Παιδί

Καρδιακό φύσημα στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακούστε το άρθρο

Όταν ο γιατρός ακροάται την καρδιά του παιδιού, μπορεί καμιά φορά να ακούσει τους χαρακτηριστικούς αυτούς ήχους. Τα φυσήματα είναι κάτι το εξαιρετικά συνηθισμένο και παρά πολλές φορές φυσιολογικό ακροαστικό εύρημα.

Τα φυσήματα είναι σχεδόν πάντοτε ακίνδυνα σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ειδική φροντίδα ή θεραπεία δεν απαιτείται, αφού ο ήχος αυτός τελικά θα εξαφανιστεί. Τα φυσήματα που παρουσιάζουν τα παιδιά θεωρούνται φυσιολογικά, «λειτουργικά» ή ακίνδυνα απλώς οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο ρέει το αίμα μέσα από τις καρδιακές κοιλότητες.

moro kardia

Φυσήματα που ακούγονται στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους δεν είναι συνήθως λειτουργικά (ακίνδυνα) και θα πρέπει να αξιολογηθούν από παιδοκαρδιολόγο. Το βρέφος θα πρέπει να παρακολουθηθεί για αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, (αν γίνεται κυανωτικό, δηλαδή μελανό), καθώς και επίσης αν παρουσιάζει δυσκολίες στη διατροφή και την αναπνοή του.

Θεραπεία

Τα λειτουργικά φυσήματα της καρδιάς δεν χρειάζονται θεραπεία και αν υπάρχουν, το παιδί δεν θα πρέπει εξ’ αιτίας τους να περιορίζει τις δραστηριότητες του ή να αποκλείεται από αθλητικές εκδηλώσεις.

Τα λειτουργικά φυσήματα κατά κανόνα εξαφανίζονται γύρω στα μέσα της εφηβείας. Δεν είναι γνωστό γιατί εξαφανίζονται, όπως άλλωστε δεν είναι γνωστό γιατί εμφανίζονται.

Πηγή: mothersblog.gr

Όλη η επικαιρότητα