Ηλεία

Κατάκολο: Μονοπάτι για selfie! (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Μια εναλλακτική μορφή άθλησης και ψυχαγωγίας προστίθεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Κατακόλου χάρις σε μια ακόμα στοχευμένη δράση του Δασαρχείου Πύργου.

Ο λόγος για τον καθαρισμό και την ανάδειξη μονοπατιού στο Κατάκολο που μετά από σκληρή δουλειά της 6μελούς Ομάδας Πυροπροστασίας (Κοινωφελής εργασία), είναι πλέον επισκέψιμο…

Το σημείο αφετηρίας του μονοπατιού βρίσκεται στην οδό Μπελούση, ακριβώς στο κέντρο του Κατακόλου.

Το μονοπάτι ξεκινά από το κέντρο του οικισμού του Κατακόλου και φτάνει στην κορυφή του βουνού (σ.σ. πολύ κοντά στο ξενοδοχείο «Ορίζοντες»). Το μήκος του είναι περίπου 400-500 μέτρα και η κλίση που έχει απαιτεί προσοχή από οποίον θελήσει να πεζοπορήσει σε αυτό. Η αρχή έγινε και η ευχή όλων είναι το μονοπάτι να αναδειχθεί περαιτέρω και η διάσχιση του να ενταχθεί στο «πρόγραμμα» πολιτών, τουριστών, ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων, που θα μπορούν να απολαμβάνουν την διαδρομή κατά μήκος της οποίας υπάρχουν σημεία με εξαιρετική θέα…

Το μονοπάτι διαθέτει σημεία με εξαιρετική θέα στο λιμάνι του Κατακόλου που σε… προκαλούν να βγάλεις selfie, όπως έπραξε και ο υπογράφων!

Εξηγώντας περισσότερα στην ΠΑΤΡΙΣ το μέλος της Ομάδας Σάκης Πυριόχος είπε ότι «Οι εργασίες για την ανάδειξη του μονοπατιού διάρκεσαν περίπου δυο εβδομάδες. Μας ανέφεραν την ύπαρξη του κάτοικοι του Κατακόλου… όταν προσπαθήσαμε να το βρούμε διαπιστώσαμε ότι ήταν αδιάβατο! Η βλάστηση ήταν πολύ πυκνή αλλά αυτό δεν μας πτόησε. Με δύναμη και πολύ πάθος καταφέραμε να το καθαρίσουμε αλλά και να προσθέσουμε σε κάποια σημεία του φυσικά δομικά υλικά προκειμένου να γίνει η πρόσβαση ευκολότερη. Ο βαθμός δυσκολίας του δεν είναι εύκολος στη μισή περίπου διαδρομή».

«Το μονοπάτι υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια διότι στο μέσο της διαδρομής του υπήρχαν και 2-3 οικίες που είχαν πρόσβαση στο χωριό μέσω αυτού. Από τη μέση και πάνω γίνεται πιο δύσκολο, είναι θα έλεγα μονοπάτι αντοχής. Σήμανση δεν υπάρχει ακόμα πλην όμως είμαστε σε επικοινωνία με το δασάρχη προκειμένου να τοποθετηθούν πινακίδες με τις απαραίτητες πληροφορίες»… συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Στη συνέχεια έχουμε στο πρόγραμμα μας να συνεχίσουμε τους καθαρισμούς σε διάφορά σημεία του Κατακόλου για να είναι προσβάσιμα και από τους ντόπιους και από τους τουρίστες. Αυτή τη στιγμή και τα τρία μονοπάτια του Κατακόλου είναι προσβάσιμα και μπορεί όποιος θέλει να τα περπατήσει. Αν το κάνει θα ανακαλύψει και μοναδικά σημεία με απίστευτη θέα. Εκεί θα μπορεί να βγάζει και selfie με το κινητό του τηλέφωνο! Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα γιατί το να περπατάς μέσα στη φύση είναι κάτι που σου αλλάζει τη διάθεση, φτάνει μόνο να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πυριόχος.

«Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι χώροι να είναι επισκέψιμοι»…

Στο σημείο βρέθηκε και ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας που δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ πως «Το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι το μεσαίο από τα τρία που διαθέτει το Κατάκολο. Ένα μονοπάτι που με την βοήθεια της Ομάδας της Κοινωφελούς Εργασίας το… αποκαλύψαμε και πάλι με τρόπο που να είναι προσιτό και ασφαλές από τους περιπατητές. Μαζί με τα άλλα δυο και τη θέση θέας που ετοιμάζουμε να τοποθετήσουμε κιόσκι και τραπεζόπαγκους αλλά και τον καθαρισμό που έχουμε κάνει κατά μήκος της κορυφογραμμής του βουνού του Κατακόλου αποτελούν έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα μας εδώ κι ένα χρόνο. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι χώροι να είναι και ευπρεπείς, καθαροί και επισκέψιμοι. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να απολαμβάνουν το τοπίο και την ομορφιά της φύσης. Το μονοπάτι ήταν τελείως εγκαταλελειμμένο και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή γιατί σου δίνει την δυνατότητα να βρεθείς στο κέντρο του χωριού του Κατακόλου».

Ο κ. Λάττας πρόσθεσε επίσης πως «Οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η διατήρηση του μονοπατιού σε καλό επίπεδο είναι και δική τους ευθύνη. Να μην δούμε μετά από δυο ημέρες απορρίμματα! Χρειάζεται λοιπόν και ατομική ευθύνη όχι μόνο συλλογική. Μαζί με αυτά που έχουμε δημιουργήσει -και όσα θα φτιάξουμε και στη συνέχεια- η λογική μας είναι ότι οι πολίτες πρέπει να τα σεβαστούν αφού θα είναι χώροι για να ξεκουραστούν και να απολαμβάνουν».

Χαλικιάς Νίκος, Πυριοχος Σάκης, Μπεκυράς Αντώνης, Αποστολόπουλος Θανάσης, Πλέσσας Φώτης, Ζωζώνης Δημήτρης… αριθμητικά λίγοι, πλην όμως πολύ αποτελεσματικοί! Τα μέλη της Ομάδας Πυροπροστασίας Κατακόλου διακρίνονται στη φωτο με τον δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα στην «είσοδο» του «νέου» μονοπατιού στο βουνό του Κατακόλου.

Όλη η επικαιρότητα