Εκπαίδευση

Καταλήψεις και σε σχολεία της Αμαλιάδας

katalipsi-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός χθες στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην πόλη της Αμαλιάδας, με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, αφού οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις ακολουθώντας το παράδειγμα μαθητών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης με τίτλο: «Πανελλήνια κατάληψη, όχι στο νέο σύστημα».

Μία ανάρτηση στο facebook που καλούσε τους μαθητές σε κινητοποίηση ήταν αρκετή  για να «ανάψει φωτιά» στα σχολεία της χώρας. Οι μαθητές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και μέσω της κατάληψης θέλησαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα, θέλησαν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους ενάντια στο νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, θέλησαν να φωνάξουν για το μέλλον που τους ανήκει και που είναι αποφασισμένοι όπως λένε να το διαμορφώσουν οι ίδιοι, παρά τις προσπάθειες όλων όσων κάθε τόσο αλλάζουν το σύστημα των εξετάσεων αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους μαθητές.

Με πανό και μηνύματα

Οι μαθητές στην Αμαλιάδα, αναρτώντας πανό χθες το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων τους, ενώνοντας τη φωνή τους με τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας.

Στην κατάληψη συμμετείχαν το 1ο Γυμνάσιο και το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, το 1ο Γενικό Λύκειο και το 2ο Γενικό Λύκειο και το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας. Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου δήλωσαν αρχικά την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε κατάληψη, μετά αποφάσισαν να κάνουν αποχή, αλλά τελικά οι περισσότεροι επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες. Σε ότι αφορά τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ, έκαναν χθες κάτι διαφορετικό. Δεν έκαναν κατάληψη και αποχή, δεν έκαναν όμως και μάθημα. Θέλοντας να δώσουν ένα διαφορετικό μήνυμα, προχώρησαν χθες το πρωί σε καθαρισμό του προαύλιου χώρου του σχολείου τους, δηλώνοντας έτσι ότι θέλουν ένα διαφορετικό σχολείο!

Οι μαθητές που έχουν κινητοποιηθεί διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων.  Παράλληλα, διαμαρτύρονται και για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υποδομές. Μέσα από τις κινητοποιήσεις τους θέλουν να «ανατρέψουν» το νέο σύστημα και είναι πιθανό ορισμένα σχολεία να συνεχίσουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα