Life Υγεία

Κάππαρη: To super food από τα ελληνικά νησιά

Ακούστε το άρθρο

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν συχνά την κάππαρη, όχι μόνο στα φαγητά αλλά και ως φάρμακο για τον τυμπανισμό και τις ρευματικές παθήσεις. Ο Διοσκουρίδης πίστευε πως η ρίζα και τα φύλλα της κάππαρης, μπορούσαν να καταπολεμήσουν επίσης το πρήξιμο σε διάφορα μέρη του σώματος.

Τα ευεργετικά οφέλη της κάππαρης

Η κάππαρη έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 23 Kcal ανά 100 γραμμάρια.

Αποτελεί κατάλληλη τροφή για όσους θέλουν να χάσουν κιλά.

Παρόλο που είναι χαμηλή σε θερμίδες, είναι υψηλή η περιεκτικότητά της σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C, E, K, ω-3 λιπαρά και φυτοστερόλες.

Το βασικό χαρακτηριστικό της όμως που την κάνει ξεχωριστή, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη.

Η κερκετίνη λειτουργεί ως αντιισταμινικό και βοηθάει τους αλλεργικούς, αλλά έχει και αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές και  αντιφλεγμονώδης ιδιότητες.

Σύμφωνα με έρευνες, η κερκετίνη έχει και αντικαρκινική δράση, αφού αναστέλλει την αύξηση ορισμένων κυττάρων του καρκίνου του μαστού.

Η ρουτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευεργετική για τις ασθένειες των ματιών, όπως του γλαυκώματος και του καταρράκτη.

Η ρουτίνη βοηθάει και σε περιπτώσεις αιμορροΐδων, κιρσών αλλά και σε αιμορραγικές καταστάσεις, όπως είναι η αιμορροφιλία.
Η καμφερόλη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων ειδών καρκίνου. Η καμφερόλη έχει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιισταμινικές ιδιότητες.

Παράλληλα, η κάππαρη διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθάει σε παθήσεις των αρθρώσεων.

Το εκχύλισμα της κάππαρης έχει σημαντική αντιδιαβητική δράση, συμβάλλει στη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 2, καθώς λειτουργεί ως αντι-υπεργλυκαιμικό  και αντι-υπερτριγλυκεριδαιμικό.

Δέρμα και μαλλιά

Πολλά προϊόντα ομορφιάς έχουν στα συστατικά τους εκχύλισμα κάππαρης. Αυτό συμβαίνει διότι ενυδατώνει το δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση ερεθισμών, ερυθρότητας και των σπυριών.

Λέγεται ότι επιβραδύνει και τη γήρανση του δέρματος, επειδή έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το κυκλαδίτικο αυτό φυτό είναι καλό και για υγιή, δυνατά και λαμπερά μαλλιά επειδή είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες Β.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν;

Η κάππαρη για να διατηρηθεί μπαίνει σε άλμη και είναι πολύ υψηλή σε νάτριο, γι’ αυτό όσοι έχουν πίεση καλύτερα να την αποφεύγουν.

Επειδή είναι φυσικό αντιπηκτικό, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία σε ασθενείς, οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε εγχειρίσεις.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι, ίσως, είναι καλό να περιοριστεί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πηγή: valueforlife

Όλη η επικαιρότητα