Ηλεία

Καταγγελίες κατοίκου από τα Φοναΐτικα Πύργου: Ενοχλούν και τα θανατώνουν;

Ακούστε το άρθρο

Ένα εκ των σοβαρότερων προβλημάτων που ταλανίζει το Δήμο Πύργου εδώ και χρόνια, αποτελεί ο τεράστιος αριθμός αδέσποτων σκυλιών που έχουν κατακλύσει τους δρόμους, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια οριστική λύση για τη στέγασή τους. Ωστόσο, τραγικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός πως οι εξαφανίσεις των αδέσποτων ολοένα και πληθαίνουν, με αρκετές περιπτώσεις εξ αυτών να υποδηλώνουν παρέμβαση ανθρώπινου δακτύλου.

Μια ανάλογη περίπτωση είναι αυτή της κοινότητας Φωναϊτίκων, στην οποία πριν λίγες μέρες είχαμε εξαφάνιση δυο αδέσποτων σκυλιών. Τα δυο αυτά θηλυκά σκυλιά, είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τη φροντίδα τους και την περίθαλψή τους είχε αναλάβει η Λαμπρινή Καλαντζή, κάτοικος της κοινότητας και κόρη ιδιοκτήτη καφενείου, στο οποίο και καθημερινά βρίσκονταν. Πέραν όμως της φροντίδας, είχαν γίνει και όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στειρωθούν, να εμβολιαστούν και να υιοθετηθούν, μιας και υπήρχε ενδιαφερόμενος.

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου ήταν και η τελευταία μέρα που φάνηκαν τα σκυλιά στο χωριό, καθώς αγνοούνται τα ίχνη τους και σύμφωνα με την κ. Καλαντζή υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος τα έχει θανατώσει, αλλά όχι αποδείξεις προκειμένου να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο ένοχος. Ωστόσο, όπως μαρτυρά η κ. Καλαντζή, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την κοινότητα, αφού ανάλογο περιστατικό είχε γίνει περίπου δυο χρόνια πριν με πυροβολισμό σκύλου από κάτοικο, με το σκυλί να σώζεται από θαύμα και από έγκαιρη επέμβασή της, που το βρήκε σε εμφανές σημείο της κοινότητας και εν τέλει το κράτησε υπό τη σκέπη της.

Η κ. Καλαντζή έκανε λόγο για ανυπαρξία καλής θέλησης από τους κατοίκους σε ότι αφορά το σοβαρό θέμα των αδέσποτων, με ορισμένους εξ αυτών να δείχνουν άσχημο χαρακτήρα προς αυτά και προς τον υπόλοιπο κόσμο να παρουσιάζονται ως αθώοι. Επιπλέον, στάθηκε και στην επιθετικότητα που βγάζουν οι άνθρωποι απέναντι στα τετράποδα γενικότερα στην Ελλάδα, αναφέροντας πως πρέπει να σταματήσει δια παντός η κακοποίησή τους.

Θέμα συζήτησης ωστόσο αποτέλεσε και η κατάσταση που βιώνει ο δήμος Πύργου όσον αφορά τα αδέσποτα, υποστηρίζοντας έλλειψη μέριμνας γενικότερα στη χώρα. Ειδικότερα για το δήμο, εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να προβεί σε μια χορηγία μεγάλης έκτασης, η οποία να στεγάσει και να φροντίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα σκυλιά που κυκλοφορούν στους δρόμους όλου του δήμου.

Κλείνοντας, για τα εν λόγω σκυλιά η κ. Καλαντζή υποστήριξε πως πιθανότατα είχαν πέσει θύματα βίας από κάποιους ασυνείδητους ανθρώπους, αφού όποτε έβλεπαν κάποιον να κρατά κάτι στο χέρι του τον γάβγιζαν και απομακρύνονταν, ενώ τόνισε πως είχε γίνει προσπάθεια να τα περιφράξουν αλλά λόγω του μεγάλου μεγέθους τους κατάφερναν και «δραπέτευαν».

Όλη η επικαιρότητα