Ηλεία

Καραμανλής: 7 προτεραιότητες για τα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας

Ακούστε το άρθρο

Ως πρώτη προτεραιότητα τα έργα υποδομής μεταξύ αυτών και το Πάτρα Πύργος στην ατζέντα του Υπουργείου για το νέο έτος

Άρθρο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών φιλοξένησε το κυριακάτικο φύλλο του Ελεύθερου Τύπου. Ο κ Καραμανλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε η νέα διοίκηση, στην κομβική σημασία της χρονιάς που έρχεται καθώς στις 7 βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει στην υπουργική του θητεία, όσον αφορά τις υποδομές αλλά και τις μεταφορές.

Ο Υπουργός Μεταφορών ως πρώτη προτεραιότητα για ακόμα μία φορά έθεσε την ολοκλήρωση των έργων υποδομών με πρώτο στη λίστα αυτό της κατασκευής και ολοκλήρωσης του δρόμου Πάτρας-Πύργου.

Αναλυτικά το άρθρο του Υπουργού:

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δουλεύουμε για έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας μακροπρόθεσμα, αλλά και για παρεμβάσεις που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

Πολλά από τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει είναι σύνθετα και δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε λίγους μήνες. Απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό και συστηματική δουλειά σε βάθος χρόνου, τα αποτελέσματα της οποίας σταδιακά θα γίνονται και πιο ορατά. Το 2020 είναι ένα κομβικό έτος για αυτή την προσπάθεια.

Από το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης μας, μπορούμε να ξεχωρίσουμε 7 προτεραιότητες:

Πρώτον. Να δώσουμε οριστικές λύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά τα παραλάβαμε να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα, πολύπλοκα προβλήματα. Όπως είναι το Πάτρα-Πύργος, ο ΒΟΑΚ, το Μετρό Θεσσαλονίκης, η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Δεύτερον. Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς σημαντικά έργα που περιμένουν οι πολίτες, όπως είναι οι εργασίες αναβάθμισης και ηλεκτροκίνησης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, οι νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, κάποιοι εκ των οποίων θα δοθούν στην κυκλοφορία εντός του 2020, ο Ε-65 και το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλι.

Τρίτον. Να συνεχίσουμε τις στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις μας, για να εκσυγχρονίσουμε και να θωρακίσουμε με απόλυτη διαφάνεια το καθεστώς ανάθεσης, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων.

Τέταρτον. Να κάνουμε νέα, σημαντικά βήματα, για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όσο και αν μέρα με τη μέρα λύνονται επιμέρους προβλήματα, οι πολίτες εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένοι –και έχουν δίκιο. Στην Αθήνα συνεχίζουμε την προσπάθεια για μικρότερες χρονοαποστάσεις στο Μετρό και ολοκληρώνουμε τον ανασχεδιασμό των δρομολογίων του ΟΑΣΑ για καλύτερη εξυπηρέτηση. Επίσης, είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε τον εκσυγχρονισμό 15 συρμών για να μπουν στη Γραμμή 1.

Πέμπτον. Να βάλουμε μπρος έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την οδική ασφάλεια. Με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα: Έργα σε επικίνδυνα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Δράσεις για την αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς μας. Και ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αδιάβλητο μοντέλο εξετάσεων οδήγησης.

Έκτον. Να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις που εκσυγχρονίζουν τη χώρα και την καθημερινότητά μας. Όπως είναι: Η διαλειτουργικότητα των διοδίων στο οδικό μας δίκτυο. Αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα και ιδίως στις περιοχές από όπου διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι. Ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια. Η έναρξη υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης 2,5 δισ. ευρώ στο σιδηροδρομικό μας δίκτυο. Η εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ.

Και έβδομον. Να προετοιμάσουμε το στρατηγικό σχεδιασμό και της νέας γενιάς έργων που χρειάζεται η πατρίδα μας, τα οποία θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά χωρίς μεγάλα λόγια, υπερφίαλες τοποθετήσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Με συγκεκριμένους στόχους και συστηματική προσπάθεια μέχρι να τους επιτύχουμε.

Όλη η επικαιρότητα