Ηλεία Πολιτική

Καταδικάζουμε την απόφαση αναστολής λειτουργίας των ΤΕΦΑΑ στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Ο βουλευτής Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής για την παιδεία, αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της αναστολής λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας -Πύργου.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συρρικνώνει τη δημόσια εκπαίδευση, κλείνει δημόσια Πανεπιστημιακά Τμήματα, δε σέβεται τα Πανεπιστήμια, ναρκοθετεί το μέλλον πολλών περιφερειακών ιδρυμάτων και μειώνει τη χρηματοδότηση τους.

Εισάγει ανταποδοτικά και ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια αξιολόγησης και σχεδιάζει τη λειτουργία τους σύμφωνα με κανόνες που δεν αρμόζουν σε δημόσια ιδρύματα. Την ίδια στιγμή, μεριμνά για την ισοτίμηση των πτυχίων των κολλεγίων με διαδικασίες fast-track.

Δεν έχει ως όραμα την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους. Αντιμετωπίζει την εκπαίδευση σαν ανώνυμη εταιρία.

Είμαστε παντελώς αντίθετοι σε αυτή την πολιτική και για το λόγο αυτό καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο που φέρνετε προς ψήφιση στη Βουλή.

Επιτρέψτε μου ν΄ αναφερθώ στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο, το οποίο καταργείτε.

Η ειδική αυτή αναφορά δεν οφείλεται μόνο στην εντοπιότητά μου, αλλά και στην ειδική σημασία του τμήματος αυτού.

Με την προκλητική αυτή απόφαση, η κυβέρνησή σας καταφέρνει ένα ακόμη χτύπημα στον κατάφωρα αδικημένο νομό Ηλείας.

Πρόσφατα θρηνήσαμε στον αυτοκινητόδρομο του θανάτου Πάτρας-Πύργου δύο ακόμα θύματα και μάλιστα εκπαιδευτικούς, που κάθε μέρα ταξίδευαν στον δρόμο αυτό για να διδάξουν σε σχολείο της Ηλείας. Η κυβέρνησή σας καθυστερεί την εξέλιξη των εργασιών του ήδη εγκεκριμένου και χρηματοδοτημένου αυτοκινητόδρομου, με τραγικά αποτελέσματα. Οφείλει, επιτέλους, να συνεχίσει την κατασκευή του, με χρονικό όριο ολοκλήρωσης το 2023.

Η Ν.Δ. συνεπής στη διαχρονικά, καταστροφική επιλογή πολιτικών για τον νομό Ηλείας, επιλέγει να αναστείλει παντελώς αναιτιολόγητα και αδικαιολόγητα τη λειτουργία του ιδρυμένου για πρώτη φορά στην Ηλεία Πανεπιστημιακού Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Ενός τμήματος για το οποίο προβλεπόταν έναρξη λειτουργίας το 2020 και θα αποτελούσε σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την πόλη του Πύργου, αλλά συνολικά για το νομό και τη Χώρα.

Η λειτουργία του, εξαιτίας της σύνδεσης του με την Αρχαία Ολυμπία, μπορεί να τo καταστήσει φάρο παγκόσμιας προβολής και ανάδειξης του Ολυμπισμού.

Η ίδρυση, μάλιστα, ξενόγλωσσου τμήματος θα προσέλκυε φοιτητές από όλον τον κόσμο, με θετικότατα αποτελέσματα στην ανάδειξη της Ολυμπίας.

Ερωτώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:

Σε ποιο σημείο σε όλο τον κόσμο είναι  καταλληλότερος τόπος για ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από τον γενέθλιο τόπο των Ολυμπιακών Αγώνων;

Η κυβέρνησή σας επιμένει στην επιλογή αυτή ενώ:

  • από τον Ιούνιο του 2019 το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποφασίσει τη λειτουργία του τμήματος στον Πύργο.

-ο Δήμος Πύργου έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μπορεί και θα συμβάλει με κάθε τρόπο στη διάθεση των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία του τμήματος.

Καταδικάζουμε, λοιπόν, με τον πλέον απόλυτο τρόπο την πολιτική επιλογή της νέας κυβερνητικής απόφασης, που απαξιώνει την Ηλεία και οδηγεί τον τόπο σε οπισθοδρόμηση και μαρασμό.»

Όλη η επικαιρότητα