Υγεία

Κανόνες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

e-tsigaro.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νέα επίθεση κατά του καπνίσματος εξαπέλυσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μόνο που αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, απαιτεί να θεσπιστούν ρυθμιστικοί κανονισμοί για την κυκλοφορία και τη χρήση του αλλά και απαγορεύσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για το συμβατό τσιγάρο, δηλαδή να απαγορεύεται το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους, να απαγορεύεται η διαφήμισή του και η διάθεσή του σε ανηλίκους.

Σε αυτά τα αιτήματα καταλήγει η έκθεση του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού και ο ΠΟΥ εκφράζει την ανησυχία του για τη συγκέντρωση μιας αγοράς τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στα χέρια μερικών πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του καπνού πριν από μία δεκαετία δημιουργώντας τη συνθήκη για τον έλεγχο του καπνού που τέθηκε σε εφαρμογή το 2005. Η συνθήκη έχει επικυρωθεί από 179 κράτη αλλά όχι από τις ΗΠΑ.


Ανάμεσα σε αυτά που προτείνει η συνθήκη είναι η λήψη μέτρων που αφορούν την τιμή και τη φορολογία των τσιγάρων, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ζήτηση, αλλά και τη διαφήμιση του προϊόντος, καθώς και το λαθρεμπόριο.

Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι υπάρχουν 466 διαφορετικές μάρκες ηλεκτρονικού τσιγάρου και η βιομηχανία τους εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνού.


Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες θα πρέπει να είναι η απαγόρευση στους κατασκευαστές να επικαλούνται οφέλη για την υγεία, όπως παραδείγματος χάριν ότι βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος, τουλάχιστον μέχρι να δημοσιοποιήσουν επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Αντιθέτως, οι καπνιστές θα πρέπει να καταφεύγουν στις αποδεδειγμένες μεθόδους σε περίπτωση που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τις υπάρχουσες επιστημονικές έρευνες- τα ηλεκτρονικά είναι λιγότερο τοξικά από τα συμβατικά τσιγάρα αλλά η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για τους εφήβους, όπως εξάλλου και για τα έμβρυα των εγκύων που τα χρησιμοποιούν.


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, επίσης, αυξάνουν την έκθεση των τρίτων και των μη καπνιστών τόσο στη νικοτίνη όσο και σε άλλες τοξικές ουσίες. Ο ατμός των συσκευών δεν είναι απλά υδρατμός, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Θα πρέπει να ισχύσουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου «να ελαχιστοποιηθεί το περιεχόμενο και η εκπομπή τοξικών ουσιών», αναφέρει η έκθεση.

Διπλάσιοι οι χρήστες

Επίσης, θα πρέπει να απαγορευτεί η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις φρούτων, οινοπνευματωδών και γλυκισμάτων μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν προσελκύουν τα παιδιά και τους εφήβους και δεν τα εξωθούν στο κάπνισμα.

Όπως φαίνεται από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι νέοι πειραματίζονται όλο και περισσότερο με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ιδιαίτερα στην εφηβεία, και ο αριθμός των χρηστών διπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2008 έως 2012. Ταυτόχρονα θα πρέπει να απαγορευτεί η τοποθέτηση συσκευών πώλησης.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα