Μεσσηνία

Καρτέλ κοκαΐνης: Από τη μαρίνα Καλαμάτας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Ακούστε το άρθρο

«Καρμπόν» υποθέσεις με κοινό αλλοδαπό κατηγορούμενο

Μπορεί μεταξύ τους ως γεγονότα να απέχουν 16 ολόκληρα χρόνια, όμως οι δύο υποθέσεις των μεγαλύτερων ποσοτήτων κοκαΐνης που έχουν κατασχεθεί ποτέ στη χώρα μας, στον Αστακό προχθές και στη μαρίνα της Καλαμάτας τον Αύγουστο του 2004, έχουν τόσα πολλά κοινά που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «καρμπόν» και με έναν κοινό κατηγορούμενο: έναν 44χρονο αλλοδαπό που πλέον δηλώνει μόνιμη κατοικία στην Ισπανία.

Μέχρι την Παρασκευή η Καλαμάτα κρατούσε τα σκήπτρα της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης που είχε κατασχεθεί ποτέ σε ελληνικό έδαφος. Με το ιστιοφόρο «Πλούτων» είχαν φτάσει στη μαρίνα Καλαμάτας 1.061 κιλά κοκαΐνης από τη Μαρτινίκα. Σημαντικό μέρος από την ποσότητα είχε ξεφορτωθεί και κατανεμηθεί σε διαμερίσματα.

Την Παρασκευή, με το ιστιοφόρο «Βaracuda 7», έφθασαν στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας 1.181 κιλά κοκαΐνης και επίσης κατανεμήθηκαν σε διαμερίσματα. Κι αυτή η ποσότητα είχε ξεκινήσει από την Καραϊβική.

Το ιστιοφόρο «Πλούτων» στη μαρίνα Καλαμάτας το 2004

Από τη μαρίνα Καλαμάτας…

Τέλη Αυγούστου του 2004, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, του ΣΔΟΕ, της Διεύθυνσης Ναρκωτικών του Λιμενικού και της DEΑ της ΗΠΑ, καθώς και υπηρεσιών της Ιταλίας και της Ισπανίας, συνελήφθησαν έξι άτομα, τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαποί, να κατέχουν πάνω από έναν τόνο κοκαΐνης

Οι Αρχές γνώριζαν ότι το ύποπτο ιστιοφόρο «Πλούτων», νηολ. Πειραιώς, με ελληνική σημαία, είχε νοικιασθεί. Απουσίαζε από τη χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια και απέπλευσε από τα νησιά Μαρτινίκα της Καραϊβικής, από όπου παρέλαβε την κοκαΐνη, την 1η Ιουλίου 2004.

Έφθασε Ιταλία κι από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ελλάδα. Περίπου 20 ημέρες μετά έδεσε στη μαρίνα Καλαμάτας, όμως το σκάφος από τη στιγμή που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα παρακολουθούνταν με κάθε τρόπο.

Όταν την επόμενη ημέρα ένα ασημί αυτοκίνητο, τύπου φορτηγάκι, το πλησίασε και άρχισαν να φορτώνονται σε αυτό βαλίτσες, έγινε έφοδος και συνελήφθησαν πάνω στο σκάφος δύο Έλληνες, ο καπετάνιος με τη σύζυγό του και ένας 28χρονος (τότε) αλλοδαπός. Το αυτοκίνητο είχε νοικιασθεί από το Λαύριο, ενώ σε ένα δεύτερο αυτοκίνητο, τύπου στέισον βάγκον, που εντοπίσθηκε λίγο αργότερα, βρέθηκαν βαλίτσες με περίπου 300 κιλά κοκαΐνης.

Ακολούθησαν έρευνες σε τρία δωμάτια που είχαν νοικιάσει οι δράστες στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας. Στο ένα βρήκαν σακιά γεμάτα κοκαΐνη, τα οποία σε συνολικό βάρος ξεπερνούσαν τα 600 κιλά. Σε άλλο νοικιασμένο διαμέρισμα βρήκαν μεγάλη ποσότητα που είχε μεταφερθεί από το ιστιοφόρο.

…στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Την Παρασκευή, πάλι σε πολύ μεγάλη επιχείρηση, κατασχέθηκε 1 τόνος και 181 κιλά κοκαΐνης που είχαν φτάσε με ιστιοφόρο. Αυτή τη φορά δεν το έλεγαν «Πλούτων», αλλά «Βaracuda 7». Τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών οι αστυνομικοί εντόπισαν σε διαμέρισμα στον Αστακό, ενώ έγιναν συλλήψεις εκεί, αλλά και στην Αθήνα.

Η ίδια η Αστυνομία στις επίσημες ανακοινώσεις της ανέφερε το συνδετικό κρίκο ενός ατόμου με τις δύο υποθέσεις σε Καλαμάτα και Αστακό. Πρόκειται για τον τότε 28χρονο και τώρα 44χρονο αλλοδαπό. Τότε στην Καλαμάτα είχε συλληφθεί πάνω στο ιστιοφόρο, ενώ τώρα δηλώνει μόνιμος κάτοικος Ισπανίας και εμπλέκεται άμεσα με τη μεταφορά της κοκαΐνης.

via

Όλη η επικαιρότητα