββατο 
Πρωινό: Καφές ή Ρόφημα βοτάνων + μια φέτα μπαγκέτα με ένα κουταλάκι μαργαρίνη και ένα κουταλάκι μαρμελάδα
Μεσημεριανό: 100 γραμμ. κοτόπουλο ψητό + σαλάτα μαρούλι
Βραδινό: 100 γραμμ. κοτόπουλο ψητό + 1 φρυγανιά ολικής άλεσης

Κυριακή 
Πρωινό:  Καφές ή Ρόφημα βοτάνων + 1 μικρό κρουασάν βουτύρου
Μεσημεριανό: 100 γραμμ. μοσχαρίσιο κρέας ψητό +σαλάτα μαρούλι
Βραδινό: 100 γραμμ. μοσχαρίσιο κρέας ψητό 1 φρυγανιά ολικής άλεσης

Με την συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη, διαιτολόγος, διατροφολόγος

Όλη η επικαιρότητα