Καταφύγιο αδέσποτων στον Πύργο: Μένει στη Συντριάδα μέχρι… να φύγει!

Πολυδιάστατο και σίγουρα όχι τόσο απλό όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά είναι το θέμα των αδέσποτων στην πόλη του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής. Συχνά-πυκνά δε, ακούμε ή διαβάζουμε για το ενδεχόμενο μεταφοράς του χώρου που λειτουργεί –για περισσότερα από 5 χρόνια- ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην περιοχή της Συντριάδας. Χώρο που διαχειρίζεται ο Φιλοζωικός Σύλλογος Πύργου και που κάποια στιγμή είχε φτάσει να φιλοξενεί ακόμα και πάνω από 200 σκυλιά…

Όλα αυτά τα χρόνια το έργο που επιτελούν οι εθελοντές του συλλόγου είναι πραγματικά ανυπολόγιστο! Είθισται να βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σκύλων σε πολίτες και το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα… κάτι που αληθεύει σε μικρό ποσοστό!

Σε αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν σκέφτεται τι θα συνέβαινε αν όλα αυτά τα χρόνια δεν λειτουργούσε ο χώρος της Συντριάδας. Δεν συλλογίζεται εύκολα κάποιος ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του ένας αριθμός αδέσποτων που πλησιάζει τα 400, με μετριοπαθείς υπολογισμούς! Φανταστείτε όλα αυτά τα ζώα να κυκλοφορούσαν στην πόλη… πόσες περισσότερες επιθέσεις θα είχαμε σε πολίτες αλλά και πόσο μεγαλύτερος θα ήταν ο πληθυσμός των αδέσποτων; Ακόμα και η σκέψη τρομάζει… ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε μια πόλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα αδέσποτα θα ήταν… απλά εφιαλτικό!

Τα τωρινά δεδομένα και τι μέλλει γενέσθαι…

Σήμερα στο χώρο της Συντριάδας ο αριθμός των σκυλιών που φιλοξενούνται έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. 110 σκυλιά βρίσκονται εκεί –όλα στειρωμένα- και αρκετά από αυτά έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας για «υιοθεσία». Άλλωστε τα σκυλιά που έχουν «υιοθετηθεί» από φιλόζωους της περιοχής μας –και όχι μόνο- είναι πάνω από 200! Συμπαθέστατα τετράποδα που για πολλούς λόγους (σ.σ. παρατημένα, κακοποιημένα ή ακόμα και σοβαρά τραυματισμένα) δόθηκαν σε ανθρώπους που είχαν όλα τα εχέγγυα ότι θα τους προσφέρουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που θα είχαν ως αδέσποτα και που απλά ήταν προδιαγεγραμμένη… θάνατος!

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΑΤΡΙΣ ο Φιλοζωικός Σύλλογος Πύργου αυτή τη στιγμή έχοντας αποκτήσει ιδιόκτητο χώρο, σε έκταση της πρώην λίμνης Μουριάς, συνεχίζει τις εργασίες διαμόρφωσης του ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει εκεί περί τα 60 σκυλιά. Εργασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε μερικούς μήνες με αποτέλεσμα να μπορέσει να γίνει η μεταφορά του καταφυγίου από την Συντριάδα. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί (και) η βοήθεια του Δήμου Πύργου αλλά και όποιου άλλου –ιδιώτη, επιχειρηματία- μπορεί να βοηθήσει διότι το να μεταφέρεις, σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων, δεκάδες ξύλινα σκυλόσπιτα και άλλα βοηθητικά αντικείμενα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα…

Η πιθανότητα απότομης έξωσης από το χώρο στερείται λογικής και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα δημιουργούσε περισσότερα… η «μετακόμιση» επιβάλλεται (και πρέπει) να γίνει στην ώρα της!