Εκπαίδευση Ηλεία

Κατάληψη των μαθητών του 1ου Λυκείου Πύργου για να ακουστεί η φωνή τους

Ακούστε το άρθρο

Σε κατάληψη του σχολείου τους, προχώρησαν χθες το πρωί οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με τον ίδιο τρόπο διαμαρτυρήθηκαν χθες και οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Πύργου και του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, ενώ σε ρυθμούς καταλήψεων βρίσκονται και οι μαθητές του 1ου και 2ου ΓΕΛ Αμαλιάδας.

Οι μαθητές, βλέποντας το Υπουργείο Παιδείας να κάνει νέα «πειράματα» ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τις οποίες τα παιδιά προετοιμάζονται, χωρίς να έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι τελικά, αποφάσισαν να «ενώσουν τις φωνές» και να στείλουν ηχηρό μήνυμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο Υπουργείο Παιδείας.

Σε κατάληψη

Οι μαθητές του 1ου Λυκείου, προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους παραδίδοντας στον διευθυντή και τους καθηγητές τα αιτήματά τους. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι η διαφαινόμενη κατάργηση των επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων και η διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων πριν τις Πανελλαδικές, γεγονός που ανατρέπει τον προγραμματισμό των παιδιών, επιφορτίζοντάς τα με μεγαλύτερο άγχος και αγωνία.

«Η κατάργηση των επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων, μετά από 16 χρόνια και αφού από πέρσι εφαρμόστηκε και για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, μας βρίσκει αντίθετους, καθώς στερεί από κάθε παιδί την ευκαιρία να δώσει Πανελλήνιες με αναβολή, σε περίπτωση κάποιους σημαντικού απρόοπτου προβλήματα, όπως για παράδειγμα ένα πρόβλημα υγείας. Κάτι που έχουμε δει ότι συμβαίνει κάθε χρόνο και τις περισσότερες φορές προέρχεται από το άγχος που καταβάλει τους υποψήφιους, το μέλλον των οποίων κρίνεται μέσα από μια εξέταση τριών ωρών», λένε οι  μαθητές. Όσον αφορά την διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων πριν τις Πανελλαδικές εξηγούν πως «…θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο πρόγραμμα των εξεταζομένων, οι οποίοι προετοιμάζονται πρώτα απ’ όλα για τις Πανελλαδικές και στην πορεία, έχοντας φύγει αυτό το άγχος, πηγαίνουν πιο χαλαροί και ξεκούραστοι στις ενδοσχολικές».

Τα παιδιά, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς», εξέφρασαν ωστόσο και τον συνολικό προβληματισμό τους για τις συνεχείς αλλαγές στον χώρο της Παιδείας με τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας – όχι μόνο σε περίπτωση αλλαγής Κυβέρνησης αλλά και ανασχηματισμού – να προγραμματίζει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων μετατρέποντας ουσιαστικά κάθε γενιά σε «πειραματόζωα». Κι αυτό – σημείωσαν τα παιδιά – έχει σαν αποτέλεσμα, την οικονομική επιβάρυνση και των γονιών τους, αφού τα παιδιά, δεδομένων των αλλαγών κάθε φορά, αναγκάζονται να απευθύνονται σε απογευματινά φροντιστήρια για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους.

Τέλος, τα αιτήματα των μαθητών του 1ου Λυκείου Πύργου, αφορούσαν και την βελτίωση και συντήρηση των υποδομών, αφού όπως είπαν «…το πλάνο για καινούργιο σχολείο είναι μακρινό».

Όλη η επικαιρότητα