Κατάκολο: Έργα και πολιτισμός!

Εντυπωσιακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο λιμάνι του Κατακόλου, όπου διοργανωτής ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εκδήλωση, την τρίτη κατά σειρά φέτος που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να απολαύσει το έργο της επέκτασης του λιμανιού, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα και τους τοπικούς άρχοντες.

Η επέκταση του λιμένα Κατακόλου αποτελεί το πρώτο έργο προτεραιότητας που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί τη σφραγίδα της Περιφέρειας για το σύνολο έργων που έγινε μέσω του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Με την επέκταση αυτή, προσφέρεται η δυνατότητα της έλευσης και πρόσδεσης ακόμα μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, ενώ και η επέκταση του κρηπιδώματος βοηθάει στην προστασία της παραλιακής ζώνης.

Αναλυτικότερα, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, περπάτησαν μαζί με κατοίκους «στους δρόμους του ΕΣΠΑ με πανσέληνο». Ο κ. Κατσιφάρας, στάθηκε στην σημαντικότητα της εκδήλωσης, αναφέροντας: «Είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία της περιφέρειας, προκειμένου να αναδείξουμε τη φιλοσοφία για το έργο και τη δουλειά μας. Το Κατάκολο συμβολίζει ένα έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό, που αποδίδει στην τοπική κοινωνία. Όραμά μας είναι, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, να δώσουμε μια νέα πνοή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της τοπικής οικονομίας. Θέλουμε ο τουρισμός να δέσει με τον πολιτισμό και να υπάρχει διάχυση στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Χρέος και ευθύνη μας είναι η διαχείριση των πόρων να δώσει προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, με νέες θέσεις εργασίας και με ανταγωνιστική οικονομία».

Το σχέδιο της Περιφέρειας

Και στο σχέδιο που έχει η Περιφέρεια αναφέρθηκε ο κ. Κατσιφάρας, που δήλωσε: «Το σχέδιο μας δεν περιορίζεται στα πλαίσια της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, αλλά προχωράει δυναμικά στην ανάπτυξη του λιμανιού της Κυλλήνης, σε έργα υποδομών όλων των τομέων, όπως τουρισμού, αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας. Υπάρχει ολόκληρος άξονας για την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε να αναδείξουμε μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξή μας, η οποία κινείται με σύνθημα «σχεδιάζουμε-διεκδικούμε-υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε έργα». Έργα χρήσιμα για τον κόσμο, που θα υπηρετούν την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Δε φεύγει από το μυαλό μας η πολιτική διεκδίκηση για τη συνέχεια της Ολυμπίας Οδού και το οδικό τμήμα Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα. Για μας είναι πρώτης πολιτικής προτεραιότητας διεκδίκηση, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ισονομία, αξιοπρέπεια και όσα δικαιούνται οι πολίτες της Ελλάδας δε θα τα στερήσουμε από τους Ηλείους».

Αναγκαιότητα επέκτασης τουρισμού

Στην αναγκαιότητα της επέκτασης του τουρισμού στάθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, που είπε: «Η κρουαζιέρα αποτελεί δυναμικό τομέα της τουριστικής οικονομίας. Αυτό αποτελούσε εξ αρχής πρόκληση για εμάς, στην οποία ανταποκριθήκαμε με το έργο που περπατάμε σήμερα και που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής και το οποίο εξασφαλίζει την επισκεψιμότητα των κρουαζιερόπλοιων και για τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, σχεδιάζουμε και άλλες παρεμβάσεις στο Κατάκολο και όχι μόνο. Σχεδιάζουμε τη δυνατότητα να γίνει και ο Πύργος τόπος προορισμού, να δημιουργήσουμε νέους τόπους προορισμού, όπως η Φολόη και η κοιλάδα Αλφειού. Η διάχυση των επισκεπτών, εξασφαλίζει τη συνέχιση της κρουαζιέρας στον τομέα του τουρισμού για την Ηλεία».

Λ. Βαρουξής: «Σημαντικά τα έργα»

Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής επικεντρώθηκε στη σημαντικότητα των έργων που πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου, τα οποία πρόσφεραν θετικό αντίκτυπο σε όλη την Ηλεία, με τους κατοίκους να απολαμβάνουν να περπατούν στα έργα αυτά.

Η συνέχεια της εκδήλωσης

Ύστερα από την σύντομη βόλτα που έκαναν οι επίσημοι, κατά την οποία συζητήθηκαν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν αλλά και τα έργα που πρέπει να ακολουθήσουν για να ολοκληρωθεί η ολοκληρωτική μετάλλαξη του λιμανιού, πήραν τις θέσεις τους μπροστά από τη σκηνή που είχε στηθεί. Αρχικά, παρουσιάστηκε ένα πολυδιάστατο μουσικό οδοιπορικό από τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο με κεντρικό τίτλο «Τα Λόγια της Πλώρης», εμπνευσμένο από τα γνωστά διηγήματα του Ηλείου συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα. Μαζί με τα τραγούδια του Γιώργου Βούκανου, ακούστηκαν και άλλα παραδοσιακά άσματα με θέμα τους τη θάλασσα. Συμμετείχαν τρεις μουσικοί και στο βασικό πρόγραμμα ερμηνευτές ήταν ο γνωστός ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας και η Άντα Αθανασοπούλου. Τη σκηνοθεσία όλης της εκδήλωσης είχε ο Χάρης Κότσιφας, ενώ το σενάριο η Μαίρη Βούκανου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάκης Αντωνόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Πάνος Μπράμος και πολλοί άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι.