Ηλεία

Καρπούζι: «Ταφόπλακα» τα πορίσματα του ΕΛΓΑ

Ακούστε το άρθρο

Αγρότες: «Ο αγώνας τώρα ξεκινά» και προειδοποιούν για στάση πληρωμών

Την τακτική του ΕΛΓΑ που ενώ εισπράττει και με το παραπάνω τα ασφάλιστρα από τους αγρότες για την καλλιέργεια αλλά όταν έρθει η στιγμή να αποζημιώσει «σφυρίζει αδιάφορα» καταγγέλλουν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού και μιλούν για εμπαιγμό.

Δεκάδες παραγωγοί καρπουζιού υπέστησαν τον περασμένο Ιούνιο ολοκληρωτική καταστροφή από ισχυρή χαλαζόπτωση. Ήρθαν αμέσως οι εκτιμητές οι οποίοι είδαν την κατάσταση αλλά όταν μετά από μήνες ήρθαν τα πορίσματα οι πληγέντες αγρότες τα χαρακτήρισαν «ταφόπλακα» αφού τους αναγνωρίζει ελάχιστη ζημία. Αυτό για τους παραγωγούς σημαίνει οικονομική καταστροφή ενώ κάποιοι μιλούν για στάση πληρωμών απέναντι στον ΕΛΓΑ.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανδρέας Τσουκαλάς καλεί τους βουλευτές του νομού να εξετάσουν το θέμα που έχει προκύψει.

«Πορίσματα από γραφεία»

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού  Ανδρέας Τσουκαλάς δήλωσε: «Στις 16 Ιουνίου μια ισχυρή χαλαζόπτωση, κατέστρεψε την καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή μας. Ήρθε ο Επόπτης, ήρθαν οι εκτιμητές, είδαν το πρόβλημα και έξι μήνες μετά πήραμε τα πορίσματα. Γνωρίζετε ότι ταχαλαζοβαρεμένα δεν πωλούνται και αν πωληθούν θα πωληθούν σε εξευτελιστικές στιγμές,  της τάξης του 25%. Τα πορίσματα αυτά για εμάς είναι εμπαιγμός και κοροϊδία. Ξέρουμε ότι δεν είναι πορίσματα των εκτιμητών. Τα πορίσματα αυτά, γράφτηκαν μέσα στα γραφεία από κάποιους που είναι ανεύθυνοι και θεωρούν ότι έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Το δικό μας μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Φύγαμε και πήγαμε στην Πάτρα. Συζητήσαμε μαζί τους, πολλά πράγματα δεν τα αναγνωρίζουν, ένα από το οποίο είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι πήγαν μέσα ακόμη και κάποια τιμολόγια από 3 έως 7 λεπτά του ευρώ. Είχαμε με τον ΕΛΓΑ μια αντιδικία, σαν να μην τα αναγνώριζαν αυτά, γιατί όπως μας είπαν «έχουμε και εμείς τις πληροφορίες μας». Κάναμε τις ενστάσεις μας  και περιμένουμε τα αποτελέσματα  των ενστάσεων , περιμένοντας να δικαιωθούμε διότι εμείς έχουμε προπληρώσει για ζημιές».

«Ο αγώνας τώρα ξεκινά»

Και ο κ. Τσουκαλάς συνεχίζει: «Αν λοιπόν ο ΕΛΓΑ θεωρεί και νομίζει ότι τα χαλαζοβαρεμένα καρπούζια που κατά τον επόπτη δεν ήταν προς εμπορία, τότε να μας τα πουλάει άλλη χρονιά ο ΕΛΓΑ. Εμείς πουλήσαμε από 3-8 λεπτά την στιγμή που οι τιμές του καρπουζιού την εποχή ήτανε λίγες ώρες για πολλούς και λίγες μέρες μετά για κάποιους συναδέλφους από 22 έως 27 λεπτά. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθούμε με βάση τι λέει ο ΕΛΓΑ. Γιατί το προιόν χαλαζοβαρεμένο δεν πάει πουθενά.Εμείς το πουλήσαμε όσο όσο για να φύγει το προιόν από τα χωράφια μας. Εμείς περιμένουμε να αποζημιωθούμε. Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ. Καλούμε επίσης όλους τους βουλευτάς του νομού να πάρουν θέση στο θέμα. Τώρα αρχίζει ο αγώνας μας. Καταστραφήκαμε! Εμείς προπληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και αυτό γίνεται στην περίπτωση που υπάρχει καταστροφή. Λοιπόν η καταστροφή ήρθε αλλά όχι η αποζημίωση  »

 “Εμείς απλά ζητάμε να αποζημιωθούμε” τονίζει με νόημα ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς

Ο παραγωγός Καραβέλας Στέλιος δήλωσε: «Εγώ ξέρω ότι πληρώνω 10.000 ασφάλεια. Ήρθαν είδαν τα καρπούζια τα οποία ήταν με τα νάυλον και μου βάλανε 5%. Αν είναι να πληρώνω 10.000 ευρώ ασφάλεια το χρόνο για να μου βάνουν 5% ή μηδέν, να μην πληρώνω. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, αυτό είναι κοροϊδία.»

Ο παραγωγός  κ. Μαγγίνας Γιάννης  δήλωσε: «Στον ΕΛΓΑ είμαι συνεπής, πληρώνω 12.000 ευρώ το χρόνο. Ο ΕΛΓΑ όμως δεν είναι συνεπές προς εμάς. Τα πορίσματα που μας στείλανε τους τα επιστρέφω πίσω. Αφού είμαστε ασφαλισμένοι και πληρώνουμε, όταν παθαίνουμε ζημιά πρέπει να μας αποζημιώνουν. Αυτά που συμβαίνουν είναι απαράδεκτα. Κάποιοι από τον ΕΛΓΑ δύο χρόνια τώρα μας μηδενίζουν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αποχωρήσουμε και να μην ξαναπληρώσουμε ποτέ ΕΛΓΑ. »

Ο παραγωγός Καραβάς Αθανάσιος δήλωσε: «Έχουν πάθει ζημιές τα καρπούζια μας και τα πορίσματα που ήρθαν είναι  απαράδεκτα.Πέρυσι από τις βροχές τα καρπούζια σάπισαν, φέτος από το χαλάζι διαλύθηκαν και αποζημίωση μηδέν.  Είμαστε σε απόγνωση. Από δω και πέρα ή δεν θα ξαναδηλώσουμε καθόλου ΟΣΔΕ ή θα πρέπει να μας αποζημιώνουν εφόσον πληρώνουμε. Εγώ με τα αδέλφια μου πληρώνουμε 21.000 ευρώ το χρόνο δηλαδή μια κατοστάρα την πενταετία και αποζημίωση μηδέν. Να μας το ξεκαθαρίσουνε ότι αποζημιώσεις δεν θα δίνονται για να μην πληρώνουμε και εμείς χωρίς ανταπόδοση.»

Ο παραγωγός Γιάννης Λούπης δήλωσε: «Τα καρπούζια που χτυπήθηκαν από χαλάζι σε κιλά ήταν περίπου 6.5 με 7 τόνους στο στρέμμα. Η τιμή τους στις 15-20 Ιουνίου ήταν περίπου 20-22 λεπτά δηλαδή 1300-1400 ευρώ το στρέμμα. Τα χτυπημένα τα δώσαμε με 5 λεπτά και υπάρχουν κατατεθειμένα τιμολόγια προς τον ΕΛΓΑ. Άρα πήραμε 350€. Ζημιά λοιπόν 1000€ και μας έβαλε 25% ζημιά από την οποία το 7% πληρώνεται! Τραγική η κατάσταση.  7% με 6.5 τόνους μας αποζημιώνει 450 κιλά το στρέμμα με 22 λεπτά ! Παίρνουμε 100€ όταν η χασούρα αγγίζει και τα 1000!»

Όλη η επικαιρότητα