Αρθρογραφία

Καρτερικά περιμένουμε

Ακούστε το άρθρο

Με το σύστημα «κατόπιν ενεργειών μου» ανακοινώθηκε επίσημε ή ανεπίσημα, δεν έχει τόση σημασία, η έναρξη των εργασιών κατασκευής της προέκτασης για το τμήμα Πάτρα-Πύργος, της λεγόμενης Ολυμπίας οδού, μόλις την Μ. Τρίτη, εν μέσω προσευχής και κατάνοιξης των πιστών της περιοχής μας, που ουσιαστικά καλούνται να εγκαταλείψουν για λίγο της κατάσταση της προσευχής και να παρευρεθούν στα εγκαίνια.

Φαντάζομαι θα υπάρξει η επιείκια και ανοχή των Θεών, ώστε να ξεκινήσει οι μπουλντόζα να κατασκευάζει την Ολυμπία Οδό και αν συνεχίσουν οι Θεοί να βοηθούν, το έργο να τελειώσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις πιθανές παρατάσεις περί το έτος  2025, αν και αυτό δεν έχει τόση σημασία, αφού από το έτος 2000 που ξεκίνησε η ιστορία του αυτοκινητόδρομου, έχει περατωθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, με αιχμές τις προεκλογικές αποκλειστικά περιόδους.

Δεν πιστεύουμε λοιπόν ότι στα σοβαρά θα ξεκινήσει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Μ. Τρίτη, όχι γιατί είμαστε εχθροί του ανακοινώσαντα,  έστω και δια της παλαιοκομματικής μεθόδου του «κατόπιν ενεργειών μου», αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι είμαστε εθισμένοι σε τέτοιες εξαγγελίες και δικαιούμαστε να είμαστε δύσπιστοι και ίσως άπιστοι.

Άλλωστε βρισκόμαστε και σε σοβαρό δίλλημα γιατί πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε  πάλι με τον ίδιο τρόπο και η κατασκευή-επισκευή της σιδηροδρομικής  γραμμής  Πάτρα-Πύργος και η επανακυκλοφορία του τρένου, ως περιαστικό της Πάτρας ή της Ηλείας, με εμπλουτισμό  του και με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία, χωρίς όμως συμμετοχή της στην μεταφορά τουριστών στο Ιερό της Ολυμπίας.

Αλλά και πέραν αυτών μπήκε στο παιγνίδι της επικοινωνίας και συγκοινωνίας της Ηλείας και το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμια του Επιταλίου  για πτήσεις μικρών αεροσκαφών, αν και οι περί την αεροπλοϊα  ειδικοί αναφέρουν ότι τα πλάγια ρεύματα αέρος στην περιοχή θα είναι συνήθως απαγορευτικά για πτήσεις έστω και ελαφρών αεροσκαφών.

Ετσι μπορούμε να ελπίζουμε ασφαλώς, αλλά και να είμαστε ευτυχείς που το πολιτικό μας σύστημα του κοινοβουλευτισμού και της ανανέωσης κάθε τέσσερα χρόνια των μελών του Κοινοβουλίου, μας παρέχει την δυνατότητα να έχουμε άποψη και ενεργά να συμμετέχουμε στα γεγονότα, αξιώνοντας ή απαξιώνοντας τις προτάσεις, τις πράξεις και τις παραλήψεις των αντιπροσώπων μας, όπως εμείς νομίζουμε και μπορούμε.

Εν προκειμένω λοιπόν και όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο, τον σιδηρόδρομο και το αεροδρόμιο Επιταλίου, είμαστε ακραία δύσπιστοι και δυστυχώς δεν μπορούμε μετά από ανεπίσημες  ανακοινώσεις του τύπου «κατόπιν ενεργειών μου» να δεσμευτούμε ότι την Μ. Τρίτη θα αφήσουμε την προσευχή και θα παρευρεθούμε, μαζί με την μπουλντόζα στα εγκαίνια έναρξης των εργασιών του αυτοκινητόδρομου.

Οι πρότερες υποσχεσιολογίες, για τα ίδια έργα ,αλλά και για άλλα, ίσως πιο σοβαρά, όπως ο Καϊάφας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Αρχαίας Ολυμπίας, που ξεκίνησαν κατά τον ίδιο πανηγυρικό τρόπο, αλλά ποτέ δεν άρχισε η κατασκευή τους, μας κάνουν απαισιόδοξους, δύσπιστους και διστακτικούς και όσο και αν τιμούμε τις προθέσεις και τους λόγους των επιφορτισμένων με τις ανακοινώσεις, δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε, αλλά φυσικά θα περιμένουμε με υπομονή και καρτερία, πως ίσως μετά από πολλά που μπορεί να συμβούν, ίσως συμβεί  να γίνουν και τα όνειρα των Ηλείων για τα παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα έργα, πραγματικότητα. –

Όλη η επικαιρότητα